kerékpársport

2021.01.27. 13:50

Ismét Balassagyarmaton láthatjuk a Tour de Hongrie bringásait?

Két esztendővel ezelőtt, egy forró júniusi napon ezrek tolongtak a balassagyarmati városközpontban, hogy tanúi legyenek a magyar kerékpáros körverseny szakaszindulásának. Egész Nógrád megye szempontjából hatalmas jelentőségű volt ez az esemény, messzi földre elvitte szűkebb hazánk hírét, és könnyen előfordulhat, hogy a történelem 2019 után megismétli önmagát.

Hegedűs Henrik

Fotós: (c)Torjay Foto

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a napokban a vírushelyzetről szóló szokásos összefoglalójába fűzte bele, hogy irodájában fogadta Eisenkrammer Károly vezetésével a Tour de Hongrie szervezőbizottságának vezérkarát. Leszögezte, a tárgyalások során szó esett a kerékpárosok és más járművek közti 1,5 méteres előzési távolsági előírás betartatásáról szóló országos kampányról, az önkormányzat által a közeljövőben kiépítendő kerékpárutakról, de elsősorban a magyar kerékpáros körverseny májusi megrendezése került terítékre.

A polgármester megfogalmazása szerint „most már nagyon úgy néz ki”, hogy 2019 után Balassagyarmat újra az egyik szakasz rajtszínhelye lehet. A szervezők ugyanis két éve nagyon kellemes benyomásokat szereztek itt, kiemelték a vendégszerető házigazdákat, és azt a fokozott népszerűséget és figyelmet, ami Palócországban a kerékpársportot övezi. Csach Gábor hozzátette, nemzetközileg egyre nagyobb a Tour de Hongrie színvonala, amit hűen jelez, hogy idén már tizenhat profi csapat tagjai vágnak neki a tekerésnek hazánk különböző vidékein, és a komoly remények szerint Balassagyarmaton is.

 

Bizonyára olvasóink közül is sokan emlékeznek, mekkora felbolydult méhkashoz hasonlított 2019. június 13-án a Civitas Fortissima tér és közvetlen környéke. Órákkal a tényleges indulást megelőzően megkezdődött a színes felvezető műsorok sora. A gyerekeket ügyességi BMX-viadal várta, nagy érdeklődés kísérte Hegedűs László Guiness-rekorder triálvilágbajnok látványos bemutatóját, különböző mini-távokon bárki kipróbálhatta saját kétkerekű tekerő tudását, míg az emberáradatban sürgő-forgó akkori polgármester, Medvácz Lajos nem győzte hangsúlyozni, milyen sokat jelent Balassagyarmatnak ez az esemény, amely olyanokat is a kerékpározás felé terelhet, akiket eddig nem különösebben érdekelt az egészségőrzés e formája.

Miközben a nép a központban nézelődött, a nap főszereplői az egykori buszpályaudvar kevés árnyékos helyét megtalálva csendesen és eltökélten készülődtek a feladatra. Aztán elérkezett a rajt pillanata és a nézők tapsviharos örömujjongása közepette vágtak neki a Miskolcig tartó, emelkedőkkel bőven vegyített, igen nehéz, 201 kilométeres szakasznak. A város határában pedig ebből az alkalomból átpingálták a helységnévtáblát: „Balázskagyarmat” díszelgett a feliraton, tisztelegve a mezőnyben hajtó, balassagyarmati származású Rózsa Balázsnak.

Bízunk benne, amennyiben a vírushelyzet addigra megengedi, májusban ismét hasonló élményekben részesülhetnek mindazok, akik a majdani szakaszindulás délelőttjén kilátogatnak az Ipoly-parti település centrumába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!