Természetjárás

2019.05.28. 13:45

Ez az év a jubileum esztendeje

A közelmúltban a 30. alkalommal rendezték meg a Karancs-Medves 35 elnevezésű teljesítménytúrát, mely az ország egyik legrégebbi és legismertebb teljesítménytúrája.

Az elmúlt három évtizedben a túra útvonalában csak kisebb módosulások voltak, de az alapvető célja – hogy Salgótarjánt és környékét az ún. „Bányász-körút” sárga sávja mentén bemutassa – nem változott.

A turisztikai, történelmi, geológiai látnivalók mellett a gasztronómia világába is eljutottak a túra résztvevői, hiszen Eresztvényben a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontjánál lévő frissítő ponton a helyi specialitást a csurgatós kenyeret is megkóstolhatták. A teljesítménytúra ezen meglepetése évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nemcsak a jubileumi 35-ös, hanem a másik két táv – a 20 és 50 km – indulói is megtapasztalhatták eme helyi eledel ízeit, valamint a túra végén egy meleg leves mellett fogyaszthatták el a teljesítésért járó Nógrádi ropogóst a Galcsik Fogadónál lévő célban. Az előzőek mellett szinte minden ellenőrzőpont tartogatott valamilyen meglepetést a túrázók számára. Az időjárás idén induláskor nem fogadta kegyeibe a majd 200 fő indulót, viszont aki ezt választotta hétvégi időtöltésül, nem csalódott.

A teljesítménytúra 20 és 50 km-es távjai a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség Nemzeti Bajnokságának futamai is voltak egyben. A másik jubileum a főszervező Zöld Út Természetjárók Egyesülete életében következett be: az egyesület idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Több újdonságot is tervezett az egyesület a 2019-es évben.

Ezek közül a jubileumi év túramozgalma, mely a „25 év 25 helyszín” elnevezést kapta, már útjára is indult.

A másik meglepetés augusztus 11-én, vasárnap lesz a „Barangolás a Medvesen” elnevezésű túra során, mely részleteiről az egyesület honlapján – www.zute.hu – tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!