atlétika

2019.08.06. 14:50

Ismét a Tóstrandon futhat az élmezőny

A tavalyi sorozathoz hasonlóan idén ősszel is Salgótarjánba látogat a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) Mezei futó Magyar Liga versenysorozatának egyik állomása.

B.L.

A Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) először 2017 őszén hozott versenyt a nógrádi megyeszékhelyre az országos szövetség megbízásából. Akkor a legfiatalabbak versenyeztetéséért felelős Sport XXI. regionális mezeifutó-viadalát rendezték meg a Tóstrandon. Akkor a régióhoz tartozó hat jelentős egyesület közel másfél száz 9–12 éves fiatalja állt rajthoz. A házigazdák valamennyi csoportjukat aktivizálták, így 29-en is a klub színeiben futottak.

A sikeres rendezést követően egy évvel a MASZ felkérte a salgótarjániakat, hogy a Mezei futó Magyar Liga sorozat egyik állomásának is adjanak otthont. Az önkormányzat által is támogatott, pénzdíjas viadalon olimpikonok is fontos ligapontokért futottak. A SAC (a nyílt gyermekfutamokkal együtt) kereken 50 futót indított a nap során. Az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők Győrtől Debrecenig, többségük először járt a nógrádi megyeszékhelyen.

Tavaly látogatott először megyénkbe a ligasorozat
Fotó: H.M. / NMH

A riói olimpián is szereplő futók is rajthoz álltak, Erdélyi Zsófia és Józsa Gábor is a maratonon volt érdekelt két évvel korábban, az ötkarikás játékokon. A Tóstrandon a felnőtteknél Palkovits István (Kecskeméti ARC) szerezte meg a győzelmet, míg a hölgyeknél Bőhm Lilla (Budapesti Honvéd SE) diadalmaskodott.

Az első salgótarjáni viadalon Mag Viktória (SAC) nyakába is került érem, hiszen Sramkó Tibor tanítványa a második helyen ért célba az ifjúságiak között.

A mezeifutó-szakágnak szép hagyományai vannak Salgótarjánban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a díjátadások során két helyi mezeifutó-legenda közreműködött; a kétszeres olimpikon, 11-szeres mezei bajnok Mecser Lajos, illetve a félmaratoni csúcstartó, mezei vb-t is megjárt Kadlót Zoltán, a SAC egyik edzője. Eddig megfelelő pálya hiányában leginkább mezei futásban jeleskedtek a salgótarjániak, akik országos bajnoki címekkel és diákolimpiai aranyakkal bizonyítottak már. A kö­zelmúltban két SAC-os, Barta Luca és Bartkó Virág nyakába került bajnoki aranyérem.

Tavaly a szervezésbe és a lebonyolításba a rutinosabb gödöllőiek is besegítettek, így mind a másfél száz ligainduló elégedett szájízzel távozhatott.

Nemrég vált hivatalossá, hogy idén mindkét sorozat, tehát a Sport XXI. és a Mezei Liga is a Tóstrandra látogat, november 16-án tehát a gyermek korcsoporttól a felnőttekig szurkolhatunk majd testközelből az ország élmezőnyének, és természetesen a salgótarjániaknak is.

A tervek szerint a helyszín és a pályák nyomvonala megegyezik majd a korábbiakkal, remélhetőleg ebbe a vaddisznók és az időjárás sem avatkozik majd bele.

A szervezőktől megtudtuk, hogy óriási megtiszteltetés a felkérés, de szintén nagyon fontosnak tartják, hogy újra országos szintű versenyt tudtak a városba hozni. Várják a helyi támogatók, szponzorok segítségét, hogy minél gazdagabb és színesebb élményt szerezhessenek a futóknak, dobogósoknak.

Az idei ligasorozat egyébként október 12-én, Békéscsabán kezdődik, és az október 26-ai, nemesvámosi második forduló után költözik majd Salgótarjánba a mezőny. Egy tavaszi, negyedik állomást követően a kecskeméti mezei futó országos bajnokság zárja majd a sorozatot.

A felnőtt- és utánpótlásligákhoz tartozó öt versenyen lehet tehát pontokat szerezni, a végelszámolásba a négy legjobb eredmény számít bele. Az egyes korcsoportok első nyolc helyezettjei szereznek pontot, kivéve az országos bajnokságon, ahol a legjobb tíz-tíz futó gyűjthet egységeket. Az abszolút legjobbak, illetve egyesületeik pénzdíjazásban részesülnek. Ez újabb garancia arra, hogy a legjobbak is ellátogatnak a különböző állomásokra.

Az előző Mezei Liga idényben az ifjúságiaknál Mag Viktória a második, míg testvére, Fruzsina a negyedik helyen zárt abszolútban.

Címkék#atlétika
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában