Jövő

2023.05.20. 07:43

Bárdos András a könyvek jövőjéről beszélgetett salgótarjáni közönségével

A meghívó Lesznek-e könyvek a jövő könyvtárában? címmel invitálta a szakembereket, az olvasókat a Balassi Bálint Megyei Könyvtárba. A szervezők Bárdos András ismert újságírót, szerkesztőt, műsorvezetőt, kommunikációs személyiséget hívták meg az intézménybe.

Cs. B.

Bárdos András a Balassi könyvtárba látogatott

Forrás: Beküldött fotó

Ebből akár arra is lehetett következtetni, hogy az érdeklődők előadást fognak hallani, de nem ez történt: inkább kérdések és válaszok sora hangzott el a könyv és a könyvtárak jelenlegi és jövőbeli helyzetéről.

Az immár egy könyvkiadó vezetőjeként jegyzett vendég nemcsak egyetemi tanulmányai során állt közel a nyomtatott könyvek világához, hanem otthon is ilyen környezetben nevelkedett, élt, hiszen mindkét szülőjét – Bárdos Pált és Fenákel Juditot – íróként, több tucatnyi kötet szerzőjeként jegyezték. Bárdos András mielőtt kiállt a hallgatói elé, mások mellett Molnár Éva igazgatótól tájékozódott arról, hogy miként dolgozik a megyei könyvtár, hogyan igyekszik megfelelni napjaink követelményeinek. Elismerően szólt a tapasztalatairól, mert úgy találta, hogy az intézmény érzékeli, hogy mi módon, milyen eszközökkel kell manapság becsalogatni az épületbe a fiatalokat, a potenciális olvasókat.

A vendég felmérések, példák sokaságával igyekezett bizonyítani, hogy manapság is olvasnak a tájékozódni vágyó emberek, csak másként és az eddigiektől eltérő módon kell közelíteni hozzájuk. Értelemszerűen szó esett az úgynevezett e-könyvekről is, amelyek azonban – mint kiderült – egyelőre a jelenvoltak körében sem örvendenek nagy érdeklődésnek. Bárdos András nagy hangsúlyt helyezett a marketing munkára, amelynek növekvő szerepet kell kapniuk a könyvtári munkában is. Kulcskérdés ugyanis – mondta – hogy bejöjjenek az emberek – fiatalok és idősebbek egyaránt – az egyelőre könyvtárnak nevezett épületekbe, amelyeknek az eddigiektől eltérő feltételeket, másfajta kínálatot kell nyújtaniuk számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában