példaértékű munka

2021.07.25. 11:21

Saját pénzből épített pályát a labdarúgóknak a magyargéci sportember

A magyargéci Rácz István életének egyik fontos eleme a labdarúgás. Az aktív közéleti személy a labdarúgás szeretetét az édesapjától örökölte, aki kiváló futballista volt. Fiatal korában a nógrádmegyeri csapatban játszott. Úgy gondolta, hogy falujában is meg kellene szervezni a labdarúgást.

Szenográdi Ferenc

Rácz István Magyargéc sportjáért mindent megtesz

Forrás: Beküldött

A község polgármestere, Szerémy Nándor támogatta az elképzelését. Azt kérte tőle, hogy a fiatalok hozzák rendbe az igencsak elhanyagolt, rossz állapotban lévő labdarúgópályát. Rácz István szervezésében a pálya megújult, s a játékosoknak a felszerelést az önkormányzat megvásárolta. Mintegy 20 éves Csipkerózsika-álmából 1993-ban feléledt a Magyargéci Sport Egyesület, amelynek Rácz István lett az elnöke, s ezt a tisztségét azóta is betölti. Neveztek a legalacsonyabb osztályba. Rácz István vállalkozó komoly szponzora volt a helyi egyesületnek, a labdarúgócsapatnak. A 2001/2002-es évadban felkerültek a megyei II. osztályba, majd rá egy évre az elsőbe, ahol a 2002/2003-as évadban aranyérmesek lettek.

Ezt követően három évadban az III. Mátra csoportjában szerepeltek. Történelmet írtak azzal, hogy a 2005/2006-os szezonban fennállásuk legjobb eredményét érték el az NB III.-ban (harmadosztály) a kivívott ezüstéremmel, az elnök a mai napig jó érzéssel gondol arra az időre. Büszke arra, hogy a tizenkilenszeres magyar válogatott, a Fradi és az Ajax egykori játékosa, Fischer Pál Magyargécet választotta „levezető” játékának, s náluk fejezte be pályafutását.

Az NB III.-ban való szereplés komoly szponzori támogatásába került Rácz Istvánnak. Olyan sportlétesítményt kellett építeni, ami megfelelt az NB III. követelményeinek, s mindezt saját pénzből valósította meg.

Rácz István Magyargéc sportjáért mindent megtesz
Fotó: Beküldött

– A sokrétű közéleti munka mellett mindig is közel állt a szívemhez a labdarúgás – kezdte Rácz István. Szívügyem a község sportélete, úgy gondolom, hogy az itt élő embereknek szüksége van a labdarúgásra, még akkor is, ha a csapatunk a megyei III. osztályban játszik. A sportág leköti a fiatalokat, szórakozást, programot jelent ennek a kis falunak – magyarázta a falu sportéletének támogatója, aki az idegenbeli mérkőzésekre saját kisbuszával viszi el a játékosokat, s a csapat működéséhez szükséges kiadásokat biztosítja.

Jelenleg a sportegyesületen belül csak a labdarúgás működik, s ahogy az elnök mondta, gondolkodnak egy ökölvívó-szakosztály létrehozásában.

– Ez a sportág lekötné az utcán csellengő fiatalokat. A helyüket kereső és nem találó, elsősorban roma származású gyermekeknek biztosítana sportolási lehetőséget. Ezzel is egyfajta értelmes szabadidő-eltöltést tudnánk biztosítanak számukra – emelte ki a sportember.

Rácz István komolyan veszi elhatározását, tárgyalt Botos Andrással, ismert Salgótarjáni bokszolóval és más szakemberekkel, Velki Róberttel, a falu polgármesterével, aki egyetért elképzelésével, támogatja annak megvalósítását. Az egyesületi elnök elmondta, hogy a beindításhoz a feltételeket szeretné mielőbb megteremteni. A szakosztály létrejötte példaértékű lesz, újabb sporttörténetet jelent a kis falu életében. Kiemelte, hogy fontos egy kis település életében a sport, mert annak is van megtartóereje, közösséget formáló szerepe, hozzájárulhat a hovatartozás érzésének az erősítéséhez.

Rácz István sportsikereinek titka az elkötelezettség, ő az az ember, aki szeret a közösségért, az emberekért tenni, olyan közösségben élni, ahol mindenki jól érzi magát. Falujában mindazért, amit az ott élőkért önzetlenül tett és tesz, megbecsülés és tisztelet övezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában