névnap

2018.10.15. 14:00

Ismét fejet hajtottak Mikszáth Kálmán előtt Horpácson

Mikszáth Kálmán felvidéki kapcsolatait is elemezték a hagyományos horpácsi ünnepségen.

Fotó: Hűvösi Csaba, NMH

Ilyenkor, október közepén, a Nagy Palóc neve napjához kapcsolódva rendszeresen megjelennek szeretett kis falujában a tisztelők, hogy fejet hajtsanak Mikszáth Kálmán előtt.

A Mikszáth Kálmán Társaság és a horpácsi önkormányzat közös rendezvénye ezúttal három részre tagolódott. A nagyszerű, nyarat idéző október közepi időben a kúria előtt Molnár Zoltán helyi polgármester, illetve a társaság nevében a távollévő elnököt, dr. Kovács Annát képviselve Bagyinszki Istvánné titkár mondott köszöntőt, majd a Gyarmati Színkör művészei adtak elő egyveleget kisebb lélegzetvételű Mikszáth-írásokból.

Díszpolgári címet kapott az elnök

A résztvevők a temetőben tisztelegtek az itt nyugvó Nagy Iván, a Nógrádvármegyei Múzeum alapítója, családfakutató előtt, megkoszorúzták sírját is. Ezután a közösségi házban a Mikszáth Társaság ülésével folytatódott a program. Molnár Zoltán polgármester horpácsi díszpolgári címet adományozott dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténésznek, a társaság örökös tiszteletbeli elnökének.

A nap szónoka Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója volt. Ő előbb a Mikszáth Kálmán Társaság negyedszázados tevékenységét méltatta, kiemelve azt a rendkívül odaadó ápoló és kutatómunkát, amit a nógrádi irodalmi értékek érdekében végeznek. Emellett remek kapcsolatokat ápolnak az északi szomszédainknál működő kulturális szervezetekkel, a kölcsönös együttműködés több téren is gyümölcsözik.

Aztán szólt a közvélemény előtt kevésbé ismert felvidéki irodalomtörténészről, Szalatnai Rezsőről, akinek 2006-ban avatták fel az emléktábláját Pozsonyban, a Duna utcában. A neves tudós-tanár, aki kiállt a szlovákiai magyarság ügyéért, majd 1948-ban átélte a Magyarországra történt kényszerű áttelepítését, munkássága során rengeteget foglalkozott a szlovák–magyar irodalmi viszonyokkal, kapcsolatokkal, erről több szakcikket, tanulmányt jelentetett meg, így természetesen Mikszáth Kálmán felvidéki kötődései sem kerülték el a figyelmét.

Kiemelt fotónkon: Koszorúzás Mikszáth híres, padon ülő szobránál – Fotó: Hüvösi Csaba, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában