sbtc100

2020.12.15. 15:06

Méltó volt a Salgótarjáni BTC nevéhez a jubileumi programsorozat

Az SBTC, a város patinás, sok nagyszerű eredményt elért sportklubja ebben az évben ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját. A sikerekhez méltó megemlékezés-sorozat programjának tervezése, előkészítése, szervezése, finanszírozásának biztosítása céljából 2019-ben SBTC 100 néven alapítvány jött létre.

Csongrády Béla

Az SBTC 100 Alapítvány kuratóriuma rendszeresen ülésezett az elmúlt időszakban

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A vezető testület elnöke Ferencz Gyula, a klub egykori nagyszerű középhátvédje, későbbi országos és megyei sportvezető lett, a további hat tagot ugyancsak kiváló volt sportolók – Básti István, Kmetty József, Répás Béla, Szalay Miklós (labdarúgó), Botos András (ökölvívó) és Mecser Lajos (atléta) alkották.

A kuratórium – kiegészülve alapító tagokkal, állandó és esetenkénti meghívottakkal – rendszeren ülésezett s az elmúlt évben tíz, az idén pedig huszonegy alkalommal tárgyalt és döntött bizonyos témákban. A grémium összesen harmincegy határozatot hozott. A záró munkaértekezletre a közelmúltban került sor. A beszámolót – Horváth Péter titkár jegyzőkönyveinek felhasználásával – Czékmán József alapító tag készítette és Ferencz Gyula megbízásából le is vezette az értékelő tanácskozást.

Az összegzés a pontos pénzügyi, támogatói elszámoláson – amely a mintegy nyolcmillió forint összeggel való gazdálkodásról, a november 30-i 70 ezer forintos pozitív bankszámlai egyenlegről adott számot – kívül rögzítette és jellemezte a legfontosabb betervezett és megvalósult eseményeket.

Ezek élén időben a februárban Palaticzky Szabolcs és néhány társa menedzselésével a városi sportcsarnokban megtartott nagyon sikeres öregfiúk teremtorna áll, minthogy a Stécé jeles – ismert, hajdani neves játékosokat nagy számban felvonultatott – csapatokat, köztük a Bp. Honvédet, az MTK-t, a Debrecent, az Egert – látott vendégül. A határainkon túli labdarúgást a felvidéki válogatott és a Sepsiszentgyörgy képviselte s a győzelmet éppen az utóbbi gárda szerezte meg.

Az SBTC 100 Alapítvány kuratóriuma rendszeresen ülésezett az elmúlt időszakban
Fotó: H.M. / NMH

Ugyancsak kedvező minősítést kapott, közönségsikert aratott a Nemcsák Károly vezette magyar színészválogatott ellen a Szojka Ferenc Stadionban augusztus végén megrendezett öregfiúk-mérkőzés.

Szintén sok munkát igényelt többek – így Homoga József fotóművész, szerkesztő és néhány újságíró – részéről a Száz év képekben című reprezentatív jubileumi emlékkönyv megjelentetése az október 3-ai, a József Attila Művelődési Központ színháztermében tartott ünnepi közgyűlés idejére. Az esemény május 13-áról, az 1920-as megalakulás századik évfordulójáról a járványügyi korlátozások miatt került az első bajnoki meccs dátumának napjára.

Ugyanekkor nyílott meg az intézmény üvegcsarnokában a Dornyay Béla Múzeum munkatársainak közreműködésével egy gazdag tartalmú emlékkiállítás, amelyet jól kiegészített a Hello Café nagytermében Turcsányi Mihály néhány évtizedes gyűjteményéből összeállított bemutató. Mind a kiállításmegnyitót, mind pedig a közgyűlést több rangos személyiség tisztelte meg felszólalásával, illetve részvételével a NOB, az MLSZ és a Magyar Sportújságírók Szövetsége részéről. Az üdvözléseket, visszaemlékezéseket követően a közgyűlésen a kiemelkedő teljesítményeket elért sportolók – különböző sportágak képviseletében – átvehették Erdei Sándor szobrászművész által erre az alkalomra készített jelentős művészi értékű emlékérmet, majd a meghívottak, Stécé-szimpatizáns érdeklődők megtekinthették a Zenthe Ferenc Színház művészei közreműködésével előadott színvonalas zenés show-műsort.

A kuratórium ülésén elhangzott, hogy az emlékkiállítás egy része állandó látnivalóként átkerül a városi sportcsarnokba. Természetesen szó esett arról is, hogy a járvány legnagyobb vesztesei az utánpótláscsapatok voltak, minthogy a tervezett tornákat nem sikerült megtartani. Döntés született viszont arról, hogy mintegy tizenöt, az év során különösen aktív személynek a kö­zeljövőben oklevéllel köszönik meg a sikeres centenárium érdekében végzett munkáját. Annál is inkább, mert a jubileumi esztendő mérlege azontúl, hogy rentábilisnak bizonyult gazdasági szempontból, méltónak ítéltetett meg a százéves évforduló jelentőségéhez mérten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában