Tájfutás

2022.08.10. 14:22

Egyetlen magyarként képviselte hazánkat az Eb-n a tarjáni tájékozódási futó

Észtországban rendezték a napokban a felnőtt tájékozódási futók Európa-bajnokságát. Több magyar is indult volna rajta, de végül hazánkat csak a Salgótarjáni Dornyay SE élsportolója, Gösswein Csaba képviselte.

Nool

Gösswein Csaba

Forrás: Beküldött, Máthé István

Középtávon a nagyszámú indulólétszám miatt selejtezőket bonyolítottak le, ahol a három futamból a húsz legjobb futó kerülhetett döntőbe. A magyar futó számára az igen szokatlan mocsaras, vizenyős, rendkívül technikás versenypályán egy lassabb, de biztonságos kezdést követően a táv második felében már nem tudott annyira feljavulni, hogy elcsípje az „A” döntős helyezést. Végül alig fél perc hátránnyal a „B” döntőre érvényes 22. helyezést tudta megszerezni. 

Hosszútáv elején a Dornyay futójának a TOP 50-be való kerülése volt a cél. Jól kezdett, de egy furcsa pályakitűzői útvonal miatt nem vállalta be egy folyón való átkelést, így ő és több futótársa is komoly időhátrányba került.  Az igen hosszúra nyújtott, mocsarakkal, teletüzdelt versenypályán, végül a 78. helyen érkezett célba. A kontinensbajnokság zárásaként rendezték meg  a középtáv döntőit. Itt a tarjáni futó a B döntőben indult és az 51. helyen zárt. 

Gösswein Csaba elmondta: a középtáv selejtezőt pár kisebb hibával, technikailag elfogadhatóan lehoztam, de a tempó nagyon nem volt meg a fogós észt terepen. 

– Fél percen múlott az A-döntőbe jutás, ami bosszantó, de őszintén szólva nem érdemeltem volna meg ezzel a teljesítménnyel, reális eredmény született. Hosszútávon jól kezdtem aztán egy hosszú átmenetben azzal buktam két percet, hogy nem vállaltam be egy folyón való átgázolást. Maradjunk annyiban, hogy érdekes húzás volt a rendezőktől ez az alternatíva. A pálya utolsó negyede aztán már csak a túlélésről szólt, ritmusváltás nélkül is nagyon elkészültem az erőmmel, felemésztett az észt mocsár. A végeredmény: 141 perc, 78. hely, hát ennél azért többre vágytam, de legalább elmondhatom, hogy végigküzdöttem egy Eb hosszútávot, melyhez korábban még nem volt szerencsém.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában