élvonal

2021.01.08. 14:12

Jól teljesítettek a szécsényiek

A II. világháborút követő évtizedekben Szécsénynek több olyan sportolója is volt – pillanatnyilag is van –, akik teljesítményükkel beírták a nevüket a város sporttörténetébe, továbbá a megyénkben is felfigyeltek eredményességükre.

Szenográdi Ferenc

Labdarúgás

Elsők között kell megemlíteni Lukács Katalint, aki hosszú éveken át a legjobb magyar női labdarúgócsapatnak, a Feminának volt a tagja. Katalint 1986-ban beválogatták a magyar női labdarúgó-válogatottba, ahol 83-szor húzhatta magára a címeres mezt. Ezzel a számmal a női labdarúgó-válogatottnál a mai napig csúcstartó. A legjobb eredményét 1986-ban érte el, amikor az Európa-bajnokságon a 6. helyen végeztek. A sok-sok emlékezetes válogatottmérkőzés közül talán a svájci találkozó a legemlékezetesebb a számára, amikor az ő góljával győztek 1–0-ra.

Lukács Katalin 83 alkalommal játszott a magyar válogatottban

A szécsényi Juhász István alig volt 13 éves, amikor már a helyi ifjúsági csapatban játszott. A tehetséges, jó érzékkel rendelkező fiú már 15 évesen bekerült a megyebajnokságban játszó felnőttcsapatba. A salgótarjáni SBTC NB I.-es csapatának szakemberei felfigyeltek rá, és 1971-ben az egyesületükhöz került. Előbb a második csapatban focizott, majd bekerült az elsőbe, ahol sok emlékezetes mérkőzésen vett részt. Ezek közül talán az 1979-es Újpesti találkozó a legemlékezetesebb a számára. Az edzője arra kérte, hogy semlegesítse Kiss Sándort, de ha úgy alakul a helyzet, a támadójátékba is kapcsolódjon be. Az első félidő hajrájában 18 méterről betalált az Újpestiek kapujába. Boldog volt, hiszen a TV jóvoltából az egész ország láthatta a gólját a 2–2-es döntetlennel zárult találkozón. Amikor az SBTC kiesett az NB I.-ből, Juhász István az NB II.- es csapat rendelkezésére állt. Az Eger csapata Csank János vezetésével 1986-ban felkerült az NB I.-be. A mesteredző Juhászt is a csapathoz igazolta. Amikor az együttes kiesett az NB I.-ből, a szécsényi játékos visszaigazolt az SBTC-hez, majd később játszott az NB II.-es Síküveggyár csapatában. A szécsényiek 1993-ban felkerültek az NB III.-ba, és arra kérték, hogy jöjjön vissza Szécsénybe játszani. Igent mondott, és a csapat meghatározó játékosa volt ebben az időszakban.

Juhász István több csapattal is szerepelt az NB I.-ben

Atlétika

Szépen alakult a szécsényi dobóatléta, Jakab Gábor sportpályafutása. Sok jó eredményével gyarapította a trófea gyűjteményét. Az 1970-es évek eleje jelentette a pályafutása csúcsát, hiszen tagja lett a magyar utánpótlás-válogatott atlétikai keretének. Ő volt az első szécsényi sportoló, aki felölthette magára a címeres mezt. Lengyelországban nemzetközi versenyen képviselte a magyar színeket. Hosszú ideig gerelyhajításban 63.83-as eredményével megyei csúcstartó volt. Később a magas vérnyomása miatt, az orvosa javaslatára abbahagyta a versenyzést. Ahogy mondta: Nem bánta meg döntését, senkinek sem szabad hazardírozni az egészségével.

Kézilabda

Lukács Mária 1970-80 között sikeres 10 évet töltött el az SBTC NB II.-es női kézilabdacsapatában. Hívták őt a Veszprémi NB I.-es kézilabda-együtteséhez is játszani. A játékos erre azt mondta: Számára a munkája és a hivatása áll az első helyen, ha elvállalja az NB I.-es szereplést, akkor nem tudja teljes odaadással ezeket végezni, így elutasította az ajánlatot.

Súlyemelés Az 1970-es és a 80-as évek szécsényi súlyemelője Gemer Ferenc, több alkalommal is teljesítette a másodosztályú szintet. A könnyűsúlyú versenyző legjobb egyéni eredménye szakításban 110, lökésben pedig 145 kg.

Autósport

Vincze Ferenc az elmúlt évben megnyerte a magyar I. osztályú ralibajnokságot, idén pedig a III. helyen végzett. Velenczei Ádám tavaly az eredményhirdetéskor felállhatott a dobogó III. fokára, az idén pedig a IV. helyet szerezte meg. A két autóversenyző eredményeinek köszönhetően, Szécsény felkerült az országos autósport térképére.

Asztalitenisz

Beírta nevét a város sporttörténetébe dr. Harik Ferenc asztaliteniszező, aki olyan asztalitenisz sportegyesületet hozott létre a városban, akinek a játékosai a legmagasabb osztályban, az extraligában játszanak.

Szenior atlétika

A város sportkrónikájához tartozik még a két sikeres veterán atléta. A futó Jusztin Ferenc negyvenötszörös, míg a dobóatléta Bosák Attila súlylökésben és diszkoszvetésben 55-szörös szenior magyar bajnok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!