Autósport

2022.04.08. 13:50

Újra a bajnoki címet célozta meg a szécsényi ralis

A 2019-es magyar bajnok, Vincze Ferenc – egy év kihagyás után – újult erővel vágott bele az autóversenyzésbe. A szécsényi pilóta kimondott célja a dobogó legfelső foka. A szezonnyitó Salgó Rallyn elért második helyezéssel megvolt a jó kezdés, a soron következő borsodi futamon pedig már a győzelemre tör.

Fodor Orsolya

Az idei Salgó Rallyn második helyen végzett Vincze Ferenc (jobbra) Németh Gergely navigátorral a Skoda Fabia R5-tel

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A szécsényi Vin­cze Ferenc a második versenyére készül a Salgó Rally után. Az Országos Rallye Bajnokság (ORB) első futamán a dobogó második fokán végzett és úgy látja, ez egy jó kezdés a szezonban. 

A 2019-ben bajnoki címet szerzett versenyző idén újult erővel vágott neki a sorozatnak, hiszen a 2021-es esztendőt kihagyta, és csak az év végén ült autóba a Szilveszter Rallyn, ahol a több mint 200 versenyző közül végzett az első helyen. 

Már 14 éves jól szlalomozott

A 30 esztendős sofőr elmondta, hogy hatévesen kezdte a versenyzést gokarttal, és már akkor is sikereket ért el a pályán. Autóba 14 évesen ült először és szlalomversenyeken csillogtatta meg a tehetségét, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszeres közép-európai és kétszeres magyar bajnok lett. 

– 2012-ben kaptam lehetőséget, hogy a rali túrában is kipróbáljam magam és úgy gondolom, hogy a valódi karrierem akkor kezdődött, amikor az első versenyemen a 150 induló közül a negyedik helyen végeztem – fogalmazott Vincze Ferenc. Mint mondta, a sikerek ellenére volt nehezebb éve is, amikor semmi sem úgy alakult, ahogy szerette volna. Emiatt egy kis pihenésre volt szüksége, hogy a motivációját visszaszerezze. A jelenlegi célja a bajnoki cím, amihez jó kezdetet jelent az első megmérettetésen elért második hely Németh Gergely navigátorral. 

Néhány gyorsaságit megnyertek

– Utólag láttam, hogy a Salgó Rallyn volt néhány hibánk, amit ha nem vétünk, akkor sokkal közelebb kerülhettünk volna az első helyen végzett Mads Östberghez. Az viszont mindenképp örömre ad okot, hogy volt néhány gyorsasági szakasz, ahol a miénk lett a legjobb részidő. A következő megmérettetésen az a cél, hogy a végső győzelem is a miénk legyen – árulta el a versenyző. 

Hozzátette: az első verseny itt, Nógrád megyében változatos pályákon zajlott. Néhány szakaszon akkora kátyúk voltak, hogy óvatosabban kellett mennie, mert ha túl bátran hajtana bele egy gödörbe, akkor a defektet kockáztatná. Ezt persze csak a lassabb szakaszokon lehet kivitelezni. Azonban a Tótújfalu és Cered közötti szakaszon annyira rossz volt az aszfalt minősége, hogy akadt olyan versenyző, akinek a gumija feladta a harcot. Ez azért különösen szomorú, mert nem ezen kellene múlnia a végeredménynek, hanem a tudáson. 

A versenyek előtt a legrosszabb szakaszokon igyekeznek kijavítani az úthibákat a szakemberek. A következő megmérettetés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lesz, és a versenyzők ott sem számítanak a legjobb utakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában