Elismerések

2023.04.30. 19:02

Díjak átadásával koronázta meg világnapi gáláját a Nógrád Táncegyüttes

Hétvégén a Nógrád Táncegyüttes valósággal felrobbantotta tánc világnapi gálaműsorával a József Attila Művelődési Központ színháztermét. A sokéves hagyományt követve idén is díjak átadásával koronázták meg az előadást.

Palchuber Kinga

Fergeteges táncgálán szórakoztatták a közönséget a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban

Forrás: Nool

Fotó: V. L.

A gála nyitányaként tiszavasvári táncokkal szántották fel a színpadot a Nógrád Táncegyüttes tagjai, mely alkotást két vendégkoreográfus – Patócs-Aranyos Norina és Patócs Donát – álmodott meg a csapat számára.  Már az első előadás is elsöprő erővel hatott a szépszámú közönségre, mindezt a szűnni nem akaró vastaps is jól bizonyította. E hatalmas ovációra rászőve Fekete Zsolt Salgótarján polgármestere méltatta a Nógrád Táncegyüttes sikerekben gazdag és nagy múltra visszatekintő tevékenységét. Mint mondta: évről évre hatalmas érdeklődés övezi a néptáncosok gáláit, s a megtelt nézőtéren idén is szinte tapintható volt a megjelentek szeretete. 

 

Fontos a tánc oktatása

Ezt követően dr. Barabásné Morvai Tímea, a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola vezetője beszédében mindenekelőtt a tánc világokat összekötő és érzelmeket közvetítő szerepét hangsúlyozta. – Az 1983 óta minden évben életre hívott tánc világnapja többek között az oktatás fontosságára is felhívja a figyelmet, arra, hogy a gyerekek táncélményeit is fejlesztenünk kell – emelte ki az igazgató, hozzátéve: – A Váczi növendékei a Nógrád utánpótláscsoportjaiban bontakoztathatják ki tehetségüket, majd később akár állandó tagjaivá is válhatnak a nívós együttesnek. A néptáncpedagógusok lelkesedésüket átadva oktatnak, de a tanárok munkája mellett a szülői támogatás is nélkülözhetetlen a sikerhez.

Csoda született a színpadon

A beszédek után a Dűvő Zenekar, mely egyébként valamennyi produkcióban szolgáltatta a néptáncosoknak a talpalávalót, hamarosan megjelenő lemezéről mutatott be egy lüktető erejű nótát. S miután a népzenei alapozás megtörtént, a jó hangulat csak tovább fokozódott: a nézők ugyanis láthattak még mások mellett kőrispataki marosszékit és sebest, somogyi ugróst, csárdást, nagyecsedi magyar verbunkot, inaktelki legényest és barkósági játékokat is. Végül a csapat a Ti-Ti-Tápió menTi-Ti-Tá című koreográfiával táncolta be magát a megjelentek szívébe. 

A Nógrád Táncegyüttes tagjai és az utánpótláscsoportok – az Ifjú Nógrád, a Pitypang és a Viganó, a Kis Nefelejcs, a Nefelejcs és a Kis Pitypang – fiataljai idén is bizonyították, hogy összetartó közösségben minden nap születhet igazi varázslat. A nógrádosok háza táján pedig ezt a csodát úgy hívják: néptánc. 

Elismerések találtak gazdára

A hagyományokhoz hűen a gálaműsor megkoronázásaként Kovács József és Kovács-Jelinek Emese művészeti vezetők, valamint dr. Egyed Ferdinánd, a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány kuratóriumának elnöke több díjat is átnyújtott. A Nógrád Táncegyüttesért Díjat a Balassi Bálint Könyvtár kollektívájának ítélték oda, minthogy az intézmény évtizedek óta támogatja a táncosok fejlődését, s segíti a minél szélesebb körű bemutatkozást.  A Filkor Zoltán Díjat – mellyel az együttes néhai táncosának emlékét is őrzik – Tariné Szabó Zsuzsanna és Tari Antal vehették át a közösségért végzett munkájukért. A díjazottak az alapítás óta egészen az 1980-as évek végéig országszerte koptatták a színpadokat a csapattal. Az öröm után a bánat könnyei is áztatták a színpadot, hiszen Szabó János szakmai tanácsadó, egykori vezető előreláthatólag egy rövidebb ideig visszavonul a gálás szereplésektől. Emellett Gyurcsák Márk táncos egyéb teendői miatt elbúcsúzott az együttestől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában