Megemlékezés

2023.05.13. 16:58

Réti Zoltánra emlékeztek a nagyorosziak Balassagyarmaton

Réti Zoltán zenetörténész, muzsikus, tanár, festő, grafikus és irodalmár sírjánál tartottak szombaton megemlékezést a nagyorosziak.

E.-L. Zs.

Szűk körben, koszorúzással emlékeztek Nógrád egyik legjelentősebb képzőművészére

Forrás: Nool.hu

Fotó: E-L. Zs.

Különleges személyiségről, egy XX. századi polihisztorról emlékezett meg szombaton délelőtt Nagyoroszi képviseletében Babicska Károly polgármester, Dávid Ádám János alpolgármester, Siklainé Gyetvai Jusztínia, a nagyoroszi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, valamint Hornyák Endre Mihályné, a nyugdíjas klub képviseletében.

– Mint a község szülötte, Európában, sőt világszerte jó hírnevet szerzett Nagyoroszinak.  Ennek elismeréseként – a község történetében elsőként – ítélték neki a „Nagyoroszi díszpolgára” kitüntető címet – mondta el portálunknak Dávid Ádám János. Arra is kitért, hogy bár Réti Zoltán tanulmányait már nem Nagyorosziban végezte, de gyermekként nyaranta mindig itt töltötte a nyári szünetet. Művészetében sokat inspirálódott Nagyorosziról, és sok festménye látható ma is az önkormányzat épületében.

– Réti Zoltán születésének 100. évfordulóján balassagyarmati sírjánál, szűk körben koszorúzással, imádsággal és Reményik Sándor: Öreg erdőm versével emlékeztünk meg kiemelkedő személyiségéről – számolt be róla az alpolgármester portálunknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában