Szerva

2022.05.09. 11:36

Tizenöt éves a sikert sikerre halmozó szécsényi asztalitenisz egyesület

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg Szécsényben a Szerva Asztalitenisz Egyesület.

Szenográdi Ferenc

Szécsényben nagyon sok fiatal választja az asztalitenisz-sportágat

Forrás: Beküldött

Az elmúlt másfél évtized alatt beírták nevüket nemcsak a város, de megyénk sportéletébe is. Egy olyan kis városban, mint Szécsény, hogy milyen sportág honosodik meg, az elsősorban személyi függő. Kell hozzá egy olyan ember, aki megszállottja az adott sportágnak, kiváló színvonalon műveli, ugyanakkor jó szervezővénával is rendelkezik. Az sem baj, ha kapcsolatrendszere széles horizontú. Ilyen ember dr. Harik Ferenc, aki 2000-ben került Szécsénybe. Az asztaliteniszező még egy ideig visszajárt a sajószentpéteri csapatához játszani, de minden vágya az volt, hogy Szécsényben is legyen egy jó színvonalú asztalitenisz-élet. 

A kis városban régebben Tőzsér Ferenc, Pintér Ferenc, Molnár László, a Sarankó testvérek, Simák Gizella, dr. Kerekes Tünde, dr. Balla Tibor és még jó néhány személy neve fémjelzi a sportág jelenlétét. Dr. Harik Ferenc a szécsényi asztaliteniszezőket 2007-ben maga köré gyűjtötte, és megalakították a Szerva Asztalitenisz Egyesületet, amelynek ő lett az elnöke, játékosa, edzője, amolyan mindenese. A csapat nevezett a 2007–2008-as megyebajnokságba, amit megnyertek. Az akkori játékosok: Kövendi János, Heizer Zoltán, Rigó János, id. Harik Ferenc, Borik Albert, dr. Pintér Sándor, Szőlősi Milán, dr. Harik Ferenc. A bajnoki cím azt jelentette számukra, hogy egy osztállyal feljebb léphetnek. 

Az NB III.-ban teljesítették a célt, azt megnyerve felkerültek az NB II.-be, ahová csak „átszálló jegyet” váltottak, hiszen a bajnokság végén – 2010 nyarán – ők által a tabella élén, ami az NB I.-et jelentette számukra. 

Tudták, hogy a magasabb osztályokban felkészültebb játékosokra lesz szükségük, valamint a kiadások is megnövekednek. Dr. Pintér Sándornak és dr. Harik Ferencnek sikerült az ügyükhöz megnyerni, azt a fővárosi dr. Sziklai Attilát, aki korábban asztaliteniszezett és iskolatársa volt dr. Pintér Sándornak, így ő lett a szécsényi asztaliteniszezők fő szponzora. A szponzoruk 2012-ben megkapta az önkormányzat által alapított Szécsény Városáért díjat. 

Az NB I.-es csapat a 2013–2014-es bajnoki év végén jogot nyert arra, hogy az Extraligába való felkerüléséért osztályozót játszanak. A feljebblépés csak egy hajszálon, pontosabban egy szettarányon múlott. A következő szezonban már ott voltak az élvonalban, az Extraligában. 

Dr. Harik Ferenc a sportkategóriában megkapta a VOSZ Megyei Elnökség 2011-es Prima díját. Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy Szécsényben elsősorban neki köszönhető az asztaliteniszélet ilyen magas szintű megvalósítása. A szécsényiek a különböző osztályokban kezdve az Extraligától a megyebajnokságig már több éve öt csapattal vesznek részt. A városban egyre több fiatal szereti meg a sportágat és csatlakozik az egyesülethez. A katolikus iskola tornatermében heti három alkalommal nyolc asztalon pattog a pingponglabda, továbbá minden nyáron megrendezik az egyhetes asztalitenisz-sporttábort. 

Az idei szezon nem úgy sikerült a szécsényieknek, mint a korábbi évek. Arra bizonyos mértékig számítani lehetett, hogy gyengébb teljesítményt fognak nyújtani, mert az Extraligában játszó három kiváló játékosuk: Jakab János, Szita Márton, Molnár Krisztián átigazolt más egyesülethez. Ez azzal járt, hogy a játékosok nagy részének egy osztállyal feljebb kellett lépniük, ahol meg kellett szokni a magasabb játékszintet és a nagyobb követelményt. Ez nem ment egyik napról a másikra, így az idei szezon gyengébben sikerült. Dr. Harik Ferenc úgy vélekedett, hogy a jövő évi folytatást átgondolják, s abban reménykedik, hogy a játékosok egyre inkább felveszik a megfelelő osztály ritmusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában