Kézilabda

2022.01.22. 11:08

A salgótarjáni sporttörténelem kiemelkedő alakjának tiszteletére tartanak emléktornát

A Nógrád Megyei Kézilabda Szövetség nyolcadik alkalommal rendezi meg a Babják János Kézilabda Emléktornát vasárnap, a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, amelyen három férfi-, valamint három női együttes vehet majd részt.

NMH-összeállítás

Babják János

Forrás: NMH

A rendezők és szervezők felhívják a tornára kilátogatók figyelmét, hogy a vírushelyzetre való tekintettel a sportcsarnokba való belépésnél kötelező az érvényes védettségi igazolvány felmutatása, illetve a belépéstől egészen a kilépésig, a csarnok egész területén kötelező a maszk viselése. 

Az emléktorna célja ismét a méltó emlékezés Babják Jánosra, egykori kiváló játékosra, edzőre, játékvezetőre, sportvezetőre, szövetség elnökére és családapára. A sportember fiatalon két sportágban – kosárlabdában és kézilabdában – hívta fel magára a figyelmet Salgótarján sporttörténelmében, végül a kézilabda sportágat választotta, és játékosként óriási érdemeket szerzett. 1970-ben a tatai osztályozó mérkőzéseken lőtt 18 góljával a gólkirályi címét is elnyerte, amivel csapata, a Salgótarjáni Építők megnyerte az osztályozót, ezzel elindult a több évtizedes NB II.-es nagy menetelésük. 1970-ben bekapcsolódott a megyei szövetség munkájába. 

Játékos-pályafutása befejezését követően edzősködött, majd játékvezetői vizsgát tett, és 1974–1980 között NB II.-es és NB I/B-s mérkőzéseken fújta a sípot, valamint párhuzamosan végezte a szövetségi munkáját. 1987-től főtitkára, 1992-től haláláig elnöke volt a megyei kézilabda-szövetségnek. 

Az Építők jogutódja, a Salgótarjáni KC életben tartásában és hogy a megyeszékhelyen nem szűnt meg a kézilabda, az 1990 évek elején történt gazdasági és társadalmi változások okozta nehézségek átélésében mint a kézilabda-szövetség elnöke és az SKC szakosztály vezetője elévülhetetlen érdemeket szerzett. Áldozatos, fáradhatatlan munkájának volt köszönhető, hogy az SKC fennmaradt, és az NB I/B élcsapatává vált a 2003–2005 közti időszakban. Gazdasági és sporttevékenységért több kitüntetésben részesült, többek között 1997-ben Nógrád Megye Bérczi Károly Díjat, míg 2001-ben Magyar Kézilabda Szövetség Kézilabdázásért Aranyjelvényt vehetett át. A kiváló sportemberre való emlékezés mellett az emléktorna kiváló felkészülési lehetőséget biztosít a meghívott csapatok részére, a közelgő bajnoki folytatást megelőzően. Az NB I/B osztályban szereplő Csépe Salgótarjáni Strandépítők férficsapat számára már egy főpróba is a február elején rajtoló tavaszi bajnoki rajtra. 

Az emléktorna résztvevői: 

Nők: Inárcs-Őrkény KC NB II Déli csoport (4.), ÓKSI KKFT. Budapest NB II. Északi csoport (5.), Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC NB II. Észak-keleti csoport (4.) helyezett. 

Férfiak: Szigetszentmiklósi KSK NB I/B Nyugati csoport (6.), Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC NB I/B Keleti csoport (3.), Balassagyarmati Kábel SE NB II. Északi csoport 1. helyezett. 

Menetrend: 09.50 óra: Megnyitó, 10 óra: Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC–ÓKSI KKFT. (női), 11.30 óra: Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC–Balassagyarmati Kábel SE (férfi), 13 óra: ÓKSI KKFT.–IN-ŐR KC (női), 14.30 óra Balassagyarmati Kábel SE–Szigetszentmiklósi KSK (férfi), 16 óra: IN-ŐR KC–Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC (női), 17.30 óra: Szigetszentmiklósi KSK–Csépe Salgótarjáni Strandépítők KC (férfi), 18.45 óra: eredményhirdetés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában