Zenés áhítat

2023.09.18. 16:10

Folytatódott a tízéves Völgyvárosi orgonaszó Salgótarjánban

A tavaly, azaz száz évvel ezelőtt városi rangot kapott település értelemszerűen 2012-ben ünnepelte ugyanezen esemény kilencvenedik évfordulóját. Rá egy évre pedig egy másik jubileum is lezajlott Nógrád székhelyén.

Csongrády Béla

A szerzemények Diósi Tamás orgonaművész és dr. Horváth Márton Levente trombitaművész előadásában hangzottak el

Forrás: Beküldött fotó

Nevezetesen arra lehetett emlékezni, hogy az Acélgyári úti Szent József templom orgonáját 1938-ban, azaz akkor 75 évvel ezelőtt szentelték fel. Ráadásul a 2013-as emlékév egyszersmind a Völgyvárosi orgonaszó című, évente több rendezvényt is magában foglaló sorozat kezdetét is jelentette. Ennek megfelelően az akkori kezdeményezés az idén érkezett el tízéves évfordulójához, amely újabb szép alkalmat teremtett a zenés áhítat méltó megünneplésére.

A minap tartott rendezvény konkrét címe az Évszázadok muzsikája – A kori barokktól napjainkig címet viselte. Ennek megfelelően olyan szerzők művei hangzottak el mint Johannn Gottfried Walther (1684-1748, német), Henry Purcell (1659-1695, angol), Maurice Duruflé (1902-1986, francia), Claude Debussy (1862-1918, francia), Joseph Guy Marie Ropartz (1864-1955, francia) és nem utolsósorban két magyar zeneművész, dr. Horváth Márton Levente (1983) és Antalffy-Zsiros Dezső (1885-1945) eredeti vagy átdolgozott alkotásai. A szerzemények Diósi Tamás orgonaművész – aki korábban ennek a templomnak a kántori szolgálatát is betöltötte – és dr. Horváth Márton Levente trombitaművész előadásában hangzottak el. A műsorban fontos szerepet töltött be a templom úgynevezett scholája, amelyet Kaposi Ida vezet.

A közreműködőknek Varga András esperesplébános köszönte meg fáradozásaikat, az általuk okozta élményt. A Völgyvárosi Orgonaszó legközelebb november 5-én, vasárnap a főplébániatemplomban, míg december 2-án, szombaton a Szent József templomban hangzik majd fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában