Tájékozódási futás

2022.07.01. 10:23

Harmincnégy ország félezer fiatal sportolója érkezik a tarjáni Európa-bajnokságra

Kétévi kényszerű halasztást követően pénteken a városi sportcsarnokban fogadják regisztrációra az idei salgótarjáni lebonyolítású ifjúsági tájékozódási futó bajnokságra benevezett nemzetek versenyzőit, kísérőit.

B. T.

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Július 1-4. között a félezer 16-18 éves fiatalokra Salgótarjánban illetve közvetlen környezetében két egyéni versenyszám (hosszú és városi sprinttáv) valamint a záró napon egy nemzeti váltócsapat küzdelem vár. Az Eb-n nemzetenként illetve korosztályonként maximum 4-4 versenyző állhat rajthoz.

Pénteken a hosszútávra való végleges névszerinti nevezéseket 14 óráig kell megtenni, majd ezt követően a Salgótarjáni Dornyay és a Balassagyarmati Balassi BKSE jóvoltából az indulók a Tóstrand környékén, valamint a Rokkant lakónegyed térségében a nógrádi tájfutó terepekről kapnak egy kis gyakorlati ízelítőt.  

Július 2-án szombaton a hosszútávú küzdelemben rajthoz állóknak 9 óra 50 percig kötelezően be kell állniuk a Geoparkban kialakított versenyzői karanténba. Az egyekénti indításos versenyen az első futókat 10 órakor rajtoltatják el. A  beszerményi terepen való tájékozódási futásra a versenypályákat a Dornyay szenior tájfutója Erdélyi Gyula jelölte ki.  A célt ezúttal Kakuk Lovasudvarban építették fel. 
A szervezők este 19 órakor a városi sportcsarnokban ünnepélyes keretek között tartják meg a salgótarjáni lebonyolítású ifjúsági hosszútáv eredményhirdetését.

A tarjáni kontiensbajnokságot a „bulletinben” köszöntötte Leho Halda a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség elnöke, Kovács Balázs, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke és a rendezvényt befogadó Salgótarján polgármestere, Fekete Zsolt is.    

Egy nem kis körutat megtéve, a nógrádi szervezőknek az eredetileg felkért állami tisztviselők (államtitkárok) fővédnökségtől való elállása miatt az utolsó pillanatban sikerült a  fővédnöki tisztségre felkérni a kétszeres tájfutó felnőtt világbajnokot Oláh Katalint.  Mellette három „hazai” sportszerető politikus Fekete Zsolt (autó-motorsport) Salgótarján polgármestere, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke (mindketten korábban tájékozódási futó versenyzők voltak) vállalták el a rendezvény védnöki szerepkörét.
A nemzetközi szabályoknak megfelelően az Eb ellenőri feladatait Jan Fiala (CZE) Roman Zbranek(CZE) és Bereczki Máté  látja el, még a zsüri soraiban Eva Jurenikova(FRA) MikkleKaae-Nilesen(DEN) és Igor Patras(SVK) kaptak helyet.

A nógrádi rendezőgárda vezetője Sramkó Tibor, segítői Goldmann Róbert és Kovács Gábor lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában