atlétika

2021.01.16. 14:36

A rendszeres sportolás az egészségét is szolgálja a ludányi futó szerint

A Ludányhalásziban élő Kovácsné Obrecsány Klára eddigi életútján mindig hűséges társa volt a sport.

Szenográdi Ferenc

Kovácsné Obrecsány Klára idén az Országos Sportiroda által szervezett virtuális futásain is részt vett

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Szülőfalujában, Szécsényfelfaluban kevés lehetőség adódott arra, hogy a különböző sportágakban kipróbálja magát. Kisgyermekként testvérével a nyár egy részét a budapesti rokonoknál töltötte, ahol barátságot kötött egy nálánál idősebb tornászlánnyal. Több nagyon sok akrobatikus elemet elsajátított tőle, amelyeket hazatérve otthon is gyakorolt. Igaz, hogy az idős emberek – akik látták tornászás közben – azt mondták: „ A falusi gyereknek nem sportolni, hanem a mezőgazdasági munkában kell részt venni.” Ahogy fogalmazott: Azok, akik sportolnak, a munkában is jobban helyt tudnak állni, legyenek azok fiatalok vagy idősebbek.

A szécsényi gimnáziumban a testnevelőtanára, Bagyinszki Jenő felfigyelt az ügyes, jó mozgású lányra, és beválasztotta az iskola tornacsapatába. Az érettségi után Balassagyarmatra került fényképésztanulónak. Egy ideig bekapcsolódott a városi sportegyesület kézilabdacsapatába, de az utazások miatt az edzéseken való részvétel gondot jelentett számára, így szép lassan abbahagyta a kézilabdázást.

Kovácsné Obrecsány Klára az országos sportiroda által szervezett virtuális futásain is részt vett
Fotó: Sz.F. / NMH

Amikor férjhez ment, Ludányhalásziba került. A férje is sportolt, hiszen kézilabdázott és rendszeresen úszott. Gyakran kimentek a településen a tóhoz, ahol a férje úszott, ő pedig elkezdett futni, ami szép lassan meghatározóvá vált az életében, mert egyre hosszabb távokat teljesített. – A futás nem csak a fizikai állóképességünket növeli, az egészségünk megóvását is szolgálja – mondta.

Szécsényben – ahol fotóstúdiója van – a hozzá hasonló futást kedvelőkkel 2003-ban megalakították a Szécsényi Amatőr Futók Társaságát. Évente több országos és nemzetközi versenyen vett részt. Rendszeresen rajthoz állt a szenior futók országos bajnokságán, ahol a 3000 és az 5000 méteres távon több alkalommal is elsőként ért célba, gyarapítva ezzel bajnoki érmeinek számát. A félmaratont versenyszerűen többször is lefutotta, de már a maratoni távon is bizonyított.

Tavaly a vírusjárvány helyzete miatt jóval kevesebb versenyen vehetett részt. Év elején ott volt a fedett pályás országos szenior bajnokságon, ahol 3000 méteren sikerült nyernie. Később egy másik versenyen is részt vett a fővárosban, amely alkalmával a félmaratont teljesítette. Ezt követően csak virtuális versenyeken vett részt. Ezeken a megmérettetéseken az Országos Sportiroda különböző távokat jelölt ki, és mindenki egyénileg döntötte el, hogy melyiken indul el. Az iroda által megadott időben lefutotta a távot, majd az idejét megadta az irodának.

Ahogy mondta, számára a futás egy életforma, amelynek köszönheti az egészségét, hiszen nincs vérnyomásproblémája, továbbá nem szed gyógyszereket. Nem titkolja az életkorát a 61 éves nagymama, aki nemcsak lélekben, de még fizikálisan is nagyon fittnek érzi magát.

Címkék#atlétika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában