hét embere

2020.02.24. 19:50

Fair play díjjal jutalmazták a tarjáni atlétát, mert lemondott a dobogóról

Kasza Luca, a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolájának diákja nem mindennapi cselekedetet hajtott végre. Az idén 14 esztendős atléta neve mellé a diákolimpiai küzdelmek során jobb eredményt írtak be annál, amit elért. A fiatal sportoló felfigyelt erre és jelezte is a tévedést, pedig tudta, hogy ez az érmébe fog kerülni. Tettéért a Magyar Diáksport Szövetség fair play díját vehette át, amelyet évente egy diák érdemel ki az egész országban.

Bakos László

– Mióta sportolsz, mit próbáltál ki eddig?

– Már első osztályos korom óta sportolok, kosárlabdával kezdtem, majd később rövid ideig biatlonoztam is emellett. Aztán a Dornyayból átkerültem a Kodályba. Az iskolaváltást követően ismerkedtem meg az atlétikával, ami nagyon megtetszett, és azóta is az életem része, nagyon szeretem.

– Feltűnt, hogy hibás eredmény szerepel a nevem mellett – mondta Kasza Luca
Fotó: B.L. / Nool

– Hogy került képbe az atlétika?

– Az egyik osztálytársam említette, hogy jár ilyen edzésekre, és engem is elhívott, hogy próbáljam ki. Azt gondoltam, hogy egy próbát megér – végül is, mit veszíthetek? Így mentem el életem első atlétika edzésére, és így kerültem versenyzőként a Salgótarjáni Atlétikai Clubhoz.

– Miért szeretsz ide járni?

– A társaság, a légkör és az összetartás miatt. Úgy érzem, hogy pozitív hatások érnek, jó a csapatszellem, összetartanak a tagok, és az edzők is mindenben segítenek. Számomra többek, mint egyszerűen az edzőim, mert bármikor fordulok hozzájuk, mindig segítenek, és tanácsokkal látnak el.

Kasza Luca ugrás közben
Fotó: B.L. / Nool

– Hogy emlékszel vissza a Fair Play díjas esetre?

– Balassagyarmaton rendezték meg a többpróba diákolimpia megyei állomását. A távolugrásom nem úgy sikerült, ahogy én azt szerettem volna, elmaradtam a legjobbamtól. Amikor hazaértem, az edzőim átküldték a jegyzőkönyvet, és láttam, hogy a harmadik helyen végeztem, aminek nagyon örültem. Majd egy kis idő után észrevettem, hogy rossz eredményt írtak a nevem mellé. Feltűnt, mert nem ugrottam jókat. Úgy gondoltam, ezt muszáj jelentenem az edzőmnek, pedig tudtam, hogy ezzel elveszítem a bronzérmemet.

– Milyen terveid, céljaid vannak?

– Az elsődleges célom az, hogy majd egyszer kijuthassak az olimpiára, és a dobogón állhassak. Meg szeretném majd mutatni a tehetségemet és hogy mennyit fejlődtem az évek alatt. Jó lenne, ha a sport mindig szerepet játszana az életemben, a mindennapjaimban. És szeretném az embereket arra ösztönözni, hogy kezdjenek el sportolni. Remek hobbi lehet bárki számára, és alázatra is tanít.

– Miért ajánlod a futást mások figyelmébe?

– Mert feltölt: futás közben minden gondod elszáll és kondiban is tart ez a sportág. Egy fárasztó iskolai nap után nagyon jólesik elmenni futni, mert kikapcsol. Edzés közben szabadnak érzem magam és csak a futásra összpontosítok, hogy minél gyorsabb legyek. Mindenkinek ajánlom, mert erősíti a jellemet és oldja a stresszt.

Elismerést érdemelő önzetlenség

A leginkább a sprintszámokat kedvelő Kasza Luca testnevelőjét és edzőjét, Mrakics Nikolettet is meghatotta, amikor megtudta, hogy milyen önzetlen volt tanítványa.

– Lucára az elismerése előtt is nagyon büszke voltam, a sport iránti tisztelete, kitartása, elhivatottsága miatt. A legjobb helyre került a díj. Két éve oszlopos tagja a csoportunknak. Lendülete töretlen, igazi csapatjátékos, segít a társainak. Az önzetlenségét bizonyította azon a bizonyos diákolimpiai versenyen is. Nem sokan mondtak volna le saját érmükről az igazság kedvéért. Ez példaértékű. Az elismeréssel pedig bebizonyosodott, hogy a jó cselekedet igenis elnyeri a jutalmát és a megbecsülést – mesélte a testnevelő.

Kasza Luca edzőjével és testnevelőjével, Mrakics Nikolettel
Fotó: B.L. / Nool

 

Ezek is érdekelhetik