téli sportok

2020.12.07. 17:20

Salgótarjáni olimpikont választottak a sízők kapitányává

Bereczki Brigittát választotta a Magyar Sí Szövetség elnöksége az északi szakág új vezetőjének.

B.L.

Bereczki Brigitta középen, jobbra egy másik salgótarjáni olimpikon, Bekecs Zsuzsanna

Bereczki Brigitta két téli olimpián is salgótarjáni színekben bizonyított, majd edzőként tevékenykedett, az 1990-es évek végén pedig szövetségi kapitányként is dolgozott. 2012-től két éven át az utánpótlás igazgatói posztot töltötte be. A szövetség honlapján vázolta terveit.

- Honnan indult a sísport szeretete?

- Salgótarjánba sportiskolába jártam, és ötödikes koromban sportágat kellett választani. A testnevelő tanárom ajánlotta a sífutást, mert úgy látta, hogy nekem jól megy a hosszú távú futás. Így kezdtem el tízévesen a rendszeres sífutó edzéseket. Az első téli szezonban azonban megbüntettek, és sokáig nem járhattam edzésre, mert a sífutó- helyett, többször a lesikló pályára mentem csúszkálni, természetesen sífutó síléccel. Később, mikor versenyezni kezdtem, ennek nagy hasznát vettem, mert a többiekkel ellentétben én alig vártam a meredek lejtőket, ahol őrült tempóban siklottam lefelé. Az első sikereimet is inkább ennek a technikai többletnek köszönhettem, mint a fizikai felkészültségemnek. A motiváció tehát megvolt, így maradtam sífutó, a sok lemorzsolódó klubtársam mellett. A biatlonnal csak 15 évesen kezdtem foglalkozni úgy, hogy akkor még a női biatlon nem létezett. A fiúk edzője biztatott bennünket, hiszen velünk kiegészítve tudott a klubunk fiú csapatot kiállítani a bajnokságon. Így aztán nemcsak lány, illetve női kategóriában van sok-sok magyar bajnoki címem, de fiúban is. Nemzetközi szinten is több eredményemre büszke vagyok, így például a sírollerben elért két hegyi Európa-bajnoki címemre, melyekből az egyiket Budapesten szereztem.

Névjegy

Az orosházai születésű sportolónő Bárnán töltötte gyerekkorát, pályafutása során szerepelt az SKSE, az STC, majd a Salgótarjáni Petőfi DSE-ben, miközben 1984 és 1994 között tagja volt a magyar válogatottnak. Versenyzőként két, szövetségi kapitányként egy olimpián vett részt. Az 1992-es Albertville-i olimpián váltóban a 16., 15 kilométeren 44., 7,5 kilométeres sprintben 61. lett, sílövészetben. 1994-ben, Lillehammerben csapatban 17., míg 15 és 7,5 kilométeren egyaránt a 65. helyen zárt. 1998-ban, Naganóban a biatlonosok vezetőjeként jutott el. Nyolc világbajnokságon vett részt, sírollerben háromszor nyert Európa-bajnokságot. Szűkebb hazánkban nyolc alkalommal választották meg az adott esztendő legjobb felnőtt női versenyzőjének, és 1991-ben Nógrád megye Bérczy Károly-sportdíját is átvehette.

- Melyik volt a legkedvesebb élménye?

- A legemlékezetesebb számomra az a 30 kilométeres síroller verseny, amelyet Olaszországban rendeztek, és az ellenfelek között volt az akkori olasz sztár, Guidina Dal Sasso is. A több mint egyórás verseny során fej-fej mellett haladtunk végig a pályán, és az utolsó 50 méteren sikerült lehajráznom. Biatlonban nemzetközi szinten 17 évesen versenyeztem először, mindjárt az első női világbajnokságon 24-ik lettem. Ezt követte tíz élsportolói év, amelyek során számos biatlon Világ Kupán, világbajnokságon, illetve két téli olimpián vettem részt. A női biatlon ezalatt óriásit fejlődött, így a kezdeti 40-50 fős Világ Kupa indulói létszám, a 80-as évek végére 100-110-re duzzadt. Ebben a mezőnyben jó formaidőzítés esetén sokszor sikerült az első harmadban végeznem. Legjobb eredményem a '91-es hochfilzeni Világ Kupán született, ott 28-ik lettem a 7,5 kilométeres sprint versenyen. Természetesen a sikerek mellett kudarcaim is születtek, amiket ugyanúgy felvállalok. Az olimpiai szerepléseim sajnos nem úgy sikerültek, ahogy azt elvárták, elvártam magamtól. Nagyon nehezen dolgoztam fel, évek kellettek, mire kielemezve a kudarcok okát, rendet raktam a lelkemben. Ma már a sportéletem ezen részét is szépnek ítélem.

- Mivel foglalkozott a versenyzői pályafutása után?

- Matematika-testnevelés szakos tanárként folytattam a tanítványaim felkészítését az érettségire, felvételire matematikából, mialatt én is képeztem magam, így mindkét tárgyból egyetemi végzettséget szereztem. A sísporttól elszakadni nem tudtam, nem is akartam, de a sífutó-biatlon oldalról átkacsintottam az alpesi felé, és elvégeztem a Síoktatók Magyarországi Szövetsége Nemzetközi Síoktatói tanfolyamát. Szövetségi kapitányként segítettem a biatlon válogatott felkészülését a 1998-as naganói téli olimpiára. Ezt követően a Műszaki Egyetem testnevelője voltam, majd a 2000-es évek elejétől egy kalandos, minden szempontból tapasztalatdús 7 év következett, hiszen Szingapúrban egy 3000 fős nemzetközi iskolában tanítottam, hétvégenként pedig az ottani, – kis túlzással „Snow City”-nek nevezett –, fedett sípályán oktattam az alpesi sízés alapjait. 2008-ban költöztünk haza végleg, azóta hosszabb-rövidebb időszakokra a Magyar Sí Szövetség munkájába többször bekapcsolódtam. 2014 óta a Veszprém Megyei Diáksport Egyesület titkáraként, illetve több szakmai bizottság tagjaként a Magyar Diáksport Szövetség munkáját segítem. Bár pedagógusi hivatásomat, a tanítást egy végleges hangszalag probléma miatt fel kellett adnom, szerencsére gyerekekhez, kollégákhoz, iskolához kapcsolódó közegben maradtam. Északi szakágvezetőként a sísport is jelen lesz a mindennapjaimban, szóval így kerek az én életem.

Bereczki Brigitta középen, jobbra egy másik salgótarjáni olimpikon, Bekecs Zsuzsanna

- Mi motiválta, hogy elfogadja a felkérést?

- A felkérés után kértem néhány nap gondolkodási időt, aztán úgy döntöttem, hogy belevágok. Mindig is szerettem a kihívásokat, az pedig különösen inspirál, ha a szeretett sportágamban tudok segíteni. Volt válogatott sportolóként, olimpikonként, edzőként és sportvezetőként a sport különböző szegmenseiben szereztem a tapasztalatokat az elmúlt több, mint 40 évben, illetve jelenleg is a sport területén, a diáksportban tevékenykedem.

- Mi a pontos feladatköre?

- A Magyar Sí Szövetség északi szakágához jelenleg három terület tartozik: a biatlon, a sífutás és a síugrás. Ezeknek a teljes hazai és nemzetközi versenyrendszerét, a klubszinten is zajló működését, a teljes infrastruktúráját, a tömegsportban rejlő lehetőségeit, és a szövetséghez kapcsolódó feladatait kell átlátnom.

- Mik a céljai?

- Alapvető célként tűztem ki a csapatban való munkát, együttműködést, az átláthatóságot, a számonkérhetőséget és a megfelelő kommunikációt egymás között. Nem titkolt szándékom elérni azt, hogy az északi és alpesi szakág együtt, egymás mellett dolgozva, a saját szakágában már jól bevált gyakorlatokat, módszereket, stratégiákat, jó ötleteket megossza egymással.

- Mikor vág neki a feladatoknak?

- A munkát elkezdtük, így szűk egy hónap alatt elkészültek az érintett utánpótlás és felnőtt válogatottak szakmai tervei, programjai a 2020/21-es szezonra, a hozzájuk tartozó költségtervekkel együtt. Nem állunk meg, hosszútávú terveket, stratégiákat is szeretnénk kidolgozni, rengeteg területen elkél a segítség és a beavatkozás. Pozitív szemlélettel, az élsportból hozott maximalizmussal, és nagy adag lelkesedéssel vágtam bele a munkába. A kollégák fantasztikusan segítőkészek, a csapat adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában