Salgótarján

2017.11.28. 13:54

Két címvédés, két trónfosztás a díjátadón

Jutalmazták a XXVI. Október 23-ai emlékfutás legjobb tanintézményeit.

Bakos László

Hétfő délután a szokásos forgatókönyv szerint a salgótarjáni Megyeháza dísztermében gyűltek össze azok, akik bő egy hónapja az intézmény környékén koptatták az aszfaltot, illetve segítették a 26. emlékfutás létrejöttét. A Valiskó Ferenc vezette versenybizottság így köszönte meg a támogatók és résztvevők munkáját. A délután során hozták nyilvánosságra azt is, hogy az egyes tanintézmények milyen arányban képviseltették magukat a megemlékezésen.

Az iskolai létszámok összeszámolása után kialakult sorrendek kihirdetésére életre hívott ünnepség a Himnusz eléneklésével, majd a SÁI Székhelyintézmény diákjainak műsorával kezdődött. Ezt követően Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke kapott szót. Jelképes helyszínnek nevezte a rendezvény helyszínét, történelmi, 1956-os visszatekintését követően köszönetet mondott a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt. Mint elmondta, nagyot fordult a világ 1956 óta, és a jelenlévő fiatalok felelőssége, hogy ne történhessenek meg újra azok a szörnyűségek.

Valiskó Ferenc adja át a díjakat a legtöbb indulót számláló SÁI Székhelyintézmény képviselőinek

Ezután a versenybizottság vezetője, Valiskó Ferenc elevenítette fel a rendezvény napjának fontosabb állomásait, és elmondta, hogy az összesítések alapján 1328 ember futott aznap a Megyeháza környékén. A néha zuhogó eső közepette is 28 váltó rótta a köröket, és idén fordult elő először, hogy holtverseny alakult ki a befutónál. A támogatók felsorolását követően pedig kezdetét vehette a díjak átadása, ahol a megye prominens vezetői, illetve neves sportolói is közreműködtek.

A létszám döntött az intézmények közt

Óvodák: 1. Pitypang Tagóvoda (32,89% részvételi arány), 2. Mesekert Tagóvoda (11,54%), 3. Gyermekkert Tagóvoda (6,36%). Különdíj: Mackóvár Tagóvoda.

Nagyiskolák: 1. SÁI Székhelyintézmény (41,65%), 2. Kodály Zoltán Tagiskola (31,35%), 3. Beszterce-lakótelepi Tagiskola (16,39%).

Kisiskolák: 1. Uzoni Péter Általános Iskola és Gimnázium (20,93%), 2. Dornyay Béla Tagiskola (18,42%), 3. Dr. Krepuska Géza Általános Iskola (9,63%).

Középiskolák: 1. Madách Imre Gimnázium és SZKI (18,46%), 2. Táncsics Mihály Közgazdasági SZKI (17,12%), 3. Bolyai János Gimnázium (6,81%).

A négy kategóriában értékelt óvodák és iskolák ezúttal is értékes jutalmakkal, oklevelekkel, serlegekkel gyarapodtak. A SÁI Székhelyintézmény és a Madách megvédte tavalyi elsőségét, a trónfosztás a Pitypang Tagóvodának és az Uzoninak sikerült. A legtöbb cédulát, szám szerint 272-t a központi általános iskola tanulói, kísérői adták le a célban.

A tanintézmények után a különdíjak átadása következett, így a Beszterce Tagiskola, a Madách és Somoskőújfalu váltócsapata, Langer Olivér, Jusztin Ferenc, a két felnőtt győztes (Bekecs Zsuzsanna és Benedek Dávid) is kapott ajándékot. Az atléta edzők különdíjait a SAC két fiatal reménysége, Oláh Bátor és Kovács Gyöngyvirág kapta. Az emlékfutás emblematikus futója, Schirilla György betegség miatt nem tudott ellátogatni Salgótarjánba, különdíját csak később kapja majd meg, ahogyan Ferencz Gyula is.

Miután minden díj gazdára talált, Sulyok László, a POFOSZ Nógrád megyei elnökhelyettese kapott szót, aki hangsúlyozta a rendezvény fontosságát.

Az ünnepi eseményt a Szózat, valamint a Székely himnusz eléneklése és állófogadás zárta le. Folytatás 2018. október 23-án, a 27. emlékfutással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában