a hét embere

2019.01.21. 19:51

Bajnoki címmel érdemelte ki idei első díjunkat a lóci fiatal

A 23 éves Tóth Csaba egy Suzuki Swift Gti-vel lett a Hobby Rally Cup (HRC) A-1 kategóriájának ­2018-as összetett bajnoka. A szlovákiai Rally Show Dolná Strehová (RSDS) versenysorozatban szintén esélyes volt a végső győzelemre, de itt végül második lett. Őt választottuk 2019 első Hét emberének.

Lászlók Judit

– Honnan jött a versenyezés ötlete?

– Édesapám karosszérialakatos és saját műhelye van, így gyakorlatilag születésem óta kapcsolatban állok az autókkal. Négyéves koromban kaptam az első gokartomat a szüleimtől. Mindig is szerettem volna versenyezni, ezért két éve úgy döntöttem, belevágok. Édesapám szinte mindig elkísér a futamokra. Édesanyám csak ritkán tud ott lenni, de mindig támogat ő is. Rajtuk kívül a barátaim is el jönnek, ha idejük engedi. Általában velük szoktunk szerelni is, ha elromlik valami.

Tóth Csaba (középen) az összetettben szerzett kupával

– Hogyan emlékszik vissza az első versenyére, milyen volt?

– A legelső versenyem a szlovákiai Felsőzellőn a Night Rally Show volt, a Hobby Rally Cup sorozatban. Ez esti verseny. A célom az volt, hogy ne törjem össze az autót, célba érjek és ne legyek utolsó... Fogalmam sem volt arról, hogy milyen teljesítményre leszek képes. Sötét volt és szakadt az eső, de amikor beálltam a rajthoz és elindultam, már jött minden magától, persze az akkori tapasztalataim szerint. Ekkor még nem voltam felkészülve bizonyos dolgokra, például nem volt esőabroncsom sem. A versenyen utcaival mentem végig, ennek ellenére a csúszós, sáros pálya előnyömre vált, megszereztem a kategória második helyét.

– Az első versenyen kívül mely futamok voltak még emlékezetesek és mi az, amit a legszívesebben elfelejtene?

– Természetesen az első győzelmem is emlékezetes, meg az is, amelyiken bajnok lettem. Azokat a megmérettetéseket viszont szívesen elfelejteném, amelyeken kiestem, mert ezek főleg műszaki meghibásodás miatt történtek.

Profik között is pályára készül

Tóth Csaba 1995. július 13-án született Pásztón. A szécsényi Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskolában tanult. Jelenleg Nagylócon él és édesapja vállalkozásában dolgozik karosszérialakatosként. Az autóját édesapjával és barátaival szereli és készíti fel a különféle futamokra. A versenyeken egyébként egy Suzuki GTI–vel (1300 köbcentiméter) indul, amelyet saját maguk alakítottak át a versenyzéshez szükséges feltételek szerint. Elmondása szerint még sosem törte össze a versenyautót. Az első trófeáját 2017. november 15-én Felsőzellőn szerezte és a két versenysorozatban eddig összesen nyolc első helyet és egy év végi elsőséget szerzett. Nagyon szeret versenyezni és a céljai között szerepel, hogy egyszer a profik között is rajthoz állhasson.

– Mit jelentenek önnek ezek a győzelmek?

– Ezek a győzelmek nekem egyfajta visszajelzést jelentenek. Ha nyerek, akkor jól csináltam mindent és a további versenyekre ezekből merítek erőt.

– Mik a tapasztalatai arról a két versenysorozatról, amiben tavaly részt vett?

– Általában magas létszámmal állunk rajthoz, sok a magyar versenyző. Mindkét versenysorozatnál ideális a nevezési díj és a szervezés is nagyon jó. Elég nagy létszámú a közönség. A versenyek általában mindig ugyanott vannak, csak más a kialakítása a pályának. A HRC versenyein két-három kilométer hosszú a pálya, a sok kanyar teszi ezeket izgalmassá és lehet gyakorolni is. A másik típusú versenyeken viszont nincs lehetőség arra, hogy verseny előtt bejárjuk a pályát. Vannak nappali és esti futamok is, illetve az időjárásnak megfelelően esős vagy havas pályák. Nincs köztük kedvencem, a lényeg az, hogy versenyezzek!

– Hogyan készül fel a különböző versenyekre?

– A szerelést leszámítva nem nagyon készülök, mert mindig dolgozom. A viadal előtti napon összepakolok és felrakjuk az autót trélerre. Másnap pedig indulhatunk a helyszínre.

– Mi az ami, elveszi a kedvét a hobbijától?

– Amikor elromlik az autó, na az elveszi a kedvemet az egésztől... Viszont így is, úgy is meg kell javítani, ha pedig ár készen vagyunk, akkor meg miért ne guruljak újra pályára vele? Szerencsére ilyen helyzetekben a szüleim és a barátaim mindig biztatnak, támogatnak, segítenek.

– Miért nem sikerült megnyerni az RSDS bajnokságát?

– A sorozatban a kategóriám második helyét szereztem meg. Sajnos év közben én is kihagytam egy futamot – sok más versenyzőhöz hasonlóan, – amivel pontokat veszítettem. Ezután jöttek az eredmények és ekkor vált világossá, hogy van még esélyem jó helyezést elérni ebben a bajnokságban is. Az utolsó két megmérettetés azonban nem sikerült jól, mert az utolsó előtti versenyen esett az eső és nem volt megfelelő abroncsunk. Az utolsón hideg volt, itt sem volt megfelelő autógumim. Persze ez részben technikai sport, nekem is tanulnom kell még. Az ellenfeleim nagyon ügyesek és jó autóval versenyeznek, nehéz őket legyőzni.

– Mik a tervei?

– Szeretnék még tanulni és tapasztalatokat gyűjteni, hogy majd feljebb léphessek. Az álmom válna valóra, ha egyszer a profik között versenyezhetnék, de ehhez szükségem lenne szponzorokra, hogy jobb autót építhessünk. Ami elérhető lehet számomra az elkövetkezendő években, az a szlovákiai Mini Rally Cup versenysorozata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!