SBTC100

2020.09.19. 11:34

Öt éve Diósgyőr-támogatással

Ez év április 4-től tartó visszaemlékezéseink során legutóbb azt rögzítettük, hogy 2015 nyarán az SBTC ismét kiesett az NB III.-ból. E tény nemcsak sportszakmai oldalról, a hagyományok szempontjából volt lehangoló, hanem azért is, mert nagyon nehéz – már-már a megszűnéssel fenyegető – anyagi helyzetbe is került a klub, amely akkor már régen egyet jelentett a labdarúgó-szakosztállyal.

Csongrády Béla

Az SBTC 2019–2020-as megyei I. osztályú bajnokcsapata (hátsó sor, balról): Rubint Richárd vezetőedző, Novák Norbert, Hegedűs Dávid, Fülöp Adrián, Simó Attila, Grajzel Donáth András, Balga József technikai vezető. Gál Gyula gyúró, Lakatos József operatív igazgató, Czutor Vito Niko, Gazdag Bálint, Tarlósi Patrik, Tóth Máté, Tarlósi Milán. Domik Attila asszisztens edző. Első sor: Kanyó Kristóf, Telek Ádám, Boros Attila, Simó Levente, Szeles Patrik, Palaticzky Áron, Filkor Egon, Harmath Krisztián, Bata Gábor, Illés Edvin, Bakos Bence, Sárközi Tamás

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Mondhatni tehát, hogy szinte mentőövet jelentett a 2015. július 6-án, a városháza épületében a megyeszékhelyi önkormányzat, a DVTK és az SBTC képviselői által aláírt megállapodás, amely biztosítja az SBTC utánpótlás- és felnőttcsapatainak működését. A tulajdonosi jogosultság döntő többsége a Borsodsport Invest Kft.-t illeti meg, amely az SBTC Sport Kft. révén gyakorolja hatáskörét. A szervezeti változással gyakorlatilag egy időben játékos-edzőként vette át a csapat szakmai irányítását Csatlós Tamás, aki egy szinte teljesen kicserélődött kerettel kezdte el a munkát, tekintve, hogy nem kevesebb, mint tizenhat játékos távozott a tizennyolc érkezővel szemben. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a felnőttek közé – a célkitűzéseknek megfelelően – kilenc labdarúgó az SBTC U19–21-es csapataiból került.

2015 őszén a 14 megyei első osztályú együttes között csak a 9. helyen állt a Stécé – amelynek irányítói közé októberben szakmai igazgatóként Kóródi Ferenc is bekerült – s a 2016 tavaszán a szezon végeredménye sem mutatott sokkal jobban a fekete-fehérek számára, minthogy csupán a 10. helyet sikerült megszerezni mindössze 8 győzelemmel és három döntetlennel, ami 27 pontot ért, miközben a bajnok Cered VSE 69 pontot gyűjtött. A 2016/2017-es szezon elején a szakvezetés az 1–3. hely megszerzését tűzte ki célul. Ennek megfelelően az előző évben második helyen végzett Mátranovákból négy meghatározó játékost – Cziegler Benettet, Pál Gergőt, Nyerges Krisztiánt és Zsély Dánielt – igazolt az SBTC. Az erősítésnek gyorsan meg is lett az eredménye: a szezon felében a 3. helyen állt a csapat s e dobogós helyezését a szezon végére is megtartotta. Ennél még jobban sikerült a 2017/18-as szezon a Stécé számára, minthogy az ősz során minden mérkőzését megnyerte és a téli szünetet 11 pontos előnnyel töltötte az 1. helyen. Az újrakezdést követően csak annyival lett rosszabb a bizonyítvány, hogy Karancslapujtőn egy 2–2-es döntetlen becsúszott az eredménylistába. Ennek megfelelően 64 pontot és 105–11-es imponáló gólkülönbséget tudhatott magának. Ezzel a végeredménnyel természetesen fölényesen lett megyei bajnok. Ugyanez vonatkozott Tarlósi Milánra, aki 37 találattal szerezte meg a gólkirályi címet a 23 gólt elért második helyezettel szemben. A Stécé osztályozót játszhatott az NB III.-ba jutásért. A Győr-Sopron megyei Ménfőcsanak elleni párharcban – egy idegenbeli 4–2-es vereséggel és egy hazai 1–0-s győzelemmel, 4–3 arányban – alulmaradt ugyan, de a jó összteljesítményének köszönhetően mégiscsak indulhatott a Nemzeti Bajnokságban.

2018 júliusában Vágó Attila lett a csapat vezetőedzője, a pályaedzői szerepet Szabó Gábor és Nagy Zsolt látta el. Volt két távozó, viszont érkezett tizenegy új játékos, főként megyén kívüli csapatokból. Bár az első mérkőzés egy bravúros szolnoki 0–0-s eredménnyel végződött, az itthoni szezonkezdet rosszul sikerült:. ugyanis a Szojka Stadionban 1800 néző előtt a DVTK II 3–1 arányban legyőzte a vendéglátókat.

S a továbbiakban sem remekelt a csapat: a tíz pontot ért két győzelemmel és négy döntetlennel csak a 14. helyen – csupán két együttest megelőzve – vonulhatott téli pihenőre. A helyzet 2019 tavaszán sem változott – annak ellenére, hogy április közepén Vágó Attila helyett Rubint Richárd lett a vezetőedző – s a szezon végén elért 14. helyezés – amely csak gólkülönbséggel volt rosszabb a Tállya KSE eredményénél s egy-egy ponttal jelentett kevesebbet a Diósgyőr VTK II. és a Gyöngyösi AK által megszerzetteknél – azt jelentette, hogy az SBTC-nek újra búcsúznia kellett a Nemzeti Bajnokságtól.

Az SBTC 2019–2020-as megyei I. osztályú bajnokcsapata (hátsó sor, balról): Rubint Richárd vezetőedző, Novák Norbert, Hegedűs Dávid, Fülöp Adrián, Simó Attila, Grajzel Donáth András, Balga József technikai vezető. Gál Gyula gyúró, Lakatos József operatív igazgató, Czutor Vito Niko, Gazdag Bálint, Tarlósi Patrik, Tóth Máté, Tarlósi Milán. Domik Attila asszisztens edző. Első sor: Kanyó Kristóf, Telek Ádám, Boros Attila, Simó Levente, Szeles Patrik, Palaticzky Áron, Filkor Egon, Harmath Krisztián, Bata Gábor, Illés Edvin, Bakos Bence, Sárközi Tamás
Fotó: H.M. / NMH

A 2019/2020-as bajnokság elején egyértelműen az 1. hely megszerzését tűzte ki a klubvezetés. S ennek a kívánalomnak Rubint Richárd vezető- és Domik Attila asszisztensedző irányításával az ősz befejeztével sikerült is megfelelni. Ugyanis november végén, azaz a szezon első felében biztosan – tizenhárom győzelemmel s egy-egy döntetlennel, illetve vereséggel, 40 ponttal és 82–6-os gólkülönbséggel – a mezőny élen állt a csapat. Az idei tavaszt is jól kezdte, hiszen a februárban, illetve márciusban lejátszott négy mérkőzésből hármat megnyert s egy végződött döntetlennel. Ezt követően azonban a vírusjárvány miatt félbeszakadt ez a bajnokság is és az addig megszerzett helyezést és pontokat végeredménynek hirdették ki. Ezek szerint az SBTC 50 ponttal – tizenhat győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, 101–6-os gólkülönbséggel – bajnok lett és az MLSZ döntése értelmében – immár sokadszor – jogot szerzett az NB III.-ban való szereplésre. Ráadásul ez a bajnoki cím nem mellesleg éppen a klub századik évfordulójának ünnepén született meg.

Az eddigi teljesítmény mintegy – a centenáriumot is figyelembe véve vállalható – jó közepesnek tekinthető, minthogy tíz fordulót követően – négy győzelemmel, három-három döntetlennel és vereséggel, 15 ponttal és 16–20-as negatív gólkülönbséggel jelenleg a 8. helyen áll az SBTC az NB III. osztály, Keleti csoportjában. Kétszer sikerült idegenben is nyerni, ugyancsak kétszer – szintén vendégként – nagy gólkülönbségű, 6–1-es vereséget szenvedett a Stécé s egyszer itthon is kikapott. Összességében azonban a többségében helyi és környékbeli játékosokból álló csapat bizakodva várhatja a folytatást és futhat neki a következő évtizedeknek, jó esetben évszázadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában