Értékelés

2021.01.25. 10:29

Több sportágban is maradandó eredményt értek el a szécsényiek

A kialakult járványhelyzet erősen érintette Szécsény város elmúlt évének sportéletét is. Mindezek ellenére a kis város meghatározó szerepet töltött be megyénk sportéletében. Elég, ha megemlítjük, hogy az asztaliteniszezők a legmagasabb osztályban, az Extraligában játszanak, s az autó­versenyzők is ott vannak az országos első osztályú ralibajnokság élvonalában.

Szenográdi Ferenc

Fotós: Hegedűs Márk

Az asztalitenisz változatlanul megyénk fellegvára, köszönhetően ez elsősorban dr. Harik Ferencnek. Ami az elmúlt évet illeti, a Szerva Asztalitenisz Egyesület a 2019–2020-as bajnoki évben négy csapattal vett részt. A tavaszi járványhelyzet kialakulása miatt a bajnokságot felfüggesztették, a szövetség döntése az volt, ahol a vírushelyzet kialakulása előtt álltak a csapatok, az lesz a végeredmény. Ez az Extraligában a negyedik helyet jelentette a Szécsényieknek. A NB I.-es és az NB II.-es csapatok ezüstérmesek lettek. A megyei bajnokságban játszó csapat a negyedik helyen fejezte be az évadot. A 2020–2021-es bajnokságban a szécsényiek hat csapattal vettek részt. A megmérettetések zökkenőmentesen elkezdődtek, de a vírushelyzet miatt fel kellett függeszteni a bajnokságot. Az Extraligában a csapat az első helyről várja a folytatást, az NB I.-ben és az NB II.-ben szereplők a második helyen állnak, az NB III.-ban az ötödik helyen tértek kényszerpihenőre. A megyei bajnokságban részt vevő két csapat játékosai is bíznak a mielőbbi folytatásban.

Az autóversenyzők az élmezőnyben vannak. A magyar első osztályú ralibajnokságban a két szécsényi tehetséges fiatal Vincze Ferenc és Velenczei Ádám az elmúlt években sok örömet szereztek városuk és megyénk autósport-kedvelőinek. Tavaly a járványhelyzet miatt csak öt futamot rendeztek meg. A szécsényi fiúknak a technika többször is megnehezítette a dolgát, s végül a több mint százas mezőnyben Vincze Ferenc harmadik, Velenczei Ádám a negyedik helyen fejezte be a bajnoki évet. Ádámnak a székesfehérvári versenyen minden összejött, remekül autózott, a 9 gyorsasági szakaszból ötöt megnyert, s összesítésben 4 ponttal megnyerte élete első futamgyőzelmét.

A labdarúgásról sem lehet elmondani, hogy mindig gördülékeny volt. A 2019–2020-as bajnokságon a tavaszi vírushelyzet miatt a szövetség döntése alapján nem hirdettek győztes és kieső csapatot. A 2020–2021-es bajnoki évben a sportegyesület felnőttcsapata továbbra is a megyei első osztályában játszik. Az egyesület leadta nevezését U19, U16 és az U14 korosztályú csapatok számára is. A gyermekcsapatok a Bozsik-programban az U7, az U9 és az U13 csapataival vettek részt. Így a szécsényiek a különböző korosztályban nyolc csapatot szerepeltetnek. A bajnokság zökkenőmentesen elkezdődött, de később a járványhelyzet miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség az amatőr bajnokság beszüntetésén döntött. A felnőtt- és ifjúsági csapatok mérkőzéseit meg lehetett tartani, de bármelyik csapat minden szankció nélkül lemondhatta a szereplését. A felnőttek „az első félidőt” a 13. helyen zárták. A lejátszott 11 mérkőzésből hármat megnyertek, van egy döntetlenjük és hét vereségük. Az U19-es csapatnak rendben befejeződött az őszi szezon, ők a tabella második helyén állva tértek téli pihenőre.

Ami az U16-os csapatot illeti, öt mérkőzést játszottak, abból csak egyszer sikerült győzniük, négy alkalommal kikaptak. A Bozsik-programban részt vevők nem léptek pályára a döntés értelmében. Valamennyi szécsényi labdarúgócsapat bízik a zökkenőmentes tavaszi folytatásban.

A szenior sportolók is gyarapították érmeik számát. Jusztin Ferenc 2020-ban ünnepelte 75. születésnapját, s túl van az 1000. versenyen. Az elmúlt évben tovább gyarapította bajnoki érmeinek számát. Budapesten, az Ikarus pályán rendezték meg a szenior futók 2020-as évi országos bajnokságát. Jusztin Ferenc 1500 méteren elsőként ért célba, amely a 45. országos bajnoki címet jelentette számára. Bosák Attilának az év első versenyén a súly 12,75 méterre repült a kezéből, ez jelentette a bajnoki címet. Ősszel Budapesten a szenior atléták országos bajnokságán súlylökésben, a kategóriájában bajnoki címet szerzett. A Szécsényi szenior atléta 2011-től összesítésben (súlylökés és diszkoszvetés) 55-szörös szenior magyar bajnok.

A SZAFT-nak is kevesebb volt a versenye. A korábbi évekhez viszonyítva a futók jóval kevesebb versenyen vettek részt. Az országos szenior bajnokságon Kovácsné Oberecsány Klára gyarapította bajnoki címeinek számát. Sótér Zsolt, Lantos János, Pifka Gábor trió október 2-án részt vettek a Balaton Non-stop körfutásán. A váltó a 222 km-es távot 22 óra 31 másodperc alatt teljesítette. A 91 csapatból a 34. helyen végeztek. Megrendezték a BSI által meghirdetett virtuális futást. Az 5 km-es távot Lévai Gábor, Lévainé Radvánszki Ildikó és Pifka Zsolt teljesítették. A 10 km-t Czele Tamás, Czele János, Czele Jánosné, Kovácsné Obrecsány Klára választotta. Bartus Ferenc és Lantos János, Pifka Gábor 21 km-t futottak. A covid szabályait betartva több alkalommal is rendeztek házi futást. A szécsényi futók közül Bartus Ferenc volt az, aki a legtöbb alkalommal elindult egy-egy versenyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!