Labdarúgás

2021.08.09. 17:20

Évtizedeken át kutatta, segítette a fiatal tehetségeket a szécsényi edző

Csábi János eddigi életének nagy része összeforrt Szécsény sportéletével, azon belül is a labdarúgással. Gyermekkorában közel laktak a sportpályához, ahol szabadidejében a társaival rúgták a labdát. Általános iskolás korában tagja volt az akkori szécsényi Mikszáth Kálmán Általános Iskola labdarúgócsapatának.

Szenográdi Ferenc

Csábi János huszonhárom évet edzősködött a szécsényi utánpótláscsapatoknál

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Játszott a városi sportegyesület serdülőcsapatában is. Középiskolás korában, amit Tokajban töltött, megszakadt a kapcsolata a szécsényi sportegyesülettel. Hazakerülve újra bekapcsolódott a labdarúgás helyi vérkeringésébe. Játszott az ifjúsági, majd a felnőttcsapatban is. Pénzes István edző megkérte, hogy vegye át az ifjúsági csapat edzését, ami abban az időben elég gyengén szerepelt. Igent mondott, 23 évet töltött el Szécsényben az utánpótlás nevelésével.

Csábi János huszonhárom évet edzősködött a szécsényi utánpótláscsapatoknál
Fotó: Sz. F. / NMH

A serdülő- és az ifjúsági csapat edzőjeként dolgozott, volt olyan időszak, amikor minkét gárdának ő volt a felkészítője. Az általa vezetett ifjúsági alakulat a bajnokság végén rendszeresen felállhatott a dobogó valamelyik fokára. Amikor a sportkör elnöksége felmondott, a nagy csapat edzőjének őt kérték meg, hogy vegye át annak vezetését. Jól képzett labdarúgók kerültek ki a keze alól, mint Juhász István, aki NB I.-es futballista lett, Hodur Balázs, Sümegi Roland, Varga László és lehetne a sort hosszasan folytatni.

Sportéletének egy másik vonulata, hogy a nyári időszakban labdarúgó tábort szervezett a sportbarátaival. Nem csak Szécsényben, a környező településeken is volt ilyen tábor. Az 1990-es években az akkori polgármester, Varga Tibor felkérte, hogy vállalja el a sportpálya gondnoki teendőinek az ellátását. Igent mondott, így az edzői munkája mellett ezek a feladatok is rá hárultak.

– Belefáradtam, 6 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy 23 évi edzői tevékenységem után leteszem a „lantot”, és nem leszek többet edző. Ma már csak a családomnak, a munkahelyemnek élek. Augusztus 6-án múltam 60 éves, s úgy érzem, hogy amit lehetett, megtettem Szécsény labdarúgásáért, sportéletéért – mondta a sportember.

Jó érzés tölti el, amikor az utcán a volt labdarúgóival találkozik, s azok megköszönik, amit értük tett. Számára egy kicsit szomorú, s van benne egy kis fájdalom, hogy mindazt, amit Szécsény labdarúgásáért tett mindazoknak, akiknek lehetőségük lett volna erre, mindeddig meg sem köszönték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában