rendezvénysorozat

2020.10.04. 19:39

Méltón ünnepelték az SBTC megalakulásának 100. évfordulóját

Éppen száz esztendő telt el a későbbi megyeszékhely sok sikert, figyelemre méltó eredményeket elért emblematikus sportklubja, az SBTC megalakulása óta. Mi sem természetesebb, hogy a centenárium méltó megünneplése megtisztelő feladatot, mintegy küldetést jelentett, illetve jelent az egyesület számára. Az emlékezésre való felkészülés már több mint másfél éve elkezdődött, majd 2019 derekán létrejött az SBTC 100 elnevezésű alapítvány, amelynek héttagú kuratóriuma – Ferencz Gyula elnök vezetésével – vette kézbe a rendezvények céltudatos tervezését, koordinálását.

Csongrády Béla

Salgótarján. A 100 éves SBTC centenáriumi ünnepsége.

Fotó: Hegedűs Márk

Elképzelésük szerint az egész évet átfogó program fénypontja, az ünnepi közgyűlés május 13-án, pontban a megalakulás századik évfordulóján lett volna megtartva, a vírusjárvány azonban akkor meghiúsította e kiemelt rendezvényt. Pótlására az elmúlt hét végén, október 3-án – azon a napon, amelyiken 1920-ban az első, ráadásul győztes bajnoki mérkőzését játszotta a csapat Hatvanban – került sor a József Attila Művelődési Központban. Az érkezőket a Fő téren a Bányász-Kohász Fúvószenekar fogadta.

A szombati eseménysor az intézmény üvegcsarnokában a 100 év képekben című, Az SBTC évszázados története alcímű, erre az alkalomra megjelentetett reprezentatív kiadvány bemutatójával kezdődött. A megjelenteket – köztük az illusztris vendégeket – Andó Ákos, a programok narrátora üdvözölte, s elsőként dr. Dániel Zoltánnak, a megyeszékhely egyik alpolgármesterének adott szót. A vezető tisztségviselő érzékeltette, hogy e vállalkozás milyen nehézségek árán realizálódott.

Éppen ezért emelte ki név szerint is mindazokat, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy időre és kiváló minőségben napvilágra kerüljön a Stécé történetét új megvilágításban – főként fotók alapján – láttató kötet. Különleges módon hallatta véleményét Homoga József, a könyvet szerkesztő fotóművész. Operáció utáni lábadozása miatt nem tudott személyesen megjelenni, de otthonából telefonon üdvözölte a szerzőtársakat, és jó szívvel ajánlotta az albumot az érdeklődők figyelmébe.

Czékmán József, az alapítvány egyik alapító tagja szerint e kötetet minden salgótarjáni magáénak tudhatja, hiszen bizonyára felismer valakit a tizenkét sportágat képviselő egykori versenyzők, bajnokok közül, szembesül valamilyen helyszínnel, egy-egy fiatalabb kori élményével. Hangsúlyozta, hogy e könyv nem jelenhetett volna meg a kiemelt támogatók – a Magyar Labdarúgó-szövetség és Salgótarján Megyei Jogú Város – valamint a fő támogató a Nagy Béla-program, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége anyagi és erkölcsi segítsége nélkül.

Az utóbbi szervezet elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György örömének adott hangot, hogy hozzájárulhattak egy újabb dokumentumkötet – amely méltó módon őrzi az SBTC kiemelkedő személyiségei révén elért kiemelkedő eredményeket – megjelentetéséhez. Elmondta, hogy a Stécé labdarúgócsapatával kapcsolatos első élményei egyik salgótarjáni kollégájához, T. Szabó Gáborhoz – aki nem mellesleg a helyi sikeredző, Szabó Géza fia – fűződnek a kilencvenes évekből.

Ismereteit gyarapította, kötődését erősítette a csapat két korábbi játékosa – Ferencz Gyula, aki sokáig képviselte Nógrádot az MLSZ-ben és Kecskés László, a szövetség felügyelőbizottságának jelenlegi elnöke – is. Szöllősi György tudatában van annak, hogy a magyar válogatott két világbajnoki ezüstérmében szerepe volt az itt is játszott Zsengellér Gyulának és a Stécéhez hű Szojka Ferencnek, a Puskás Ferenc vezette Aranycsapat tagjának is.

Az SBTC Básti István és Szalay Miklós személyében két olimpiai bajnokot is tudhat magáénak. A sportújságírók szövetségének elnöke kifejtette: manapság – az infrastrukturális fejlesztések vagy éppen az FTC sikerei alapján – megalapozottak a remények, hogy a magyar labdarúgás – csakúgy, mint a viszonylag ugyancsak kis lélekszámú Portugália – ismételten felzárkózik a nemzetközi élvonalhoz. Ez pedig – példa rá a 2016-os Európa-bajnokság – érzelmi azonosulással, a nemzeti identitástudat erősödésével jár. A közvélemény számára sem közömbös, hogy Puskás Ferenc bekerült a labdarúgó videójáték legértékesebb játékosai, a FIFA ­legendái közé.

A könyvbemutatót követően a programok sora emlékkiállítás megnyitásával folytatódott. A házigazda-intézmény nevében Balogh Katalin igazgató köszöntötte az ünneplőket s kifejtette, hogy azért is adtak készséggel helyet a kuratórium kéréseinek, mert a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. tevékenységében szorosan összekapcsolódik a kultúra és a sport.

Az intézményvezető bejelentette, hogy a látnivalók az október 22-i zárást követően átkerülnek a városi sportcsarnokba. A kiállítást Babják János, az SBTC elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a fotók, plakátok, zászlók, sporteszközök, újságcikkek, érmek, serlegek, különböző relikviák betekintést nyújtanak a Stécé múltjába. A bemutató három helyszínen tekinthető meg.

A művelődési központ bejáratánál Kovács Zoltán csapatképei kerültek a falakra, az üvegcsarnokban Balogh Zoltán, a Dornyay Béla Múzeum történésze és Kaszás Géza munkája jóvoltából készült el a sok ritkaságot is felvonultató tárlat. A Hello Cafe nagytermében viszont Turcsányi Mihály a tulajdonában lévő rendkívül gazdag Stécé-gyűjteményéből ad látványos ízelítőt.

Az ünnepi közgyűlésre a művelődési központ színháztermében került sor. A Himnusz és a Stécé-induló elhangzását követőn a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek az elhunyt sportolókra, vezetőkre. A megnyitóbeszédet Szalay Miklós, a Stécé 100 Alapítvány kuratóriumának tagja mondta, majd Fekete Zsolt polgármester gratulált a klubnak, amelynek története szorosan összeforrott a városéval, és amelyet csodás diadalok, aranykorok, lejtmenetek, visszatalálások, olimpikonok, szakosztályok, bajnokok jellemeztek.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Bizottság akadémiai főtitkára nyitotta meg, aki Kulcsár Krisztián MOB-elnök üdvözletét is tolmácsolta, majd tiszteletbeli jelvénnyel ismerte el az SBTC eredményeit. A Magyar Labdarúgó-szövetség nevében Vámos Tibor versenyigazgató fejtette ki elismerő gondolatait. Ferencz Gyula kuratóriumi elnök – lévén beteg – a kórházból telefonon keresztül üdvözölte a közgyűlést és köszönte meg sokak segítségét, amelyet programjaikhoz nyújtottak. Jelen sorok írója – mint a Stécé több évtizedes törzsszurkolója és a klub krónikása – foglalta össze a száz év főbb történéseit.

A következőkben a város és a klub vezetői negyven személynek – az NB I.-ben bronzérmes labdarúgócsapat játékosainak, különböző sportágak képviselőinek – nyújtották át az Erdei Sándor szobrászművész által készített bronz emlékplakettet.

Az alábbiak zöme személyesen, illetve képviselőin keresztül vette át az elismerést, néhányan később kapják majd meg: Ampli Árpád, Baranyai Gyula, Barta András, Básti István, Botos András, Botos Tibor, Cserháti József, dr. Csongrády Béla, Ferencz Gyula, Frics Gyula, Frics Tamás, Frink Ferenc, Horváth Gyula, Hranek Sándor, Ipacs Lászlóné, Juhász Katalin, Kajdy Tibor, Kakuk József, Kmetty József, Kovács István, Kövendi József, Krajcsi József, Loch Károly, Mecser Lajos, Miskolczy Katalin, Nagy István, Oláh Krisztina, Pancsovai Nándor, Patkó József, Plachy György, Répás Béla, Sáfrány István, Simon Imre, Szabó Géza, Szabó Mária, Szalay Miklós, Szepesi Antal, Szőke István, Varga Sándor és Zorga Zsuzsa.

Az ünnepi közgyűlés a Szózat hangjaival ért véget, majd a Zenthe Ferenc Színház – amelynek névadója ugyancsak 100 évvel ezelőtt született Salgóbányán – művészei adtak hangulatos esztrádműsort. Az ünneplők a Hello Cafeban koccintottak a Stécé jövőjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában