Kultúra

2023.06.06. 11:18

Ünnepelték a példaképeket Salgótarjánban – mutatjuk, idén kik vehettek át Balassi-díjat

Huszonnyolcadik alkalommal ismerték el hétfőn a kultúra iránt elkötelezetteket a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárban, a Balassi-díj átadó ünnepségen. Az intézmény harmincöt éve működik az otthonául szolgáló épületében, amely jeles alkalomból egy új kitüntetéssel, a Balassi Elismerő Oklevéllel bővült a kiosztott díjak sora.

Veres Edina

Átadták az idei Balassi-díjakat a salgótarjáni könyvtárban

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ismét ráirányult a fény a kimagasló kulturális tevékenységet folytató személyekre, illetve szervezetekre a Balassi Bálint Könyvtárban, ahol hétfőn délután rendezték meg a huszonnyolcadik Balassi-díj átadó ünnepséget. A megjelentek az esemény nyitányaként Franczuz Erika pedagógus, énekes műsorával hangolódhattak a programra, amelynek záróakkordját szintén az előadó dalai jelentették.

Az évforduló alkalmából új kitüntetést álmodtak meg

Az eseményen Molnár Éva, a bibliotéka igazgatója, a Balassi-díj Kuratórium elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd rámutatott: az elődök 1995-ben alapították a Balassi-díjat. Mint fogalmazott: elismerést kapni izgalmas és felemelő érzés, mint ahogyan átadni is büszkeség.

– Én magam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a 28 év alatt hol könyvtárosként, hol díjazottként, hol pedig díjátadóként lehettem jelen ezeken az ünnepségeken. Nehéz megmondani, hogy melyik szerepben éreztem a legjobban magam, de azt tapasztaltam, hogy díjátadóként a legszebb élmény mások örömét látni – hangsúlyozta a könyvtárigazgató, aki emellett kifejezte örömét azzal kapcsolatban is, hogy a kitüntetés megalapítása óta mindig voltak a díjakra méltó javaslatok, hiszen mind a mai napig nem üres a jelöltek listája. A könyvtárigazgató szerint pedig mindez bizonyíték és megerősítés arra, hogy a kultúra képviselői, mecénásai, illetve az az iránt elkötelezettek közöttünk élnek, csak észre kell venni őket.

– Könyvtárunk élen kíván járni abban, hogy a kulturális értékeket feltárja, megőrizze, továbbadja és nem utolsósorban a kiemelkedő példaként szolgálókat elismeréssel meg is ünnepelje. Az idei esztendő abban tér el az előzőektől, hogy a jelenlegi könyvtárépületünkben épp 35 éve élünk. Ez az évforduló adott alkalmat arra, hogy az eddigi díjaink mellé egy újabb kitüntetésben is gondolkodjunk – mutatott rá Molnár Éva, aki ezután elárulta, hogy az idén életre hívott Balassi Elismerő Oklevéllel a kulturális elhivatottságot, a hivatástudatot, az alkalmasságot, illetve a rátermettséget kívánják elismerni.

Dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere beszédében szót ejtett a könyvtár és annak egész miliője iránti szeretetéről, amely „rajongás” egészen gyermekkoráig nyúlik vissza. Az alpolgármester a Balassi-díj átadót a könyvtár legszebb ünnepének nevezte, amely egybeesik az épület születésnapjával is. Dr. Dániel Zoltán végül köszönetet mondott mindazoknak a munkájáért, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a megyei könyvtár, a fiókkönyvtárai, illetve a települési könyvtárak szerethetőek legyenek.

Magas színvonalú szakmai munkáért, kulturális tevékenységért és támogatásért is járt az elismerés

Ezután az a díjazottak kerültek az esemény középpontjába. Mint azt korábban portálunk is megírta már: a Balassi-díjat 1995 óta ítéli oda a Balassi-díj Kuratórium a megyei könyvtár kiemelkedő tevékenységet végző munkatársainak. Elnyerhetik a kitüntetést továbbá azok a nem könyvtárban dolgozó személyek is, akik jelentősen hozzájárultak a bibliotéka tartalmi tevékenysége színvonalának emeléséhez, a könyvkultúra értékeinek a gyarapításához. Emellett díjban részesülhetnek azok a Nógrád megyében – kivételes esetben szűkebb hazánkon vagy az országhatáron kívül – élő emberek is, akikre életművük és személyes helytállásuk alapján a könyvtár dolgozói kollektívája példaképként tekinthet.

Idén az elismeréseket Molnár Éva és dr. Dániel Zoltán mellett dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke adta át.

A döntéshozók 2023-ban Merényiné Marton Judit, a Balassi Bálint Könyvtár könyvtárosa, illetve Orosz Mihályné, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtárának könyvtárosa magas színvonalú szakmai munkáját ismerték el a Balassi-díjjal.

Kulturális Tevékenységért Díjat vehetett át Bódi Györgyné dr., nyugalmazott könyvtárigazgató, a salgótarjáni civil élet aktív tagja, Shah Timor rendező, operatőr és fotós, valamint a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Zrt. kollektívája nevében Balogh Katalin ügyvezető igazgató.

Az Év Könyvtár Támogatója Díjat idén Gergely István és felesége, Gergelyné Peteh Piroska számára ítélte oda a kuratórium. Az Év Települési Könyvtára Díjjal gazdagodott a Vizslási Könyvtári, Információs és Közösségi Hely. A kitüntetést Sándor József, a település polgármestere és Sándorné Csuka Enikő, a vizslási könyvtár vezetője vette át.

Végül az új elismerések, azaz a Balassi Elismerő Oklevelek átadásához érkezett a program. Elsőként Hámori Győzőnét, a Balassi Bálint Könyvtár kölcsönzés nyilvántartó könyvtárosát szólították a díszes dokumentum átvétele miatt. Őt követte dr. Egyed Ferdinánd, a Salgótarján Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és dr. Egyedné Baránek Ruzsenka. A házaspár a magyar-szlovák kulturális kapcsolatok terén végzett áldozatos tevékenységéért részesült elismerésben. A döntéshozók Balassi Elismerő Oklevelére érdemesnek tartották továbbá a Jobbágyi Könyvtári, Információs és Közösségi Helyet is, amely kitüntetést Schoblocher István polgármester, illetve Pataki Mónika Anna könyvtárvezető számára nyújtottak át a díjátadók.

Az ünnepség után a megjelenteket állófogadásra invitálták, ahol dr. Dániel Zoltán mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában