extrém sport

2021.05.04. 13:49

Élete a sport: a Kilimandzsárót is meghódította a szécsényi Sümegi Roland

A szécsényi Sümegi Roland élete összeforrt a sporttal, sohasem a dobogós helyezésekért, az érmekért sportol.

Szenográdi Ferenc

Forrás: NMH

Azt vallja, hogy a rendszeres sportolás az egészséges életmód egyik lényeges eleme. Fontosnak tartja az önmaga legyőzését, ahogy fogalmazott, felemelő érzés, amikor az ember a kitűzött célt teljesíti. Az extrém sportok híve. Körülfutotta a Balatont. Két éve tagja volt annak a háromfős csapatnak, amely szintén teljesítette ezt a távot. Járt Afrikában, ahol meghódította a kontinens legmagasabb csúcsát, a Kilimandzsárót. Hét évvel ezelőtt feljutott a Himalája 6160 méter magas csúcsára. Legutóbb Dél-Amerikában, az Andokban, Peruban járt, ahol társaival 18 napot töltöttek el.

– A kinttartózkodásunk idején sokat túráztunk, hegyeket másztunk, kirándultunk és ismerkedtünk az ország nevezetességeivel. Egy háromezer-ötszáz méter magasan fekvő kis városból, Huarosból kezdtük meg a túránkat. Az Andok vonulatait övezte várost a peruiak a túrázás Mekkájaként tartják nyilván. Igen nehéz, a tapasztalt hegymászókat is próbára tevő 5700 méter magas csúcsra mentünk. A gleccsertúrán a kemény hidegben, a szeles időben csak lassan tudtunk előrehaladni, 100 métert több mint másfél óra alatt tettünk meg. Útközben az járt a fejemben, hogy többé nem vállalkozom ilyen útra, de amikor az ember teljesíti a távot, célba ér, az egy felemelő érzés – idézte fel a perui emlékeket. Hozzáfűzte, hogy jártak a Linganudzo- tavaknál, a Huascarán Nemzeti Parkban. Felkapaszkodtak a 4765 méter magas hágón, ahonnan csodálatos kilátás nyílt az Andok több mint 6000 méter magas csúcsára.

Fotó: Beküldött

Ahhoz, hogy valaki olyan szinten teljesítsen, mint ő, fontos, hogy edzésben legyen. Szinte napi rendszerességgel fut, sík terepen és a hegyek kapaszkodóin. Egy-egy megpróbáltatása előtt naponta több időt fordít a felkészülésére. Mezőgazdasági vállalkozó, így a mindennapi munkáját, az edzéseket, a túrát nem könnyű összeegyeztetni.

Sportszeretete még az általános iskolás korára nyúlik vissza, ahol Soproni Béla és Mosó Ottóné voltak a tanárai. Ők szerettették meg vele a sportot. Amolyan „mindenevő volt”, atletizált, focizott, asztaliteniszezett, röplabdázott, a kosárlabdában is kipróbálta magát, karatézott, még az úszás sem maradt ki az életéből. Tagja volt a szécsényi labdarúgócsapatnak. A mai napig rendszeresen sportol. Tervezi, hogy a szécsényi futókkal még egyszer váltóban ismét körülfutja a Balatont. Május végén egy kemény megpróbáltatás vár rá, az 53 km-es hegyi futás. Rajthoz áll Budapesten a hagyományos maratoni futógálán. Eddig versenyszerűen négy alkalommal teljesítette a maratont. Amikor a munkája megengedi, a családjával Szécsény és környékén tesznek kisebb túrát. Tervei között szerepel az Alpokba, a Tátrába szervezett családi túra. Amikor lehetőség adódik rá, túrázótársaival szeretne visszatérni Dél-Amerikába, az Andokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában