Tájékozódási futás

2021.08.30. 16:50

Az Európa-bajnokságon hatalmas nógrádi tájfutósiker született

Litvániában, Vilniusban, illetve annak közelében a kontinens fiataljainak a versenyén a rendezőség buborékot hozott létre a csapatok, a rendezők és a média számára, amibe csak negatív teszttel lehetett belépni. A serdülők és ifjúságiak kontinensbajnokságán végül 29 ország közel négyszáz tájfutója küzdhetett meg egymással a bajnoki címekért. A magyar válogatottban ezúttal helyet kapott az aranyjelvényes Mag Viktória (Salgótarjáni Dornyay), Sramkó Tibor tanítványa is.

NMH

A salgótarjáni Mag Viktória rövidtávon az első helyet szerezte meg a Vilniusban rendezett kontinensbajnokságon

Forrás: Beküldött

A litvániai Eb-n két egyéni, hosszú-és rövidtáv, valamint háromfős nemzeti váltócsapatversenyt bonyolítottak le. A tarjáni tájfutólányt a szövetségi kapitány mindhárom versenyszámban rajtvonalra állította.

Mag Viktória a hosszútávú versenypálya teljesítése során, a táv vége felé jelentősebb tájékozódási hibát vétett, ám végül a közel százfős mezőnyben második legjobb magyarként az előkelő 13. helyen érkezett célba. A váltócsapatok versenye során a magyar csapat zárófutójaként a bozótos, részletgazdag domborzatú, helyenként meredek, olykor mocsaras terepen vétett néhány technikai hibát, amelyből fakadó időhátrányán szerencsére a cél előtt alig egy kilométerrel még tudott faragni. Remek felkészültségének köszönhetően visszatornázta magát az élmezőnybe, majd a célegyenesben sikerült lehajráznia ellenfelét, így a magyar trió a remek negyedik helyen végzett.

A salgótarjáni Mag Viktória rövidtávon az első helyet szerezte meg a Vilniusban rendezett kontinensbajnokságon | Fotó: Beküldött

A záróversenyt, a rövidtávú számot Vilnius belvárosában bonyolították le, az óvárosi rész szűk kis utcái és átjárói között, melyet online tv-n is közvetítettek.

Amikor a cseh Mulickova átvette az ifjúsági lányoknál a vezetést, még nem lehetett tudni, a később rajtolt tarjáni futólány miként tud majd teljesíteni. Viktória igencsak nagy iramban kezdte meg versenyzését, remek összhangban a tereppel és a térképpel, a pár helyen becsúszó apró pontatlanságok ellenére is. A televízió élő közvetítése során először a táv kétharmad részében került a kamera, illetve a szpíker látókörébe, aki azon nyomban elmondta, a magyar futólány nagyon jó részidővel halad a cél felé. Alig két perccel később, nem kis meglepetésre, valóra vált egy hatalmas álom, hiszen a szpíker mondta, hogy nyolc másodperces előnnyel Mag Viktória került az élre. A verseny hátralévő fél órájában még nem kis izgalom lett úrra a buborékban lévő magyar táborban, de mint kiderült, vetélytársai sorra rosszabb időt futva értek célba. Ez pedig azt jelentette, hogy az ifjúsági lányoknál az idei Európa-bajnokság rövidtávú aranyérmese a Salgótarjáni Dornyay tájfutója, Mag Viktória lett.

Az Eb cím elérését követően az újdonsült Európa-bajnok azt is elárulta, hogy nyolc évesen, általános iskolában, a futás és egyéb aktív mozgásformák lelkes kedvelőjeként ismerkedett meg a sportággal és későbbi edzőjével, Sramkó Tiborral, aki elindította ezen az „ösvényen” és továbbra is maximálisan segíti és támogatja mindenben „utazása” során.

Ám számára a fontos versenyek még nem értek véget a szezonban. A tarjáni lánynak lehetősége nyílt, hogy részt vegyen a közeljövőben rendezendő junior világbajnokságon a magyar válogatott csapat tagjaként, az ezt követő megmérettetés pedig a győri rövidtávú országos bajnokság lesz, melyre szintén nagy erőbedobással készül.

Az Európa-bajnokság végeredménye

Ifjúsági lányok, hosszútáv (89 induló): 1. Isoherreren Salla (Finnország) 42:32 perc … 13. Mag Viktória 50:58. Rövidtáv (89), Európa-bajnok: Mag Viktória (Magyarország) 13:46 perc, 2. Mulickova Marketa (Csehország) 13:54, 3. Isoherranen Salla (Finnország) 14:04 , 4. Czakó Boglárka (Magyarország) 14:10. Váltócsapat (22): 1. Svédország 95:06 perc … 4. Magyarország (Czakó Boglárka, Zempléni Lilla, Mag Viktória) 101:12.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában