Muzsika

2023.03.03. 07:54

Sikerre hangoltak: tehetségüket útlevéllel igazolhatják a tarjáni zeneiskola diákjai

A közelmúltban a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola több tanulója is szép eredménnyel vett részt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból című versenyén Egerben. A fiatalok szereplésükkel ráadásként a tehetségútlevelet is kiérdemelték a felsőoktatásba.

Palchuber Kinga

A tarjáni zeneiskola öt tanulója is részt vehetett az egri megmérettetésen

Forrás: Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Az EKKE és a Roma Szakkollégium immár tizedik alkalommal hívta életre országos rendezvényét, amelyen a salgótarjáni zeneiskola növendékei is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Barabásné Morvai Tímea két tanítványa, Rozgonyi Adél és Kis Kamilla Vanda először vettek részt az egyetem versenyén, és sikeresen meg is ugrották a megmérettetéssel járó kihívásokat. Klasszikus zenei kategóriában Adél az első, Kamilla pedig a második helyet szerezte meg. Zongorán Szabó Istvánné tanárnő kísérte a fiatalokat. 

Barabásné Morvai Tímea portálunknak elmondta: az élő bemutatkozásig nem volt egyszerű eljutni a középiskolásoknak, hiszen a hangszerhez és a választott darabhoz egy-egy ajánlást is kellett írniuk, melyeket egy szakmai zsűri bírált el. 

– Nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy Egerben a bírák előtt is játszhatnak majd a nívós rendezvényen. Ráadásul külön említésre méltó, hogy mindkét tanulóm önmagától szeretett volna bemutatkozni a versenyen, így a középiskolai és a zeneiskolai órák mellett elszántan vállalták a plusz munkát, az extra gyakorlást is – tette hozzá a felkészítő tanár. 

Kiemelte: a Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból - Tehetségútlevél a felsőoktatásba című verseny ékes példája annak, ahogy az EKKE kiemelt figyelmet szentel a tehetséges hallgatóknak, miközben a leendő egyetemista korosztályt meg is ismertetik a tudományos-művészeti tevékenységek felsőoktatási világával. 

– Az eseményen egy újdonságra is fény derült, a 2024-es felvételin a program dobogósai ugyanis 50 plusz pontot kapnak, ha Egerbe felvételiznek. Emellett már a részvételért is járt 10 pont, a különdíjasok pedig 25 plusz pontot zsebelhettek be – ismertette Barabásné Morvai Tímea. 

Visszatérő vendégei a rangos eseménynek

Makainé Simon Katalin növendékeivel már visszatérő vendégnek számít a versenyen. Idén könnyű zenei kategóriában Berecz Bálint Györgyöt, Kun- Szigethy Máté Andort és Nagy Tamarát készítette fel a bemutatkozásra. A kitartó gyakorlásnak pedig meglett az eredménye: Bálint első, míg Máté a második helyen végzett produkciójával. 

– A verseny, mint mindig, ezúttal is családias hangulatban telt, a gyerekek látványosan szurkoltak egymásnak, egymásért. A lehetőség pedig, hogy a felvételinél plusz pontot érhet a jó szereplés, külön motivációt adott a növendékeknek. Mondhatni, hogy a verseny amellett, hogy támogatja a tehetség kibontakoztatását, egy stabil átjárót is képez a középiskola és a felsőoktatás között – emelte ki Makainé Simon Katalin. 

A felkészítő tanár hozzátette: tanítványai esetében kiemelendő, hogy saját hangszeres tudásukkal kísérték magukat, ami óriási koncentrációt és gyakorlatot követelt. Mindez azt jelentette, hogy a szabadidejük terhére plusz munkaként vállalták azt, hogy fejlesztik önmagukat.

– Májusban egy tehetségútlevél is megjelenik, mely egy kis kiadvány tele azokkal a pályaművekkel, amelyekkel a fiatalok bemutatkoztak a programon. A zenei kategóriák felvételeit QR-kódos formában lehet majd meghallgatni – hangsúlyozta Makainé Simon Katalin.

Az útlevélben megjelent műveket a fiatalok saját önéletrajzukba publicisztikaként is feltüntethetik majd, amely szintén pozitív hozamot jelent a művészpalántáknak abban az esetben, ha zenei tehetségüket a későbbiekben is kamatoztatni kívánják.

A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium tanulói is részt vettek pályaműveikkel az eseményen:

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában