beruházás

2021.01.22. 06:50

Újabb nógrádi városban épül tanuszoda, hamarosan Szécsényben is csobbanhatunk

A kormány már korábban eldöntötte, hogy Szécsényben is tanuszoda épülhet. A napokban, azonban arról határozott, hogy a beruházáshoz szükséges pénzügyi fedezetet idén biztosítja. Így tavasszal elkezdődhetnek az építési munkálatok a Ligeti Sportközpontban. Stayer László polgármesterrel beszélgettünk.

Lászlók Judit

Az épület látványterve

– Mikor indulnak el a tanuszoda építési munkálatai?

– Engedje meg, hogy időben egy kicsit távolabbról kezdjem. Magyarország kormánya a 141/2014.(IV.30) rendeletében döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program I. ütemében megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról. Ebben szerepelt nevesítve a balassagyarmati tanuszoda és a szécsényi „A” típusú tornaterem megépítése. Örömmel mondhatjuk el, hogy ma már önfeledten használhatják mind a diákok, mind a felnőttek a Révész László Tanuszodát és a Szomszéd László Tornatermet is.

– Mindkét névadóhoz szoros szálak fűzték...

– Révész László fia, András futballistám volt a Szécsény felnőtt csapatában, édesapja sportvezetői múltjából adódó tapasztalataival, kapcsolatrendszerével nagyon sok segítséget nyújtott. Mindig eljött a meccseinkre, sajnos egyre már nem ért oda. Soha nem felejtem el a napot. Patakon játszottunk kupameccset, félidőben kaptam a szörnyű hírt, hogy autóbalesetben életét vesztette. A második félidőben már csak Andrást néztem, tudtam, hogy mennyire ragaszkodtak egymáshoz. Hálás szívvel gondolok Balassagyarmat városvezetőire, hogy ilyen méltó módon emlékeznek és emlékeztetnek Révész Lászlóra. Szomszéd Laci bácsira, mint egyik mentoromra tekintek, hiszen pályakezdő testnevelőként sok segítséget kaptam tőle a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolában. De nem csak szakmailag, emberileg is nagyon sokat kaptam tőle, de nem csak én, hanem több generáció, aki felnevelkedett a kezei alatt. Emlékét mi is szeretettel és tisztelettel őrizzük. Elnézést a kis kitérőért, de fontos tudni, hogy egy-egy épület létrejötte messze nem csak arról szól, hogy falakat, tetőt húzunk, hanem nagyon sok emocionális töltet is társul hozzá. Ezek az emocionális, érzelmi töltetek adnak erőt az újabb célokhoz, és az elérésükhöz vezető, sokszor rögös útra.

– Régóta szükség lenne már egy uszodára.

– Egy nagy célom volt, amikor nekivágtam a polgármesteri „pályámnak”, hogy megvalósuljon a szécsényi emberek több évtizedes vágya, legyen nekünk is uszodánk. Ezért is fogadtam nagy örömmel a kormány 2017/2015.(VII.31) számú rendeletét, mely jóváhagyta a tanuszodák építésének második ütemét, melyben mi is szerepeltünk. Elkezdődhetett az előkészítés folyamata, budapesti utakkal minisztériumba, a Nemzeti Sportközpontok irodáiba, helyszín bejárásokkal, hatósági egyeztetésekkel, testületi döntésekkel. Így jutottunk el oda, hogy most már eldördülhet a startpisztoly, tavasszal indulhat a beruházás.

Az épület látványterve

– Mekkora a támogatás összege?

– Év végén érkezett a jó hír, hogy a kormány 2060/2020.(XII.30) rendeletében döntött az uszodaépítés pénzügyi fedezetének biztosításáról. Fontos tudni, hogy ez egy állami beruházás, és nem önkormányzati. A megrendelő a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság, számukra biztosítja a beruházás teljes összegét: 974.017.357 forintot, két ütemben, 2021-ben 480.698.063 forintot, míg a további részt 2022-ben.

– Szükséges-e a beruházáshoz önerő?

– Alapvetően nem, de az 1523/2015.(VII.31.) kormányrendelet értelmében a tanuszoda fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok a fejlesztés helyszínéül szolgáló területet ingyenesen az állam tulajdonába adják. Ehhez először telekalakításra volt szükség, majd egy határozatra. Ebben a korlátozottan forgalomképes törzsvagyonból forgalomképes törzsvagyonba soroltuk át, és az elkészíttetett értékbecslés alapján a mintegy 12 millió forint értékű ingatlant adtuk ingyenesen az állam tulajdonába. Ezenfelül a most megszűnő bekötő út pótlása, az új bejárat kialakítása is a mi feladatunk lesz. Nyilván eltörpül a nagyberuházás összege és jelentősége mellett, de az önkormányzatok mostani gazdasági helyzetében ezek a kis dolgok is óriásokká tudnak válni.

– Ki lesz a létesítmény fenntartója?

– A kormányzati döntés értelmében a magyar állam lesz a fenntartó. Egy ilyen létesítmény üzemeltetése hatalmas költséget jelent, látjuk más települések esetében is, hogy ezt helyi szinten – egy-két szerencsés város kivételével – nem lehet megoldani. Fontos és előremutató volt annak idején az állam részéről ez a döntés. Enélkül most biztos nem tartanánk itt. És nem csak mi, mások sem. Köszönet érte minden döntéshozónak!

– Hol fog felépülni a létesítmény?

– Ahogy már említettem, hosszas előkészítő munka van mögöttünk. Többször, több helyszínt jártunk végig. Felkutattuk az összes szóba jöhető lehetőséget, aztán megvizsgáltuk ezeket, hogy mennyire jók megközelíthetőség, funkcionalitás, közműellátottság és területnagyság szempontjából. Végül is a Ligeti sportközpont lett a kiválasztott, hivatalosan a 2802/1 hrsz. Hogy a helyiek pontosan be tudják azonosítani, a Sport út felőli bejáratnál lett egy 40 méter széles, 100 méter hosszú terület leválasztva a sporttelepből. Tudom, hogy nem a legtökéletesebb helyszín, sok kompromisszummal, fájdalmas döntéssel jár, de nem lehetett olyan helyet találni, ahol minden 100 százalékig klappolna. Nagy szívfájdalmam, hogy ott majd olyan fákat kell kivágni, akiknek személyesen végig kísértem az életét, sőt nem egy, nálam sokkal idősebb, de ígérjük, minden kivágott fa helyett hármat ültetünk majd a városban. A focipályához bevezető utat is érinti a beruházás, azt is újat kell kialakítani, de hát valamit valamiért. A végeredmény és az összkép lesz a lényeg.

– Milyen adottságokkal lesz felszerelve az uszoda?

– Ezek a tanuszodák típustervek alapján készülnek, a beltartalom mindenütt ugyanaz. Egy 16x25 méteres, 1,9 méter mélységű, hatsávos nagymedence és egy 6x10 méteres, 80 centiméter mély kismedence biztosít lehetőséget az úszni vágyó kicsiknek és nagyoknak. Természetesen a kiszolgáló helyiségek is biztosítottak, így az öltözők, zuhanyzók és az üzemeltetéshez szükséges gépészeti rész. Az épület előtt 16 férőhelyes parkoló épül.

– Kik vehetik majd igénybe az intézmény szolgáltatásait?

– A tanuszoda a mindennapos testnevelés feltételeit hivatott biztosítani a szécsényi járás tanulóinak, tanórákon kívül pedig a lakosság is igénybe veheti majd.

– Miért fontos ez a beruházás Szécsény számára?

– Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy Szécsény a környező településekkel deklaráltan a komplex módon fejlesztendő járások közé tartozik. Ehhez hozzátartozik az egészséges életmódra nevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése. Köszönettel tartozunk a döntéshozóknak, hogy ez most már az itt élő és felnövekvő generációknak is megadatik. Örömmel olvastam, hogy Pásztón és Rétságon is indulhatnak a beruházások. Gratulálok Farkas Attila és Mezőfi Zoltán polgármester uraknak, és sok erőt, jó munkát kívánok nekik is, hiszen bár állami beruházásról van szó, mi azért tudjuk, nekünk is van tennivalónk. Örömmel tesszük.

– Mi lesz az újdonsült intézmény neve?

– Erről még nincs döntés. De Révész László és Szomszéd László példáját kívánjuk követni. Hogy egy latin mondást is ide idézzek: „nomen est omen” azaz „a név kötelez”.

Rétságon már folyik az építkezés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a tervezettnek megfelelően halad Rétságon, a Hunyadi-ligetben a leendő tanuszoda építése. Az egykori laktanya területére kilátogatók már hozzávetőleges képet alkothatnak arról, milyen lesz a véglegesen elkészült létesítmény.

 

Címkék#tanuszoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában