kosárlabda

2019.05.28. 11:30

Ezüstérmesként zárta a bajnokságot az SKSE

Megérdemelten bajnok a Baja, de a tarjániaknak sincs okuk a szomorkodásra.

NMH

A feldobás után azonnal egymásnak estek a csapatok, hazai oldalon leginkább Nagy Dániel, míg tarjáni részről Kovács Martin villogott. Aztán szép sorban a többiek is csatlakoztak, így az aranycsata első perceiben jobbára váltott kosárszerzéssel lépegetett a két gárda.

A nyitó negyed derekán azután az SKSE együttesének több hazai támadást is sikerült „kibekkelnie”, s a megszerzett labdákat követő gyors lerohanásokat könnyű ziccerekkel befejezve, hat ponttal meg is ugrott Ughy Albert legénysége (12–18). Csakhogy a játékrész hajrájára a vendéglátók is újból megrázták magukat, s a kisszünetre utol is érték pontatlanná váló riválisukat. A rövid pihenő után pedig a bajaiak immár kezdték egyre jobban érvényre juttatni palánk alatti fölényüket, ráadásul Jakabék sokkal élesebbnek, koncentráltabbnak is tűntek. A piros-feketék pontszerzés terén alaposan megtorpantak, a második felvonás első öt percében erejükből mindössze két találatra futotta, miután pedig ekkortájt már védekezésben sem igazán jeleskedtek, a remekelő Pongó vezérletével egy 16–2-es futást is kivágó Sugovica-partiak a félidőre 44–33-ra elléptek.

A parádézó Pongó Martinnal (labdával) nem bírtak a tarjániak Archív fotó: Bakos László

A második félidő elején az SKSE zónavédekezéssel próbálta kifogni a hazaiak vitorlájából a szelet, ami nem igazán jött össze, ráadásul a mieinknek támadásban továbbra sem sikerült semmi sem. Hajduék a harmadik felvonás első félében csupán egyetlen mezőnykosarat jegyeztek, s miután Jakab és különösen Pongó továbbra is megállíthatatlannak tűntek, az utolsó kisszünethez közeledve kezdett egyre kilátástalanabbá válni a tarjániak helyzete. Noha 59–40 után, egy 7–0-s sorozat eredményeként, egy aprócska reménysugár még felcsillant számukra, a záró periódus elején egy-kettőre visszaállította húsz pont körüli előnyét Cservék Csaba alakulata.

A hátralévő idő ezáltal a piros-feketéknek már leginkább csak a „szép halál” lehetőségét tartogatta, ám Pongóék feltett szándéka volt, hogy még ettől is megfosztják riválisukat. Ráadásul az egész meccsen inkább a hazaiak pártját fogó (nem mintha bármi is ezen múlott volna) sípmesterek is úgy döntöttek, még belerúgnak egyet-kettőt a földön fekvőbe, ami a vendégjátékosok harci kedvét immár végképp letörte. A hajrá így hazai részről már valóságos népünnepélyt hozott, a sokkal jobb napot kifogó bajaiak megérdemelten nyerték a meccset, s ezáltal a 2018/2019. évi Zöld-csoportos pontvadászatot.

Cservék Csaba: – Azt gondolom, megérdemelten nyertük meg a bajnokságot, az egész éves teljesítményünket sikerült megkoronáznunk ezzel a mérkőzéssel. Talán nincs ekkora különbség a két gárda között, de ma nagyon jó napot fogtunk ki.

Ughy Albert: – Ma nem voltunk elég élesek, a Baja a játék minden elemében jobb volt, gratulálok nekik a bajnoki címhez!Mi pedig ma még egy kicsit szomorkodunk, de azt hiszem, erre nem sok okunk van, hiszen az elsődleges célunkat, a feljutást elértük. Egy nagyon hosszú és nehéz szezon van mögöttünk, köszönöm a játékosoknak az egész éves munkát, és azok támogatását is, akik végig hittek bennünk!

NB I. B, Zöld-csoport, férfiak, döntő, 3. mérkőzés

Bajai Bácska FKE–Salgótarjáni KSE 82–61

(18–18, 26–15, 17–14, 21–14)

Baja, MNÁMK-csarnok, 600 néző, v.: Balog Gy., Goda, Győrfy. Baja: Nagy D. 9/3, PONGÓ MARTIN 30/6, Pálkerti 4, JAKAB P. 18, Vukicsevics 2. Csere: Goldring 4, Kővágó-Laska 2, Kovács B. 2, Ágfalvi 7, Kollár, Bene, Forgács. Edző: Cservék Csaba. Salgótarján: Herendic 11, Piukovics B., KOVÁCS M. 18/6, Joó 7, Hajdu 10/3. Csere: Boinitzer 11/3, Csabák 2, Zábó 2, Póczos M., Kovács D., Szőke. Edző: Ughy Albert. Az eredmény alakulása. 5. p.: 10–15, 14. p.: 28–20, 20. p.: 44–33, 26. p.: 56–37, 29. p.: 59–47, 35. p.: 71–50.

Ezek is érdekelhetik