sajtótájékoztató

2019.07.29. 16:40

Újra Salgótarjánban szaggatják az aszfaltot a raliautók

Augusztus 24-én és 25-én Salgótarján lesz a hazai raliélet központja. A városközpontban a másodosztály egy prológon; az első és a másodosztály, továbbá a Historic mezőnye pedig három környékbeli gyorsasági szakaszon lesz látható. A részleteket a hétfői sajtótájékoztatón ismertették Salgótarjánban.

Kéri István

Fotós: B. L.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 2016-ban határozta el, hogy a ralit visszahozza a városba. Az autósport immáron évenként visszatérő itteni futamát sportturisztikai eseménynek nevezte, mely rendre ráirányítja a figyelmet a nógrádi megyeszékhelyre. Fekete Zsolt azt is hozzátette: elképzelései és reményei szerint a következő évek során Salgótarján önállóan rendezhet majd bajnoki futamot.

Az elmúlt esztendőkben Ózd és Salgótarján is jelesre vizsgázott rendezésből, úgy látszik, hogy a kétközpontos ralihétvége is nagyszerűen működik. Így ezen nem is változtattak a szervezők. Mint elhangzott: augusztus 24-én, szombaton délután a Rallye2 mezőnye látványos belvárosi prológgal kezdi majd a versenyt. A tavaly debütált, salgótarjáni elkerülő úton lebonyolított szakasz ezúttal nincs benne a programban, a szervezők arra koncentráltak, hogy a környékbeli „klasszikusokat” vegyék elő, vagy helyezzék azokat új irányba.

Zsiros Gábor navigátor, Velenczei Ádám raliversenyző, Fekete Zsolt polgármester, Adamovits Márk főszervező és Tim Gábor raliversenyző az Ózd- és Salgó-ralikat bemutató sajtótájákoztatón Fotó: L. B.

A vasárnapi programban az európai viszonylatban is sokak által dicsért aszfaltcsíkot idén Cered-Zagyvaróna irányban teljesítik a versenyzők, több mint 10 év után rendeznek újra gyorsaságit Mátrakeresztesről Mátraszentimrére, a harmadik szakaszt pedig a Salgótarján-Kazár-Vizslás irányban teljesíti majd a mezőny. A Rallye2 versenyzői a három gyorsaságiból álló „kört” háromszor teljesítik majd, mielőtt vasárnap délután megérkeznek a Fő téri céldobogóra.

Az első osztály pénteken kezd egy ózdi prológgal, szombaton pedig már érintik Nógrádot a Domaháza-Zabar gyorsaságival. A Rallye1 mezőnyének vasárnapi útvonala aztán teljes egészében megegyezik majd az előbbiekben ismertetett másodosztályú versenyprogrammal, a különbség annyi, hogy az első osztály két kört teljesít majd. Salgótarján környékén tehát augusztus 25-én lényegében a teljes hazai ralielit, vagyis az első és a másodosztályok, illetve a Historic mezőnye is látható lesz.

Adamovits Márk főszervező a sajtótájékoztatón kiemelte: a bajnoki cím szempontjából is fontos mérföldkő lesz az ózdi-salgótarjáni versenyhétvége. A nevezési időszak még nem zárult le, de „azzal sosem volt probléma, hogy egy itteni versenyen ne lenne népes mezőny” – tette hozzá a főszervező. Adamovits Márk arra is kitért, hogy a versenyprogram nyilvánosságra hozatalát követően a harmadosztályból is többen jelezték, részt kívánnak venni a futamon. A Rallye3 versenyzői egyedi rajtengedéllyel vehetnek majd részt a Rallye2 Salgótarján környéki futamán.

Nógrádi főszereplők a nógrádi pályákon

Velenczei Ádám jelenleg negyedik helyen áll az összetettben, egészen közel a dobogóhoz. A szécsényi pilóta ezt a helyezést jó „kiindulási alapként” jellemezte a sajtótájékoztatón. Velenczei Ádám elmondta: érzése szerint folyamatosan gyorsulnak, egyre jobb beállításokat találnak Citroenjükhöz, már várnának egy kiugróbb eredményt saját maguktól. „A korábbi Ózd-Salgó-ralik alkalmával szinte minden évben más-más autóval álltunk rajthoz, kétszer voltunk már harmadikak, idén szeretnénk előre lépni a hazai versenyen” – emelte ki a szécsényi versenyző.

Zsiros Gábor navigátor hozzátette: az új szakaszok és irányok új itinereket igényelnek, amit megoldani számukra mindig kedves feladat. A pécsiek mellett a ceredi a kedvenc magyarországi pályája, mivel ez nem csak a sofőrök, hanem a navigátorok számára is egy technikás nyomvonal. Az Ózd-Salgó-ralira egy legalább 60-70 kilométeres teszttel készül majd a Velenczei-Zsiros páros annak érdekében, hogy megszorongassák ellenfeleiket – hangzott el.

Tim Gábor a mögöttünk hagyott hétvégén a Baranya Kupán szerzett ezüstéremmel hangolt a salgótarjáni versenyre. A Rallye2 élvonalába tartozó versenyző elmondta: tavaly sajnos néhány kilométer után egy technikai hiba miatt kiállni kényszerültek a salgótarjáni futamon. „Az egyetlen elfogadható eredmény nekünk most a győzelem” – jelentette ki Tim Gábor. A vanyarci pilóta arra is kitért, hogy a bajnoki cím most még több mint matematikai esély számukra, de egyelőre csak az előttük álló feladatra, a hazai versenyre koncentrálnak.

Vincze Ferencék a legutóbbi Veszprém-ralin egy defekt miatt kényszerültek búcsúzni a futamtól, ettől függetlenül a bajnokság abszolút favoritjainak tekinthetőek, hiszen az eddigi négyből három futamot a szécsényi pilóta és navigátora nyertek meg. A szintén a Rallye1-ben érdekelt salgótarjáni Rafael Tamás-Vadász Sándor duónak nem az idei lesz a kedvenc szezonja, eddig egy bajnoki futamot sem sikerült befejezniük. Az Országos Rallye Bajnokságot négy futamot követően 111 ponttal vezeti a szécsényi Vincze Ferenc, Bagicál Igorral az oldalán. Mögöttük 78 ponttal Balogh János, 74 ponttal pedig Turán Frigyes következnek, majd negyedik helyen Velenczei Ádám áll jelenleg, 63 ponttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában