Elindult

2023.06.08. 20:37

Megnyitották Salgótarjánban az Ünnepi Könyvhetet

Megnyitóval és programokkal kezdődött el csütörtökön a 94. Ünnepi Könyvhét salgótarjáni programsorozata a Balassi Bálint Könyvtárban. A köszöntők elhangzása után a megjelentekre izgalmas előadás várt: dr. Praznovszky Mihály, a Palócföld folyóirat vendégfőszerkesztője kereste a választ arra a kérdésre, hogy megy-e Madách által előrébb a világ.

Veres Edina

Megnyitóval és programokkal kezdődött el csütörtökön a 94. Ünnepi Könyvhét

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Nagyszámú érdeklődőt vonzott az intézménybe csütörtökön a 94. Ünnepi Könyvhét salgótarjáni megnyitója. Elsőként Molnár Éva, a bibliotéka igazgatója szólt a megjelentekhez, aki az ünnepi könyvhetet a könyvtáros szakma egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatának nevezte.

– Azoknak, akik azt kérdezik, hogy ment-e a könyvek által a világ előrébb, azt üzenjük: igen ment, és reményeink szerint menni is fog. Az olvasó ember egy egyszerű ember, nagyszerűsége viszont abban rejlik, hogy ő olvasni akar. Teszi ezt tudásának gyarapítása, élményei megszerzése és a közösséghez való tartozás érdekében is. Egy ilyen közösség a könyvtár. Mi, könyvtárosok pedig büszkék vagyunk szakmánkra, hivatásunkra, és minden bizonnyal elfogultak is a könyvtárosság vonatkozásában – mutatott rá Molnár Éva, aki azt is kifejtette: szakmájuk gyökerei az időszámításunk előtti harmadik századra nyúlnak vissza. Ezt az évezredes hagyományt viszik tovább a könyvtárosok és éltetik mind a mai napig. A könyvtárigazgató hozzátette: az olvasóik visszaigazolják e törekvések valódiságát, hiszen töretlen lelkesedéssel állnak a Balassi Bálint Könyvtár mellett és bizonyítják, hogy például a koronavírus-járvány időszakban, a könyvtár felújítása idején, vagy az energiaválságban is szükség van a könyvekre és a könyvtárosokra.

– A küldetésünk nem más, mint lelkesen, elhivatottan, folyamatos megújulással közvetíteni elődeink jó példáit, amelyben benne van a tenni akarás, a küzdés és annak bizonyítása is, hogy az olvasás, illetve a könyvtárak mindig fontosak lesznek a kultúra közvetítő tevékenységében – hangsúlyozta Molnár Éva.

Valós könyvtárosokra mindig szükség lesz

Ezt követően Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is köszöntötte a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok városi megnyitóünnepségén megjelenteket. A városvezető beszédében úgy fogalmazott, hogy az országos programsorozat több mint kilencven éves hagyományának megfelelően elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának az ünnepe. Ugyanakkor egyben mód arra, hogy reflektorfénybe kerüljön az olvasás, a könyv és a kultúra egyik megbízható őrzője: a könyvtár.

– A könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, azaz a sokszínű kultúra és az irodalom közvetítését az olvasónak. Nem kerülheti el azonban a figyelmünket az a szomorú tény sem, hogy a képernyő uralma és a virtuális világ előretörése – sok előnye ellenére is – sajnos szűkíti, szegényíti a fantáziát és a fogalmi gondolkodást. Ennek a folyamatnak lehetnek, illetve már vannak is káros következményei – húzta alá Fekete Zsolt, aki az Ünnepi Könyvhéttel kapcsolatban kiemelte: annak célja az, hogy a digitális információhordozókon felnőtt fiatal generáció tagjai, illetve az idősebbek is újból felfedezzék az olvasás örömét, és tudatos könyvvásárlóvá váljanak.

A polgármester arról is beszélt, hogy az interneten egyre több információ, egyre gyorsabban elérhető, emiatt a világháló azt a látszatot kelti, mintha az azon fellelhető tartalmak alkotnák együttesen az új könyvtárat. Azaz, ha úgy tetszik, a 21. század nagy globális bibliotékáját. A városvezető ugyanakkor ráirányította a figyelmet arra is, hogy míg elektronikus formában minden könyv ugyanúgy néz ki, addig a nyomtatott társaiknak megvan a maguk egyedi külleme, ami hozzáad valamit az olvasás élményéhez.

– Ezért is gondolom azt, hogy valós könyvtárosokra mindig is szükség lesz. Ők azok, akik teljes mértékben képesek megérteni az olvasási igényeket. Akik sajátos helyzetben is segítséggel tudnak szolgálni. Akik átlátják, valamint képesek felügyelni a múlt és a jelen dokumentumainak sokaságát, legyenek azok elektronikus vagy papír formában – méltatta a könyvtárosokat Fekete Zsolt, aki szeretné hinni, hogy a könyvek és az olvasás sosem megy ki a divatból. A polgármester beszéde végén háláját fejezte ki a könyvtárosoknak és a könyvárusoknak munkájuk miatt, amelynek köszönhetően a könyv a jövőben is egyik fontos eszköze maradhat a kultúra közvetítésének és megőrzésének.

A hagyományostól ünnepibb módon várják az olvasókat

Molnár Éva kiemelte: az Ünnepi Könyvhét lehetőséget kínál arra, hogy emelkedettebb formában gondoljanak a szakmájukra, így ilyenkor igyekeznek egyedibb, ünnepibb és a hagyományostól eltérő módon várni az olvasást kedvelő látogatókat. A Balassi Bálint Könyvtár igazgatója rámutatott arra is, hogy számukra a 94. alkalommal megrendezett eseménysorozat különlegessége, hogy a bibliotéka által kiadott Palócföld irodalmi, művészeti és közéleti folyóirat idén új vendégfőszerkesztővel, új köntösben és új tartalommal jelenik meg.

– Az összevont lapszám kapcsolódik a Madách 200 emlékévhez, így ebben számos kiválóság emlékezik meg Madách Imréről. Emellett, ami még ünnepibbé teszi a könyvhetet számunkra az az, hogy ebben az esztendőben a könyvtár épületünk 35 éves – sorolta Molnár Éva az idei salgótarjáni rendezvénysorozat különlegességeit, majd hozzátette: bízik benne, hogy a programjaik sokszínűségéből minden érdeklődő talál majd kedvére valót. Mint mondta: ők ezért mindent megtettek.

A megnyitó után dr. Praznovszky Mihály, a Palócföld folyóirat vendégfőszerkesztője kereste a választ arra a kérdésre, hogy megy-e Madách által előrébb a világ, majd a népes közönség hallhatott a Palócföld folyóirat összevont Madách emlékszámáról. Az érdeklődők június 9-én, pénteken Madách Imre leszármazottjának előadásán is részt vehetnek, illetve lezajlik majd a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó díjkiosztó ünnepség is a bibliotékában. Emellett a Balassi Bálint Könyvtár zenés műsorral és családi mókatárral is készül az olvasói számára. A 94. Ünnepi Könyvhét Salgótarjánban szombaton zárul majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában