Labdarúgás

2021.02.26. 19:38

A jövő alapjait rakja le az SBTC

Mint arról korábban beszámoltunk, a minapi szurkolói ankéton egy igencsak kedvező információt jelenthetett be Árki Gábor, az SBTC Sport Kft. ügyvezető igazgatója. Nevezetesen azt, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségének határozata értelmében a tavaly jubilált, s immár a 101. évében járó nagy múltú egyesület bekerült azon huszonhét – nagyobb megyékből két-két, kisebbekből egy-egy – utánpótlásműhely közé, amelyik pályázatával Nógrádban elnyerte a B szintű tehetségközpont minősítést. Az MLSZ a döntés során figyelembe vette a Double Pass belga tanácsadó cég tapasztalatait, véleményét.

Csongrády Béla

Salgótarján, Öblös sporttelep. Utánpótlás csapatok edzése.

Forrás: NMH

Fotós: H.M.

Mi sem természetesebb, hogy a jó hír hallatán mielőbb igyekeztünk ellátogatni az egykori Öblös-pálya helyén működő SBTC UP (Utánpótlás) Központba, ahol délutánonként korszerű létesítményben, jó feltételek között végzik az edzéseket a gyermek- és ifjúkorú csapatok, majd őket követően az esti órákban a Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában a hét végén kezdődő mérkőzéssorozatra készülő, most éppen a bent maradásért küzdő felnőtt játékosok.

Mindenekelőtt arról szerettünk volna tiszta képet kapni és adni olvasóinknak, hogy mely csapatok tartoznak az úgymond utánpótláskorúak közé. E kérdésünkre Kobka Viktor szakágvezető adta meg a választ, amikor felsorolta az életkor szerint differenciálódó alakulatokat és edzőiket, amelyek és akik a következők: U7 Kabács József, U8 Sipkó Sándor, U9, U10 és U11 Stark János, U12 Fodor Zsolt, U13 Sárközi Tamás, U14 Sipkó Sándor, U15 Polaneczky Péter, U17 Sebestyén Szilárd, U19 Domik Attila, aki nem mellesleg az első csapat másodedzője Lakatos Béla mellett. Ez összesen tíz csapatot és mintegy 180-200 labdarúgót jelent. Kobka Viktor azt is elmondta, hogy a B szintű tehetségközpont cím elsősorban a 15 éves kor alatti játékosoknak teremti meg a fejlődés és a kiválasztódás lehetőségét.

Kobka Viktor, az ágazat szakmai igazgatója
Fotó: H.M./NMH

A tagdíj 2500 forint havonta, testvérek esetében 2000 forint, rászorultság esetén viszont el is lehet tekinteni e kötelezettségtől. A csapatok az Észak-magyarországi régió Keleti osztályának különböző csoportjaiban szerepelnek több-kevesebb sikerrel, inkább a középmezőnyben. Kobka Viktor nem titkolta: a klubvezetés örömmel venné, ha – főként helyből, a városból és közvetlen környékéről – még többen járnának a különböző korosztályok csapatainak edzéseire, követve azok példáját, akik nem átallnak a Karancs-völgyi községekből vagy éppen a közelinek egyáltalán nem tekinthető Szarvasgedéről hetente többször is Salgótarjánba, majd a mérkőzések színhelyeire utazni.

Sipkó Sándor szekcióvezető egyike volt azoknak a szakembereknek, akiket meginterjúvolt az auditáló cég. Nevezett elmondta, hogy nagyon komoly, mondhatni nehéz kérdéseket kapott a gyerekekkel, a periodizációval, az edzések intenzitásával, a kollégák munkájával, a feljebb lépés, az előrejutás lehetőségeivel, a szülőkkel való kapcsolattartással s egyáltalán a klubszellemmel, -filozófiával kapcsolatosan. Fodor Zsolt edző egyik kis tanítványával, Chován Bálinttal, a helyi Beszterce-lakótelepi általános iskola ötödik osztályos tanulójával – aki jobb szélsőt szeret játszani és mint a legtöbben a pályára lépők közül gólt lőni – válaszolt kérdéseinkre.

Fodor Zsolt edző az egyik kis tehetséggel, Chován Bálinttal Fotó: H.M., NMH

Az egykori karancslapujtői játékos szívesen foglalkozik az ilyen tehetségekkel, akik ráadásul egy úgynevezett kézilabda-centrikus iskolából is a futballt választották kedvenc sportjuknak. A Gagarin iskola – ahol a torna mellett egy másik csapatjáték, a kosárlabda az erős – 6. osztályosa, Baranyi Máté szintén focizni szeret elsősorban, s ő is különösen a szélen érzi jól magát. Sárközi Tamás – a felnőttcsapat egyik meghatározó játékosa – jóleső érzéssel vette tudomásul a klub tehetségközponttá minősítését, úgy érzi, hogy ebben a döntésben munkájuk elismerése is visszaigazolódik. Véleménye szerint ezzel a támogatással tovább javíthatók az egyébként sem rossz feltételek.

Örömmel konstatálta, hogy Fehérvári Dániel fitneszedző éppen beszélgetésünk idején tartotta az első foglalkozásait a pályán lévő csapatoknál. Sárközi Tamásnak meggyőződése, hogy e munka kedvező módon járul hozzá a fejlődésben lévő kis futballisták – de bármilyen más korúak – erőnlétének fokozásához és mozgáskoordinációjuk fejlesztéséhez, amely nagyon fontos a labdakezelés szempontjából.

Bár ahogyan a mérkőzések, az edzések is zárt körűek, néhány felnőtt a kerítésen kívülről, megfelelő távolságból figyelte a pályán zajló egyszerre több eseményt. Egyikük, Gáspár Szabolcs például ugyanilyen nevű hetedik osztályos fiát szemlélte, aki Sárközi Tamás és Sipkó Sándor keze alatt pallérozódik. Elsős korától jár a Stécébe, méghozzá Karancslapujtőről, miközben iskolában is a megyeszékhelyen, a Kodályban tanul. Középpályásként és csatárként szeret játszani. Egyrészt a mozgás öröméért futballozik, de arról sem mond le, hogy a sporttal hosszú távon is elkötelezze magát. Hasonló elveket vall magáénak a salgótarjáni Oláh család, amelynek a feje, Oláh Ottó nagypapaként nézte a gagarinos unokája, Puporka Adrián mozgását. Igencsak ritka eset manapság, hogy egy nagyszülő immár öt esztendeje ott legyen a fiú minden edzésén és minden helybéli és idegenbéli mérkőzésén. Oláh Ottó így tett, s miután hosszú távon sem terveznek Salgótarjánból elköltözni, abban bíznak, hogy Adrián a későbbiekben eljut a fekete-fehérek legmagasabb osztályú felnőtt csapatáig.

Salgótarján, Öblös sporttelep. Utánpótlás csapatok edzése.
Fotó: H.M. / NMH

A tehetségközpont cím nem örökös, az elvárásoknak, a követelményeknek a következőkben is meg kell tudni felelni. Remélhetőleg sikerülni fog. Egyébiránt nagyon találó volt Árki Gábor megfogalmazása a múlt heti szurkolói ankéton.

– Egyik szemünk nevet, a másik pedig sír – mondta. Ezen azt értette, hogy az SBTC jövője szempontjából nem közömbös, sőt meghatározó jelentőségű, hogy – stratégiájuk szerint – minél több helyi és környékbeli játékos képezze a Stécé utánpótlását, de arra is fel kell készülniük, hogy a legügyesebbek, a legszorgalmasabbak innen az akadémiákra, illetve más csapatokba kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában