Salgótarján

2018.03.15. 12:57

Zománcművészet sok variációban

„Elmúlt a télnek zord hava…” énekelte a Gúthy Éva vezette Liszt Ferenc Kamara­kórus Hertelendy Zsuzsanna kiállításán, s e tavaszköszöntő sorok igaznak is bizonyultak.

Cs. B.

A kórus örömmel vállalta a közreműködést, hiszen az alkotó ízig-vérig salgótarjáni. Végzettsége szerint óvónőként dolgozott évtizedeken át, de immár harminc esztendeje jelen van a megyeszékhely művészeti életében is.

Ráadásul egyik preferált műfaja, a tűzzománc – amely uralja a József Attila Művelődési Központ klubjában rendezett tárlatát – szintén erősen kötődik Salgótarjánhoz, a város iparához, illetve a Wamsler SE helyi gyára támogatásával hosszú évek óta megvalósuló zománc­művészeti táborokhoz.

E többrétű beágyazottságra utalt a pályatárs, Orbán György művésztanár, a Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke is megnyitó­beszédében. Felvázolta Hertelendy Zsuzsanna pályaképét, és rámutatott a nagy műgonddal készült alkotások – a kiállítás gondosan megtervezett elrendezésében is fel­lelhető – néhány sajátosságára. Téma­köreinek egyike az ősmagyar mitológiában, a népmesék világában gyökerezik, szívesen használ tájképszerű motívumokat, és egyik fő jellemzője művészetének a technikai kivitelezésben is visszatükröződő kísérletezőkedv.

Kiemelt fotónkon: Orbán György és Hertelendy Zsuzsanna – Fotó: P. T. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában