Erőemelés

2022.07.28. 07:51

Erőemelésben is bajnok a szécsényi iskolaigazgató, nincs is párja Európában

A szécsényi Lipthay Béla mezőgazdasági szakközépiskola igazgatójának, Filkor Lajosnak az eddigi életét végigkísérte a sport.

Szenográdi Ferenc

Filkor Lajos életében mindig jelen volt a sport

Forrás: Beküldött

A tanítás és a szerteágazó igazgatói feladatok ellátása, továbbá a közéleti szereplése mellett a sport is helyet kap az életében, ami követendő példa a tanítványai előtt is. 

Gyermekkorában a nagylóci általános iskolában már megszerette a sportot, hiszen kézilabdázott és atletizált. Amikor Mosó Ottóné, az akkori testnevelő tanára megszervezte az iskolában a röplabdacsapatot, abba is bekapcsolódott. Tanulmányait a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolában folytatta, ahol tagja volt Szomszéd László testnevelő tanár röplabdacsapatának, amellyel éveken át megnyerték a megyei diákolimpiát, és az országos megmérettetéseken is jó eredményeket értek el. 

A testnevelő tanára – egyben az edzője – harmadik osztályos korában már rábízta a csapatkapitányi tisztséget. Mindezek mellett tagja volt a helyi sportegyesületnek, ahol főleg súlylökésben jeleskedett. A Nógrád Megyei Atlétikai Szövetség 1989-ben kiadott raglistájában, a fiúk korcsoportjában a 11,12 méteres eredményével az első helyen szerepelt. 

Egyetemi évei alatt Gödöllőn tovább folytatta a röplabdázást, de egy komoly térdsérülés miatt a további játékról le kellett mondania, viszont a sportról nem, így a testépítést és az erőemelést választotta. A diploma átvételét követően tanárként visszakerült a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolába, ahol a sport megmaradt az életében. Tanárként, majd később igazgatóként is művelte azt. Ahogy mondta, a testépítést abbahagyta, de az erőemelésről nem mondott le. Volt egy kisebb kihagyása, amikor a családi ház építése és egyéb elfoglaltsága miatt nem jutott annyi ideje a sportra, majd negyvenéves korában ismét elkezdett komolyan foglalkozni vele. Barátja arra biztatta, hogy az erőemelést vegye komolyan, mert megvan hozzá minden adottsága, s különböző versenyekbe is kapcsolódjon be. Tudomására jutott, a WPC idén Magyarországon rendezi meg a fekvenyomó Európa-bajnokságot, amire komoly edzésekkel készült. Májusban ott volt egy meghívásos versenyen, amelyet megnyert. A nyár közepén a WPC által szervezett Európa-bajnokságon a szenior, azaz a master korcsoportban az 50-54 évesek kategóriájában, súlycsoportjában abszolút első helyezést ért el, míg abszolút összesítésben a harmadik helyet szerezte meg 700 kg-os egyéni csúcsával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában