Lencsevégen

2022.07.03. 14:33

Különleges salgótarjáni kiállítás mutatja be a sportpillanatokat

A fényképkiállításokkal foglalkozó írások ritkán kerülnek a sport rovatba. Ezúttal a kivétel erősíti a szabályt, minthogy a József Attila Művelődési Központban működő Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület minap megnyílt tárlata már a címe – Sport – szerint is jelzi speciális témáját. Ebből viszont az következik, hogy valamennyi kiállított kép különböző sportágak egy-egy jellegzetes, izgalmas jelenetét örökítette meg.

Cs.B.

Forrás: H.M.

Fotó: Hegedus Mark

Az alkotó, Bakos Béla Márk több mint tíz éve tagja a fotóklubnak és – mint Homoga József, egyesületi elnök megnyitóbeszédében is kiemelte: ez alatt az idő alatt nemcsak úgymond belesimultebbe a nagy hagyományokkal rendelkező –1964 óta sikeresen működő – szakmai, baráti közösségbe,hanem egyik meghatározó egyéniségévé nőtte ki magát. 

Eleinte határozott, egyéni stílusúvéleményalkotásaival, a jobbál jobb, korszerű készülékekkel, aztán pedig egyéni kiállításaival, a csoportos tárlatokon való eredményes szerepléseivel tünt ki. Azzal, hogy sorra kiváló – első, második, harmadik – helyezéseket ért el különböző pályázatokon, s rendre az élbolyban végzett a klub általévente meghirdetett úgymond pontversenyben. Így volt ez a 2021-es esztendőt tekintve is, amikor a pontok alapján éppen Homoga József mögött lett második helyezett. De immár tisztelet parancsol tárgyitudása is, amelyet előadás formájában többször is megosztott már a klubfoglalkozások érdeklődőivel. Őt is – mint a klubtagok legtöbbikét – hatalmába kerítette a városkörnyék szépsége, a Karancs-Medves varázslatos vidéke. S természetesen ezen élményeit gyakorta meg is jelenítette felvételein.

A minap megnyílt újabb egyéni kiállítása azonban alaposan eltér ettől a vonzó témától, hiszen – mint fentebb már esett szó róla – kizárólag a sporttal foglalkozik. Nyilván csak némely – általa valamiért preferált, előnyben részesített – sportág képviselői jelennek meg a felvételeken. Ilyen például a kosárlabda, amelynek úgymond tarjáni hőskorából, a labdáért folyó ádáz küzdelmekre emlékeztető meccsjelenetekből jó néhány kép került a falra.

Ugyanígy a minél jobb eredményekért való harcmindenhatósága s egyszersmind szépsége érhető tetten az atlétikát témává emelő, feltehetően az egykori Népstadionban, illetve a helyi ugrógálán exponált képeken, vagy a kerékpározással, az asztalitenisszel foglalkozó felvételeken. Az utóbbi két sportág azért is áll közel személyiségéhez, mertmindkettőt űzte és alkalmasint manapság is műveli. A lovaglással kapcsolatosan viszont elsősorban az ember és az állat kapcsolatának harmóniája, szépsége érhető tetten a fotókon, amelyek – mint a Karancs szemben lévő vonulatai sejtetni engedik – a helyi Kakuk Lovasudvar versenyein készültek. A kuriozitásuk miatt emelhetők ki a test-test elleni csatározások hangulatát visszatükröző fotók. 

Az elemekkel vívott ádáz küzdelmek nehézségei különösen a spartannak nevezett estrém akadályverseny-sorozat képeiről köszönnek vissza. Nemcsak egyszerűen bravúros, de a lelket is érintő, megható az a fotó, amelyen egy féllábú férfi cipekedik, de meg kell hajolni egy a sárban szinte fuldokló embererőfeszítései előtt is. Címei nincsenek a képeknek, de így is sokat mondanak. Kár, hogy láthatóanvalamennyi egy korábbi időszakban készült. Így persze nemcsak esztétikai, de hangsúlyosan dokumentumértéke is van a kiállításnak, amely sokak számára ajánlható megtekintésére. Nem mellesleg Bakos Béla Márk új, sporttárlata az 526. a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület 1970 óta tartó, mintegy fél évszázados kiállításfolyamában. Ez bizony nem mindennapi teljesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában