lóerők

2020.07.18. 19:45

Csaknem 180 magyar, szlovák, lengyel és cseh páros indul a Salgó ralin

Legutóbb tíz évvel ezelőtt, a nemzetközi Salgó-Gemer Rally alkalmával lehetett látni annyi versenyautót nógrádi központú autóversenyen, mint a mostani hétvégén. A Salgó Rallye közös magyar és szlovák bajnoki futam, egyben a Közép-európai zónabajnokság része. A közel 180 párost számláló mezőny háromnegyedét adják a magyarok, jelentős létszámban érkeznek szlovák párosok, de indulnak lengyelek és csehek is.

Kéri István

Nálunk kezdődik az országos raliidény: a hétvégén újra feldübörögnek a motorok a nógrádi lankákon Beküldött fotó

Forrás: Beküldött

Fotó: Peremicki Istvan

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elmondta: városvezetőként is nagy élmény, hogy újra évadnyitó a Salgó Rallye; ráadásul olyan pályával a programban, ahol húsz éve nem járt versenyautó. A városvezető navigátorként részt vesz a futamon, ezzel kapcsolatban elmondta: kihívás lesz a 26 kilométeres szűk mátrai pályán versenyezni. A polgármester azon reményének is hangot adott, hogy a térségbe most az autóverseny miatt ellátogatók a későbbiekben is visszatérnek majd a városba és környékére.

Berényi Ákos, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Rally szakági bizottságának vezetője a sajtótájékoztatón megköszönte a „komplett magyar társadalomnak és a kormánynak” a vírus kordában tartását, hiszen „ez vezethetett oda, hogy megkezdődhet az „országos ralibajnokság”. A futam egynapos lesz, a szakágvezető véleménye szerint ez könnyebbség versenyzőnek és rendezőnek egyaránt. Ha ez a rendezési forma beválik, az idei szezon további futamait is így rendezik meg – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott: majdnem 180-an neveztek
Fotó: L. B. / NMH

Módosítani kellett a Salgó Rallye időtervén, miután a szervezők várakozását jócskán meghaladó létszámban, közel 180 páros nevezett a bajnokság évadnyitójára – közölte a főszervező. Adamovits Márk visszaemlékezett arra, hogy utoljára 2010-ben, a Salgó-Gemer Rally alkalmával volt dolga ekkora mezőnnyel.

– Több R5-ös autó lesz, mint az Európa-bajnoki sorozat tavalyi nyíregyházai futamán – emelte ki. A főszervező külön köszönetet mondott a polgármesternek, úgy fogalmazott: néhány hónapja „nem tolongtak az önkormányzatok, hogy versenyt rendezzünk náluk”, de Salgótarjánban hittek abban, hogy júliusban el tudjuk kezdeni a bajnokságot.

A nézők részéről is hasonló az érdeklődés: a sátrazási lehetőségre megnyitott szorospataki kempinget rövid idő alatt feltöltötték az érdeklődők – közölte Adamovits Márk. Utóbbi helyszínnel kapcsolatban kiemelte: 20 év után tér vissza a hazai raliéletbe a Bátonyterenye–Mátraalmás (kör)gyorsasági, de az erdészeti engedélyek értelmében a nézők itt csak a Szorospatak környéki néhány kilométert látogathatják majd. A főszervező hangsúlyosan kért mindenkit, tartsák be az előírásokat annak érdekében, hogy a pálya a jövőben is része maradhasson a versenyeknek. A Steelvent Salgó Rally Salgótarján–Kazár és Mátraszentimre–Mátrakeresztes gyorsasági szakaszai szabadon látogathatóak.

A Hyundai I20 R5-össel induló Lovász Pál a sajtótájékoztatón elmondta: 120 kilométert teszteltek a közelmúltban, az autójuk „talán sosem volt olyan jó, mint most”. A pilóta azt mondta: nyolc hét alatt kellett újraépíteni a csapatot a koronavírus-járványt követően, hónapokig nem is látta versenyautóját, de a tesztek végére már tizedeken belül tudtak autózni magukhoz képest.

Hadik András egy szlovén győzelem után érkeznek a Salgó ralira. A Ford Fiesta R5 MK II.-es teljesítményén tavaly óta sokat javítottak, jól felkészülten várják a futamot. „Az autóval most már lehet gyorsan autózni, nem másodikak szeretnénk lenni” – fogalmazta meg a pilóta.

Vasárnap reggel hét órától lesznek a pályán

A várakozásokat jócskán meghaladó létszám miatt a szervezők módosították az időrendet. A Rallye1 első autója vasárnap 7 óra 8 perckor indul a salgótarjáni Forgách-telepről Kazárra, 7 óra 41 perckor Bátonyterenyéről Mátraalmásra, majd 8 óra 39 perckor Mátraszentimréről Mátrakeresztesre. A gyorsaságikat az első osztály három körben, míg mögöttük a Historic és a Rallye2 mezőnye két körben teljesíti.

A rajt- és célceremóniáknak ezúttal a pavilonsori terület ad otthont Salgótarján központjában. A rajtdobogón szombaton 17 órától a Rallye2, 18 órától a Historic, majd a Rallye1 mezőnye lesz látható. A tervezett időrend szerint a céldobogóra vasárnap 17 órától érkezik majd a Rallye2, 19 órától a Rallye1, míg a Historic mezőnye nem sokkal 21 óra előtt zárja itt a versenyhétvégét.

Útlezárások kísérik az autóversenyt

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a ceremóniák miatt lezárják a hétvégén Salgótarjánban a pavilonsori parkolót és a Klapka György utat. A lezárás szombaton délelőtt 10 órától várhatóan vasárnap éjszakáig lesz érvényben. Miután idén prológot nem rendeznek, a városközponton átvezető úton nem lesz lezárás a hétvégén, a helyi autóbuszjáratok is a megszokott rend szerint érkeznek majd a megállókba.

Az autóverseny miatt lezárják vasárnap a salgótarjáni Forgách-telep és Kazár, továbbá a Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti közutat, valamint a szorospataki bekötőutat a Szorospataki út 104. szám előtti útkereszteződéstől. A korlátozások miatt a Mátraszentimre és Pásztó között közlekedő helyközi autóbuszok kerülőúton, Szurdokpüspökin és Gyöngyöspatán keresztül közlekednek vasárnap, a járatok nem érintik Pásztó, Fő út 30. és Mátraszentimre, Központ közötti megállóhelyeket – közölte a Voláninform.

Rövidített útvonalon, megállóhely-kihagyással közlekednek vasárnap a bátonyterenyei 1-es és 3-as jelzésű helyi járatok. A Szorospatak felé közlekedő buszok csak Dózsatelep, Terményraktár megállóig közlekednek, és onnan indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában