Salgótarján

2018.05.26. 06:52

Tisztelni kell a másik embert

A Szeressek ott, ahol gyűlölnek 2015-ben, az Örömet, hol gond tanyázik 2016-ban látott napvilágot. A sorozat legújabb kötete, a Mindig velem a 2017-es esztendő végén jelent meg. Mindháromban dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke fejti ki gondolatait, vallja meg hitét Réti József szerkesztővel való beszél­getéseik során.

Csongrády Béla

A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének városi csoportja által szervezett könyvbemutatót – mint minden korábbi alkalommal – nagy érdeklődés kísérte. A megjelenteket Nagy Mónika, a házigazda intézmény igazgatóhelyettese üdvözölte. Elmondta, hogy mind az egyházi méltóság látogatása, mind a jeles alkalom megtisztelő a könyvtár számára.

A szövetség helyi vezetőjének, dr. Sasváry Erzsébetnek a köszöntője azért volt különösen figyelemre méltó, mert felidézte a rangos, mindig és mindenütt szívesen látott vendéghez fűződő ifjúkori, aztán negyven évvel későbbi emlékeit. Egyebek között kiderült, hogy a váci gimnáziumban párhuzamos osztályba jártak, s mindig a fiúkat – élükön Beer Miklóssal – állították eléjük követendő példaként.

Ugyancsak személyes élményekkel volt teli Varga András esperesplébános kérdéssora, amelyben részint az esztergomi szemináriumi évekről – amelyek során Beer Miklós volt a filozófiatanára –, másrészt a már püspök-pap viszonylatban megélt közös történésekről kérte a vendég véleményét. A közönség élvezettel hallgatta a válaszokat, minthogy árnyalatnyi különbségek akadtak az emlékekben. Paradox ugyan, de megmosolyogtató sztoriként említette Beer Miklós, hogy pilismaróti szolgálata idején a hozzá vizsgázni érkező papjelölteket volt kénytelen mozgósítani egy sír kiásására, tekintve, hogy a művelet felelőse idejekorán felöntött a garatra.

A program központi részét természetesen a könyvvel kapcsolatos diskurzus képezte, amelynek moderátori szerepét dr. Bercsényi Lajos vállalta. A Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója szeretetet sugárzó, együttgondolkodásra késztető lelki támasznak nevezte a Mindig velem című kötetet, és bizonyos témakörök szóbeli kifejtésére, megerősítésére kérte az atyát.

Hitvallása: rendületlenül a hitben

Beer Miklós 1943. június 1-jén született Budapesten, Vácott járt gimnáziumba, 1966-ban Esztergomban szentelték pappá. Jelmondata: Permanentes in fide, azaz Rendületlenül a hitben. Teológiai doktor, szolgált Kőbányán, Szobon, Márianosztrán, Pilismaróton, Dömösön és az esztergomi bel­városi templomban. Tanított a hittudományi főiskolán, amelynek rektora is volt. Három év segédpüspökség után, 2003. május 27-i dátummal érdemelte ki II. János Pál pápától a Váci egyházmegye püspöke címet.

Annál is inkább, mert manapság a vallásos, hívő embereknek is nagy erkölcsi, anyagi és egyéb kihívásokkal kell szembenézniük, ha következetesek kívánnak lenni az evangéliumi tanításokhoz.

Beer Miklós – elfogadva és jogosnak tartva a dilemmák felvetését – azt hangsúlyozta, hogy minden ember a másikért létezik a földön, felelős a másikért. Ezt a vezérelvet, szemléletmódot persze belső igényként, Isten jelenlétében, szolgálatában kell képviselni, valóra váltani. Azért kaptuk Tőle az életet, hogy emberré váljunk. Ennek megfelelően folyamatosan kell vizsgálnunk, hogy mitől nevezhetjük magunkat embernek, hogyan tudunk nehéz körülmények között is embernek lenni, maradni. Attól, hogy tiszteljük egymást, toleráljuk mások nézeteit. Tudomásul kell venni: nem gondolkodik mindenki azonos módon. Az erőszak a bizonytalanság jele, a tolerancia viszont erőt sugároz. El kell tehát fogadnunk, hogy alkalmasint a miénktől eltérő véleményt vallóknak is lehet igazuk, adott esetben bármely megközelítés jogos lehet.

Ugyancsak emberlétünket igazolja, ha képességeink, sajátos adottságaink, lehetőségeink közepette mindent megteszünk egymásért. Az életünkkel kell bizonyítanunk, hogy Jézus tanítványai vagyunk. S ha ez belső igénnyé válik, ha sikerül önzetlenül segíteni másoknak, a rászorulóknak, akkor elégedettek lehetünk magunkkal, és ennek hatására boldogság költözhet a mi lelkünkbe is. És ha mindez összeadódik, minden bizonnyal élhetőbb, szebb lesz a világ. E meggyőződését Beer Miklós a minden­napi életben tapasztalt példákkal is alátámasztotta. Megelégedéssel szólt az ökumenizmusról, amely lehetőséget nyújt a különböző vallások, egyházak békés együttélésére, együttműködésére. Szép példája volt ennek az elmúlt esztendő, amely a reformáció 500. év­fordulójáról volt hivatott megemlékezni.

A könyvbemutató nagy élményt nyújtó, lélekemelő programja azzal ért véget, hogy Varga András atya felolvasta az új kötetből Beer Miklós az Anyám sírjánál című, szépséges imának tekinthető írását.

 

Kiemelt fotónkon: Dr. Sasváry Erzsébet, dr. Beer Miklós, Varga András és dr. Bercsényi Lajos – Fotó: Niederland Dávid, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában