Szécsény

2021.04.12. 14:06

Tornaterem fémjelzi a volt testnevelő munkáját

Már több mint egy éve elkészült a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium új tornaterme Szécsényben.

Sz. F.

Szép gesztus, hogy Stayer László, a város polgármestere javaslatára az intézményt Szécsény város egykori kiváló testnevelő tanáráról, Szomszéd Lászlóról nevezték el. A tornatermet a diákok mellett a város sportszeretői is használják.

Szomszéd László a balassagyarmati tanítóképző intézetben 1957-ben fejezte be tanulmányait, és Érsekvadkertre került tanítani. A munka mellett tanult, és az egri főiskolán biológia–testnevelés szakos tanári képesítést szerzett. Szécsényben 1964-ben az akkori mezőgazdasági technikum tantestületének lett a tagja, ahol nyugállományba vonulásáig tanított.

Amikor Szécsénybe került, a testnevelésszertáruk nagyon szegényes volt, hiszen egy fűzős focilabdán kívül alig volt egyéb sportfelszerelésük. Azon fáradozott, hogy a tantárgy tanításához a tárgyi feltételeket megteremtse.

Kollégájával, Bagyinszki Jenővel a technikum kertjében és a gimnázium udvarán többfunkciós salakos pálya megépítése is kapcsolódik a nevükhöz. Iskolájában meghonosította a teniszt, hogy játszani tudjanak, teniszpályát is építettek. A tanár úr pedagógiai hitvallása közé tartozott, hogy a diákjaival megszerettesse a sportot, az beépüljön a mindennapi tevékenységükbe. A városi és az iskolai sportnapoknak volt a szervezője és egyben a lebonyolítója. Nevéhez kapcsolódik a MEDOSZ sportnap megszervezése Szécsényben, amely rendezvény színvonalas és látványos sportbemutatója kivívta a közönség elismerését.

Röplabdacsapata 15 éven át ott volt a középiskolások országos bajnokságának az élvonalában. Az általa vezetett iskolai labdarúgók 1978-ban a középiskolások labdarúgókupáján bekerült az országos döntőbe és a harmadik helyen végzett.

Tanítványai mindig tisztelettel beszéltek róla, hiszen szerették. Pedagógiai hitvallásának másik eleme, hogy rádöbbentse a tanulókat a munka szeretetére, továbbá arra, hogy nagy akarattal elérhetik a célkitűzéseiket. Pályafutása során több elismerésben volt része, így megkapta például a Kiváló tanár kitüntetést, az Országos Testnevelő Tanárok Szövetségének kitüntetését, továbbá az Oktatási Minisztérium elismerését is. Később a hazafias nevelésben végzett munkáját elismerte a Honvédelmi Minisztérium. Kiemelkedő, több évtizedes sportmunkájáért megkapta a Bérczy Ká­roly-díjat, majd a Szécsény Város Önkormányzata által alapított a Köz Szolgálatáért díjat 2012-ben vehette át a pár évvel ezelőtt elhunyt pedagógus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!