kosárlabda

2020.01.20. 16:25

Megnyerték a „kötelezőt” a salgótarjáni kosárlabdázók

Remek kezdés, erős visszaesés, majd sima befejezés a tartalékos miskolciak ellen.

NMH-összeállítás

Három vereséggel a háta mögött, ráadásul három meghatározó játékosa, köztük az amerikai Thornton nélkül érkezett Salgótarjánba a középmezőny sűrűjében állomásozó MEAFC csapata, így az új esztendőt két bravúros győzelemmel nyitó, s így a „zömtől” némileg elszakadó Szabó-tanítványoknak látszólag minden reményük megvolt a hasonlóan sikeres folytatásra. Ennek érdekében alaposan meg is nyomták az első néhány percet a piros-feketék, akik gyakorlatilag ott kezdték a péntek esti északi rangadót, ahol az egy fordulóval korábbi, Honvéd elleni idegenbeli derbit befejezték. A fővárosi vendégjátékuk alkalmával főként remek triplázásuknak köszönhetően diadalmaskodó tarjániak első öt távoli kísérletüket kivétel nélkül célba juttatták, s 6–6 után alaposan faképnél is hagyták az ötperces kosárszünetet beiktató egyetemi gárdát. A megnyugtató előny birtokában Szabó Zoltán a kisszünet előtt sorra le is hozta kezdő játékosait, ami ezúttal egyáltalán nem bizonyult jó húzásnak, lévén a cserepadról beszállók képtelenek voltak az első sor által produkált fordulatszámra felpörögni. Ráadásul a pihenő után már a visszatérő húzóemberek is hasztalan keresgélték az elveszített fonalat, az SKSE játéka teljesen dekoncentrálttá vált, a mieink védekezésben, s különösen támadásban hibát hibára halmoztak. Ezt kihasználva pedig a Drahos-legénység a félidő közepén a remeklő Kozák Márton vezérletével egy 17–7-es etapot produkált, s a hajrához érve egyetlen pontra közelítette meg riválisát. S noha a nagyszünetre némileg ismét nőtt a feleket elválasztó távolság, az első húsz perc világosan megmutatta, hogy a mieink egyáltalán nem vehetik félvállról a folytatást (29–25).

Herendic (piros) pár perces parádéja a harmadik negyed végén mindent eldöntött
Fotó: Bakos László / NMH

A harmadik periódus első fele mindazonáltal a játék menetében még nem sok változást hozott, a továbbra is rengeteg bosszantó hibát elkövető piros-feketék ugyan egy pillanatra sem adták át a vezetést, de a szívósan küzdő vendéggárda folyvást a nyomukban loholt. Negyedórával a lefújás előtt a korábbi csapata ellen szereplő Béres révén megint egy pontra jöttek fel a miskolciak, ám ekkor a mezőnyben addig ügyesen megbújó Herendic úgy döntött, épp itt az ideje, hogy elejét vegye a nem kívánatos izgalmaknak. Az SKSE irányítója a következő néhány percben igazi mindenesként funkcionált, lepattanót szedett, gólpasszokat osztogatott, és maga is többször betalált. A remeklő karmesterük által meglódított tarjániak az utolsó negyedfordulón megszakítás nélkül tizennyolc pontot szereztek, amivel a legfontosabb kérdések minden kétséget kizáróan el is dőltek. A hátralévő idő így igazából csak formalitás volt, ennek megfelelően miskolci részről már főként a fiatalok kaptak lehetőséget, s hazai oldalon is újra jöhetett a második sor. Utóbbinak méltó módon, többek között egy újabb, ezúttal Piukovics Bálint tíz pontjára alapozott, 18–0-s rohammal sikerült feledtetnie korábbi gyengélkedését, így a legvégére szépen ki is kerekedett a különbség. A körülmények ismeretében összességében elmondható, hogy az SKSE együttese papírforma győzelmet aratott, amely ugyanakkor, különösen az 5–25. perc között történtek tekintetében, sok levonandó tanulsággal is szolgálhatott.

Szabó Zoltán: – Az első néhány perc jó játéka talán túlságosan is megnyugtatta a srácokat, így a folytatásban eléggé magunkra húztuk a vendégeket. A szünetben viszont ismét rendeztük a sorokat, és a harmadik negyed végére tulajdonképpen el is döntöttük a mérkőzést. Gratulálok a huszonöt percnyi jó játékhoz a csapatnak és további sok siket kívánok a bajnokságban a Miskolcnak!

Drahos Gábor: – Huszonöt percig jók voltunk, bár ez idő alatt is botrányosan nagy hibákat követtünk el. Az utolsó másfél negyedben azután, ahogyan az várható volt, tartalékos csapatunknál a fáradtság is benyújtotta a számlát, így a jó passzban lévő hazaiak ilyen különbségű sikere is reálisnak mondható.

NB I/B, Piros csoport, férfiak, 17. forduló:

Salgótarjáni KSE – MEAFC-Miskolc 80–47 (19–11, 10–14, 21–10, 30–12)

Salgótarjáni Városi Sportcsarnok, 350 néző, v.: Balogh Gy., Józsa, dr. Stánicz.

Salgótarján: HERENDIC 9/3, Szanyi 6/6, BOINITZER 11/3, SÖMENEK 16/9, Nshimba 7. Csere: Hajdu 11, Karanfilovszki 1, Berkics 3/3, Piukovics B. 13/6, Csabák, Kovács M. 3, Szőke Sz. Edző: Szabó Zoltán.

Miskolc: Takács D. 2, KOZÁK M. 17/3, Kozák B. 4, Lippai 10, Béres 2. Csere: Asszú 3/3, Sándor, Gadus 2, Szőke Gábor 5/3, Pap 2, Ragályi, Szőke Gergő. Edző: Drahos Gábor.

Az eredmény alakulása: 3. p: 6–6, 8. p: 19–6, 13. p: 21–15, 17. p: 24–23, 25. p: 36–35, 32. p: 54–35, 38. p: 74–40.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában