lovastusa

2021.09.21. 11:20

Kazáron a lovasversenyek hagyományát is ápolják

Huszonöt évvel korábbra nyúlik vissza a lovasversenyek hagyománya Kazáron. Kezdetben a díjugratásé volt a főszerep, majd 2018-ban a military szakággal bővült a megmérettetés. A tradíció elevenen él napjainkban is, köszönhetően a helyi North Star Lovasudvar Lovas Sportegyesületnek, amely immár negyedik alkalommal vállalta a Kazári Lovastusa verseny megszervezését.

Veres Edina

Egyed László magyar bajnok ugrat a kazári lovasversenyen. Ő hívta fel Czecze László figyelmét a verseny lehetőségére

Forrás: Beküldött

Fotó: Picasa

Kazáron immár több évtizedes hagyománnyal bírnak a lovas megmérettetések, amelyek sorát a közelmúltban tovább örökítette a negyedik Kazári Lovastusa verseny. A szervezés és a lebonyolítás feladatait ismét a kazári North Star Lovasudvar Lovas Sportegyesület vállalta, amelynek elnöke, ifj. Czecze László elmondta: a falu focipályáján több mint huszonöt évvel ezelőtt rendeztek díjugrató lovasversenyt, majd ahhoz kapcsolódva 2018-ban először hívták életre azt a lovastusa – azaz military – megmérettetést, amely azóta már átvette a központi szerepet.

– Az első Kazári Lovastusa versenyt pozitív szakmai visszhang követte, amelynek hatására a North Star LSE és a Magyar Lovassport Szövetség szerződésbe foglalta a továbbiak megszervezését. Ennek köszönhető, hogy idén immár negyedik alkalommal rendezhettük meg a military szakág versenyzőinek szóló próbatételt. Büszkeséggel tölt el, hogy ismét be tudtuk bizonyítani, hogy a helyi Kisréten rendezett lovastusának helye van az egynapos országos versenyek sorában. Mondhatni, lassan hazajárnak Kazárra a magyar bajnokok. A harminc indulót számoló mezőnyben, a számos tehetséges kezdő lovas mellett, olyan nevek álltak rajthoz, mint Egyed László, Varga István és dr. Tuska Pál magyar military bajnokok, vagy Szabó Orsolya és Vámosi Lilla, akik nemzetközi szinten is letették névjegyüket a szakágban – fejtette ki Czecze László, aki arra is kitért, hogy a versenyük alapját az összefogás adja, így a község önkormányzatán, a Nógrád Megyei Lovas Sportegyesületen és Lóska Ménes Sportegyesületen túl több neves megyei vállalat is a szárnyai alá vette a kezdeményezést.

Egyed László magyar bajnok ugrat a kazári lovasversenyen. Ő hívta fel Czecze László figyelmét a verseny lehetőségére
Fotó: Beküldött

A verseny a kezdő lovak és kezdő lovasok számára fontos felkészülési és rutinszerzési állomás. Akárcsak tavaly, úgy idén is három – AK, A0 és A – kategóriában mérhették össze rátermettségüket a lovasok.

– A Kazár Kupa, és a North Star Kupa mellett ismét megrendeztük a Soldos Béla-emlékversenyt. Ez utóbbi megmérettetés kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hiszen ezzel tisztelgünk az egykori kazári földbirtokos, ifjabb Soldos Béla előtt, aki sokat tett a település fejlődéséért. Kitűnő lovas és huszártiszt volt, iskolatársai között olyan nevek tűntek fel, mint Szemere Csaba vagy Némethy Bertalan. Ez utóbbi a modern díjugratás megalapítója volt. Soldos Béla óriási lovastudással és olyan emberi tulajdonságokkal volt felvértezve, amelyekkel példát állít napjainkban is fiataloknak és időseknek egyaránt. Emiatt döntöttünk úgy, hogy emlékfalat állítunk a tiszteletére a lovardában – mondta a verseny szervezője, aki azt is elárulta, hogy a pályák minőségéért a korábbi évekhez hasonlóan ismét Jobbik Ákos felelt.

Czecze László emellett annak a jelentőségét is hangsúlyozta, hogy kivétel nélkül minden versenyük baleset nélkül zajlott le. Amint fogalmazott: kiemelten fontos a számukra, hogy se ló, se lovas ne sérüljön meg a próbatételen. A negyedik Kazári Lovastusa verseny – a pozitív visszajelzések alapján – ismét kivívta a szakma elismerését, ami garantálja, hogy a településen a jövőben is összefuthatnak majd a lovastusa szerelmesei egy jó hangulatú versenyen.

Megtalálta a szervezőt az új megmérettetés ötlete

Ifjabb Czecze László csaknem másfél évtizede gazdálkodik szülőfalujában, Kazáron. A családi ménest javarészt az őshonos furioso-north star alkotja. A tenyésztés és a takarmány előállításán túl szívesen oktatja a hozzá fordulókat a lovak szeretetére és tiszteletére. Amint elárulta: a kazári lovastusaverseny ötlete nem tőle származik, inkább az találta meg őt, mondhatni.

– Évekkel ezelőtt meglátogatott egy barátom, Egyed László, aki magyar bajnok lovastusában. Ő hívta fel rá a figyelmem, hogy ebben a szakágban mennyire kevés hazai egynapos megmérettetést szerveznek. Mindezt annak ellenére, hogy igény lenne rá. Akkor vetette fel, hogy létrehoz egy versenyt, amelyen a military versenyzők mérhetik össze a tudásukat. Ehhez azonban szüksége volt egy partnerre, és ő rám gondolt. Így került hozzám a szervezői feladatkör, majd így kezdte Kazáron felváltani a díjugrató versenyt a lovastusa – fejtette ki ifj. Czecze László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában