Tájékozódási futás

2022.07.12. 16:09

Hetedikként ért célba a salgótarjáni futó a portugáliai junior világbajnokságon

Hétfőn Dél-Portugáliában vette kezdetét a Junior Tájékozódási Futó Világbajnokság. A megmérettetésre a hazai szövetségi kapitány Zsigmond-Heinczinger Száva négy férfi és négy női versenyzőt nevezett be.

Nool

Mag Viktória legjobb magyarként a remek hetedik helyen végzett

Forrás: Beküldött fotó

A nőknél a fővárosi Czakó Boglárka, a Veszprémi Honvédban futó Máramarosi Rita mellett Sramkó Tibor két tanítványa, Mag Fruzsina és Mag Viktória, a Salgótarjáni Dornyay SE játékosai is helyet kaptak. A férfiaknál pedig ezúttal négy fővárosi, Bujdosó Zoltán, Gönczi Péter, Nagy Péter és Néda Tamás húzhatta magára a címeres mezt.

A junior korúak, 19-20 évesek világbajnokságára végül 37 ország 153 női és 160 férfi futója regisztrált.

Az első megmérettetést a sprint távú városi döntőt Carapito városkában bonyolították le. A nőknél az első magyar induló a salgótarjáni Mag Fruzsina volt, aki újoncként helytállva a 25. helyezést szerezte meg. Ikertestvére a sokáig lábsérüléssel bajlódó Mag Viktória, aki az elmúlt évi törökországi junior vb-n, normáltávon nagy meglepetésre bronzérmet szerzett, a mezőny utolsó harmadából rajtolva, az előtte egy perccel indult Semanur Ozdenri török versenyzőt hamar utolérte. A táv további részében egy apró tájékozódási hiba becsúszott a futásába (rossz utcába fordult be) emiatt megtorpant, így odalett a dobogós helyezés megszerzése. Végül 10 másodperccel a bronzéremről lemaradva, a legjobb magyarként a remek hetedik helyen végzett.

Sajnálatosan a VB előzetes programja az utolsó pillanatban felborult, mivel Portugáliában az erdőtüzek miatt július 15-ig teljes erdőjárási tilalmat vezettek be, és a rendezők minden erőfeszítése ellenére ez alól a Junior VB sem kapott felmentést.

A portugál rendezők kérték a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség elnökségének a hozzájárulását, hogy a vészhelyzetnek megfelelően július 13-án megrendezhessék a Junior VB-k történetének első városi sprint váltó versenyét, amit engedélyeztek is. Ebben a versenyszámban a szabályoktól eltérve ezúttal minden ország két váltót is indíthat a megszokott lány-fiú-fiú-lány felállásban. Július 15-én a hagyományos nemenkénti háromfős váltócsapatversenyt fogják megrendezni, de az embargó miatt ezt is városi környezetbe kell majd áttenni. Amennyiben a portugál hatóságok nem hosszabbítják meg a tilalmat, akkor július 16-án valamelyik erdei versenyt (középtáv vagy hosszútáv) tudják csak megrendezni a junior vb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában