Kultúra

2023.03.18. 11:51

Madách-díjas képzőművész alkotásait csodálhatja meg a közönség Szécsényben

Bakos Ferenc, Madách-díjas képzőművésznek Rejtőzködő képek címmel nyílt kiállítása pénteken a szécsényi művelődési központ Szabó István galériájában. Az alkotót születésnapja alkalmából is köszöntötték a megjelentek.

L. J.

A tárlat megnyitóján Csatlós Noémi, a Városi Művelődési Központ közművelődési referense elöljáróban elmondta, hogy a kiállítással Bakos Ferenc személyében, egy olyan alkotót köszöntenek, aki a művelődési központ életében meghatározó szerepet tölt be, hiszen hosszú esztendők óta rajta tartja a kezét a ház galériájában otthonra lelő kiállítások ütőerén. Ezért pedig hálával és köszönettel tartoznak neki. 

– Így nem is volt kérdés, hogy azon a napon, amely Bakos Ferenc életében duplán is jeles nap, az ő tárlatának megnyitójára gyűljünk össze, figyelmünket az ő eddig még rejtőzködő képeire irányítsuk – fogalmazott a közművelődési referens.

Ezt követően Stayer László, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében egyebek mellette felelevenítette első találkozását a képzőművész munkásságával. Majd a jelenlegi tárlattal kapcsolatban kiemelte, hogy Bakos Ferenc számára mennyire fontosak a tanítványai és az alkotótársai, illetve fordítva is, melyet a kiállításra ellátogatók száma is tükröz.

Bakos Ferenc szécsényi kiállítása
Érdeklődők Bakos Ferenc frissen megnyílt szécsényi kiállításán
Fotós: Lászlók Judit / Forrás: Nool.hu

A tárlatot végül Bátori István képzőművész nyitotta meg, aki örömmel vállalta el a felkérést. Elsőként Bakos Ferenc munkásságát méltatta. Mint mondta, a képzőművész számos elismerést, köztük a Madách-díjat, a Szécsény Városért kitüntetést, valamint a T. Németh László Partneri Nívódíjat is kiérdemelte, illetve a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is tagja. Hangsúlyozta, a Bakos-művek olyannyira egyediek, hogy nem hasonlíthatóak össze más alkotásokkal. Ezután a jelenlegi kiállítással kapcsolatos gondolatait is megosztotta a jelenlévőkkel. 

– A kiállítás címe Rejtőzködő képek, ami izgalommal tölti el az embert, hiszen felveti a kérdést, hogy miért kell ezeknek a képeknek rejtőzködni – fogalmazott Bátori István. Hozzátette: az alkotások nagyon meg vannak szerkesztve, a vonalvezetés zseniális, a színek pedig gyönyörűek. 

A kiállításmegnyitó végén Bakos Ferencet születésnapja alkalmából az önkormányzat, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola (RMAMI) Szécsényi Tagintézménye, a Bátori család, valamint a művelődési központ is felköszöntötte, az eseményen közreműködtek a RMAMI Szécsényi Tagintézményének a tanárai. A tárlatot április 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők. 

Bakos Ferenc a fiatalok művészeti nevelésében is jeleskedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában