Elismerés

2023.03.23. 09:20

Salgótarjáni származású költő kapja idén a Sziveri János-díjat

Juhász Tibornak ítélték a fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat 2023-ban.

Nool

A salgótarjáni születésű Juhász Tibor kapja 2023-ban a Sziveri-díjat

Forrás: Facebook/Juhász Tibor

Fotó: Vigh Levente

A fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat 2023-ban Juhász Tibor, az 1992-ben, Salgótarjánban született költő, író kapja a Sziveri János Társaság döntése szerint. Juhász Tibor jelenleg az Irodalmi Szemle online és a Pannon Tükör szerkesztője, emellett a Debreceni Egyetem doktorandusza.

Az írói teljesítmény és a morál egységére kitüntetetten ügyelő Juhász Tibor több műfajban alkotó, de mindenekelőtt a líra vezető szerepét valló költő. Nemzedékében a hazai szociografikus hagyomány egyik életben tartója s az irodalmi közéletben is mozgástérhez jutó, magabiztos szerkesztő. Megrendítő az a tárgyilagos tisztaság, ahogyan a felnevelő és elengedő közegéről versben beszélni tud, ez az egyik legnehezebb írói feladat. Ez nem az a környék (2015) és a Salgó blues (2018) műveivel és az utánuk megjelent, a nemlétezés korosztályi tapasztalatát felvető Amire telik (2021) verskötetével érdemelte ki a 2023. évi Sziveri János-díjat – áll a Sziveri János Társaság tagjaiból álló kuratórium indoklásában.

A díjat az 1990-ben elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztője, Sziveri János emlékére alapította 1991-ben a Sziveri János Társaság, melynek tagjai: Reményi József Tamás, Szörényi László, Thomka Beáta, Balázs Attila, Zalán Tibor, Utasi Erzsébet, Hafner Zoltán, Csehy Zoltán, Ladányi István, Géczi János, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Szűgyi Zoltán, Kalapáti Ferenc, Győrffy Ákos, Mikola Gyöngyi, Virág Zoltán, Áfra János, Nemes Z. Márió, Sándor Zoltán, Terék Anna és Fenyvesi Ottó (elnök).

A díjátadót március 29-én 17:30-tól rendezik Budapesten, a KisPrésház kávézóban (Budapest, Bartók Béla út 44.). A Sziver-díjas salgótarjáni születésű művész, Juhász Tibor alkotómunkáját Géczi János méltatja majd. A felolvasással egybekötött rendezvényre minden irodalomkedvelőt szeretettel várnak. 

(Forrás: Irodalmi Szemle/A Sziveri János Társaság közleménye)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában