Évforduló

2023.09.18. 20:20

Kiállítás nyílt Neumann János emlékére a balassagyarmati iskolában

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírű informatikus életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt hétfőn Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.

Lukács Zsófia

Csach Gábor a megnyitón a tudomány, az etika és a hatalom kérdéseit feszegető, Oppenheimer című filmet is felidézte

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A Neumann János Társaság által összeállított vándorkiállítás megnyitóján Tanka Ágnes, az iskola igazgatója köszöntötte az erős informatikai képzést folytató tanintézet diákjait, tanárait és az érdeklődőket. Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője Neumann szellemi örökségének fontosságát hangsúlyozta. 

– Az a világ, amit Neumann Jánosnak köszönhetünk, itt van velünk, ő polihisztorként megalapozott egy olyan tudást az informatikában, melyre egy fél évszázadot követően is egy világ épül – mondta. Hozzátette, hogy annyira beleivódott azóta a számítástechnika az élet minden területére, hogy szinte a civil emberek számára áttekinthetetlenek egyes területei. – A mai oktatás legnagyobb kihívása, hogy a hagyományos szakmákon túl az informatika és a technológia rohamos fejlődésével kialakult igényeknek megfeleljen a jövőben is. A Szondi szakképző iskola is egy lépcsőfoka ennek a folyamatnak és azt a célt szolgálja, hogy mindig az aktuális kihívásokhoz tudjanak igazodni a diákok.

Csach Gábor polgármester beszédében a 2023-ban bemutatott Oppenheimer című életrajzi filmet említette példaként a diákoknak, ami a tudomány, az etika és a hatalom kérdéseit feszegeti és karakterei között magyar származású tudósok is szerepelnek. 

Balla Mihály a megnyitón Neumann szellemi örökségének fontosságát hangsúlyozta          
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– A Neumann János kutatásai által 1945-ben elkészült számítógép óriási változásokon ment keresztül, hiszen én még a Commodore 64-es számítógépen tanultam, amit a mostani generáció már nem is ismer – tért ki rá a polgármester.  Kiemelte, hogy a Magyar Örökség Díj is összeköti a matematikust és Balassagyarmat városát, hiszen mindkettő kiérdemelte ezt a címet.

Baranyi Zoltán, az NVSzC főigazgatója elmondta, hogy nagy öröm a szakképzési centrum számára, hogy olyan neves magyar tudósok, korszakalkotók  tárlatait láthatják a diákok, mint a mostani Neumann kiállítás és a nemrégiben nyílt Karikó Katalin kiállítás a Szent Györgyi Albert Technikumban. 

– Mindenki tisztán születik és mindenki önmagának szerzi meg azt a tudást, ami alapján méltó lesz az elismerésre és ez tanulási folyamat nélkül nem működik – fogalmazott a főigazgató.

Bemutatták a polihisztor életpályáját, családját, publikációit

A tárlatot Képes Gábor, a Neumann Társaság kurátora ajánlotta a hallgatóságnak. Ismertette, hogy a  kiállítás Neumann János tiszteletére az emlékév alkalmából jött létre. Prezentációjában bemutatta a diákoknak a polihisztor életpályáját, családját, publikációit és hogy milyen tudományágakban volt meghatározó szerepe, hogyan fektette le a nagysebességű elektronikus számításokra alkalmas gép alapjait. 

– A matematika ragadtatta el leginkább, emellett egyre több gyakorlati tudományt is megalapozott:  logika, halmazelmélet, kvantummechanika, atomfizika, játékelmélet is az ő nevéhez fűződik. Eredeti foglalkozása pedig vegyészmérnök volt – mondta el Képes Gábor.

A Neumann János életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás  reggel 8 és délután 3 óra között szeptember 27-ig látogatható a Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában előzetes bejelentkezés alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában