Tehetség

2023.03.16. 17:28

Világhír kapujában áll a gyönyörű salgótarjáni oboaművésznő

Holes Éva már most is komoly sikereket tudhat magáénak. Kitartásának, szorgalmának és tehetségének eredményeként jelenleg Grazban fejleszti zenei tudását, határ pedig minden bizonnyal a csillagos ég...

Nool

Nagy ívű pályát futott be, s talán még a jelenleginél is jóval nagyobb sikerek várnak a tehetséges zeneművészre, Holes Évára. Ahhoz ugyanis, hogy valaki sikeres művésszé váljon, elengedhetetlen a kitartás, a szorgalom, a tehetség és a precizitás is, mindez pedig kétségkívül egyesül a fiatal salgótarjáni lányban. 

A fiatal tehetség életének középpontja a zene lett, ami egészen Grazig juttatta
A fiatal tehetség, Holes Éva jelenleg Grazban fejleszti zenei tudását
Fotós: Szabó Mária / Forrás: Ripost

Az ifjú művésznő csupán 6 éves volt, amikor elkezdett zenélni: eleinte furulyázni tanult, mostanra pedig már Grazban tanul oboaművésznek, koncerteket ad és éjt nappallá téve gyakorol, hogy tehetsége még Ausztriánál is messzebbre vigye – tudtuk meg a Ripost cikkéből.

A zeneiskola volt az én menedékem

– vallja Éva. 

– Tisztán emlékszem, hogy először nem akartam zeneiskolába járni, mert nem tetszett az épület belülről, de amint elkezdtem az órákat, megszerettem. Az órákon úgy éreztem elszalad az idő, és sosem éreztem erőltetettnek. Sosem kellett mondani, hogy gyakoroljak vagy menjek órára, ez nagyon automatikus volt számomra – mesélte a kezdetekről a Ripostnak. Hozzátette, 3 évig furulyázott, majd voltaképp a szerencsének köszönheti, hogy 9 évesen az oboára váltott. 

– Mivel nem volt már hely fuvolán, így oboázni kezdtem, ami a lehető legjobb döntés volt. A kötelék az oboával attól a naptól fogva töretlen, illetve 2017 óta egy egyedi, kézzel készített, berlini Ludwig Frank Brillant modellen játszom – árulta el Évi, aki úgy érzi, hogy a mai napig nem lehet elég hálás tanárának, Kazinczi Andrásnénak, akitől megtanulta az igényes hangszerhasználatot. Azt vallja, nem tanulhatna a grazi Kunstunversität hallgatójaként, ha a salgótarjáni zeneiskola nem egyengeti az útját.

zene

– Már 13 évesen tudtam, hogy engem vonz egy másik kultúra és szeretnék idegen nyelven tanulni. Az ötlet, hogy Ausztriában tanuljak, nem volt előre megtervezve. Több magyar is van ezen a tanszakon, akiket ismertem, innen jött az ötlet, hogy ide jöjjek én is – fogalmazott a fiatal művésznő, aki jelenleg a grazi operaház korábbi szóló oboistájától tanul.

– Külföldön tanulni számomra kuriózum. Grazban boldog és kiegyensúlyozott vagyok, a német nyelv pedig hamar a kedvencemmé vált, amit mára olyan jól beszélek, hogy sokszor nem tudják kitalálni, melyik országból jöttem – mondta a fiatal tehetség, aki persze a sikerért keményen meg is dolgozik: a hétköznapjai főleg órákból és gyakorlásból állnak, nem sok szabadideje marad a zene mellett, de nem bánja, hiszen így részt vehet számos zenei projektben.

A zene az, amit szavak nélkül is értünk

– tartja Éva, aki fiatal kora ellenére már meg is tapasztalhatta a befektetett munka gyümölcsét, miután 2019-ben a Budapesti Vonósok szólistájaként léphetett fel a budai Ciszterci Gimnáziumban. Az oboaművész A. Marcello d-Moll oboaverseny 2. és 1. tételét játszotta, amit később a Mária Rádió is lejátszott, tavaly áprilisban pedig Ljubljanába és a bécsi Musikvereinba is eljuttatta tehetsége és szorgalma. Bár azt még nem tudja, hogy hová viszi majd őt jövőben a zene, egy biztos: nem tudja elképzelni, hogy felhagyjon vele.

Ez az, ami nélkül nem tudnám elképzelni a jövőmet. Nem számít, hogy 12 órát kell vonatozni Berlinig egy apró hangszerjavítás miatt, vagy hogy 4 éven át minden hétköznap hajnal 5 órakor keltem, hogy 6-tól 8-ig, amíg nem kezdődtek a tanóráim, gyakoroljak, mert e nélkül nem lennék teljes

– mesélt hivatástudatáról Évi a Ripostnak. Hozzátette, ha üzenhetne kiskori önmagának, akkor azt tanácsolná, hogy szökjön el többször a zenesuliba a napköziből, hisz az eltelt évek alatt rájött, számára a zene jelenti a világot.

Évi minden salgótarjáni tehetséges fiatalt bíztat álmai megvalósítására
Évi minden salgótarjáni tehetséges fiatalt bíztat álmai megvalósítására
Fotós: Szabó Mária / Forrás: Ripost

– Minden salgótarjáni fiatal tehetségnek azt üzenem, ne hagyják magukat lebeszélni az álmaikról és ne kezdjenek el olyasmivel foglalkozni, ami nem érdekli őket igazán. Az igazi szenvedély és hivatás megtérül és kifizetődik, ha kitartunk mellette – üzente útravalóul Éva a nógrádi fiataloknak.

Holes Éva előtt kétségkívül fényes jövő áll, amellett, hogy szeretné kipróbálni magát zenekarban, katedrára is szívesen állna, épp ezért ősszel el is kezdte a pedagógia alapszakot az egyetemen. Akármit is hoz a jövő az ifjú tehetség számára, egy biztos: Holes Éva nevét érdemes megjegyeznünk, ugyanis biztosan hallani fogunk még róla a jövőben – írja a Ripost.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában