kajak-kenu

2020.06.12. 17:25

Aranyakat lapátolnak össze a nőtincsi kajakosok

A Duna- Ipoly Sportegyesület 2015-ben hozta létre a nőtincsi kajak-kenu szakosztályt, azzal céllal, hogy Nógrád megyében is népszerűsítsék a sportágat. Az egyesület most szeretné megszerezni a „Lapátos vízi megállóhelyek” védjegyhasználati jogosultságát a nőtincsi helyszínen, a Rétsági Általános Iskolában pedig a Kajak-Kenu Start program néven indítottak egyedülálló utánpótlás-nevelési projektet.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

A Duna-Ipoly Sportegyesület 2013-ban alakult, azzal a céllal, hogy a Dunakanyar régióban a kajak-kenu sportot népszerűsítse, a közösségi és egyéni sporttevékenység támogatását kialakítsa, valamint a korábbi kiemelkedő sporteredmények ismételt eléréséhez a feltételeket elősegítse. Az egyesület megalapításában Kammerer Zoltán, Wichmann Tamás és Molnár Péter világbajnok kajakos képviselték az elnökségben a sportág szakmai irányítását.

– Fontosnak tartjuk, hogy a sportág tömegsport bázisa erősödjön, a vízi sportok ismerete, szeretete elmélyüljön a felnövekvő ifjúságban – mondta Hidvégi Vince, a Duna-Ipoly Sportegyesület ügyvezető alelnöke, hozzátette: – Kezdetben a Dunakanyarban élő iskolások körében a kajak-kenu sportág bemutatása egy vándorkiállításon keresztül történt. Ezen települések között voltak kiemelt helyszínek, ahol a tárlat zárásaként közönségtalálkozót szerveztünk, amelyeken részt vettek a régi és jelenkori sportcsillagok, olimpiai és világbajnok sportolóink.

Az egyesület segítségével indult el a vízi sportélet 2015-ben Nőtincs községben. Jelenleg 43 aktív sportoló van, de szabadidős tevékenységként is eveznek náluk a fiatalok.

– A nőtincsi szakosztály sportolóival először a 2016-os versenyszezonban vettünk részt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) bajnokságában. Abban az évben Nógrád megyéből még csak a mi egyesületünk szerepelt a versenyeken. Jelenleg a megyében már más egyesület is rendelkezik kajak-kenu szakosztállyal – mondta az alelnök.

Az Duna-Ipoly SE hagyományőrző szándékkal rendezte meg korábban általános iskolák részvételével a Nógrád megyei diák kenukupát. Emellett évente megrendezendő versenyük a nőtincsi kajak-kenu kupa.

– Már az első versenyen a legkisebbektől egészen a felnőttekig kilenc szakosztály 145 versenyzője állt rajthoz 2000, 1000 és 200 méteres egyéni, valamint 200 méteres váltó számokban.

Az egyesületek közti pontversenyt a 46 megrendezett versenyszám eredményei alapján végül a Duna-Ipoly SE nyerte – mondta Hidvégi Vince, majd így folytatta: – Terveink szerint ezeket a versenyeket a jövőben is meg fogjuk rendezni, valamint a közeljövőben a nőtincsi tavon szeretnénk a kirándulók számára lehetőséget kínálni a kajak-kenu sport eszközeinek kipróbálására, ezzel is nagyban hozzájárulva a sportág népszerűsítéséhez a megyében.

Az említett megmérettetések mellett az MKKSZ felkérésére 2017-ben a szervezet rendezte meg a Dunakanyar Régió egyesületei számára az Eszkimó-Indián Játékokat is.

Az utánpótlás-neveléssel foglalkozó szervezet egyelőre túl sok komoly eredménnyel még nem rendelkezik, de már így is vannak figyelemre méltó sikereik. Fehér Emma–Besze Julianna 2017-ben a maraton magyar bajnokságon 5000 méteres távon a 3. helyet szerezte meg páros kajakban a 11 évesek korosztályában. Míg Szmandray Benedek tavaly az országos diákolimpián 1000 méteres távon ért el első helyezést kenuban a 17–18 évesek között.

Az egyesület jövőbeni tervei között szerepel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MKKSZ közös minősítő rendszere, a „Lapátos vízi megállóhelyek” védjegyhasználati jogosultságát a nőtincsi helyszínen is elnyerje. Ez utóbbi garanciát jelentene a vízi turizmushoz kapcsolódó megállóhelyeken elérhető szálláshelyek és szolgáltatások színvonalára vonatkozóan.

– Ez a megállóhely olyan minősített szárazföldi területet jelent, amely minősítési fokától függően rendelkezik a vízi turizmushoz kapcsolódó infrastrukturális adottságokkal, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal. A védjegy tanúsítja, hogy a szolgáltatások minősítése előre meghatározott, az MKKSZ által kidolgozott és a minisztérium által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik – zárta az alelnök.

Rétságon is lapátolnak

A Rétsági Általános Iskola is részt vesz a Duna-Ipoly Sportegyesület kajak-kenu programjában. Az alacsonyabb évfolyam diákjai lehetőséget kapnak a vízbiztos úszás elsajátítására, valamint megismerkedhetnek az egyik legsikeresebb magyar sportággal.

Szmandray Benedek tavaly az országos diákolimpián 1000 méteres távon ért el első helyezést kenuban, a 17–18 évesek között. – Úgy gondolom, hogy talán az egész országban egyedülálló utánpótlás-nevelési programot indítottunk el az intézményben a Balassagyarmati Tankerületi Központ támogatásával Kajak-Kenu Start program néven – mondta Nagyháziné Bacsa Mónika. Az iskolaigazgató hozzátette: – A program célja egyben a sportág utánpótlásának biztosítása mellett a 6–7 éves gyerekek körében a sport, az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítése.

Az önkormányzati és egyesületi támogatással lehetőséget teremtenének a szorgalmas, kitartó, tehetséges, valamint a hátrányos helyzetű diákoknak. Utóbbiak számára biztosítanánk a társadalmi esélyegyenlőséget, hiszen ők a program által kitörhetnek a kedvezőtlen szociális környezetükből.

– A projekt során a diákok heti egy alkalommal a balassagyarmati Révész László Tanuszodában úszásoktatáson, két alkalommal pedig tornatermi vagy szabadtéri foglalkozáson vesznek részt. A célunk pedig az, hogy a tanulók a program befejeztével úszásvizsgával rendelkezzenek, valamint, hogy lehetőséget biztosítsunk nekik a kajak-kenu sport terén verseny, illetve szabadidősportban történő csatlakozásra – mondta az igazgatónő.

Címkék#Kajak-kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában