Kultúra

2023.03.04. 18:37

Helyi alkotó fából faragott munkáiból nyitottak kiállítást Mátraszőlősön

Fából faragott képeket, órákat és szobrokat láthatnak azok, akik ellátogatnak a mátraszőlősi művelődési házba: Batta Pál helyi alkotó munkáiból nyílt ma kiállítás az intézményben.

Gulyás Edina

Batta Pál mátraszőlősi amatőr alkotó famunkáiból nyílt kiállítás a község művelődési házában

Forrás: Nool.hu

Fotós: Hegedűs Márk

Batta Pál mátraszőlősi amatőr alkotó famunkáiból nyílt kiállítás a helyi művelődési házban. Az ünnepélyes programon sokan részt vettek, az érdeklődőknek alkalmuk nyílt megismerni a fafaragót és az általa készített alkotásokat. 

– Az itt látható mintegy hetven alkotás jó része az elmúlt négy évben készült. Az első darabot, egy apró majmocskát még 1967-ben, több mint félszáz évvel ezelőtt, a sorkatonai szolgálat évei alatt faragott ki Batta Pál – fogalmazott megnyitó beszédében Kiss-Simon Miklós, az alkotó jó barátja. – A következő fontos dátum 1976, ekkor került ki a kezei alól a tajtékpipás ember, amit az Ipafai papnak kezdetű ismert nyelvtörő ihletett. 

Mint mondta, ezt követően az élet prózai feladatai, mint a munka a család és gyereknevelés, háttérbe szorították a faragást Batta Pál életében. Azonban az alkotás iránti vágy, az, hogy valami maradandót hozzon létre, mindig a lelkében szunnyadt. Mátraszőlősön 2019-ben egy különleges kiállítás nyílt, amit a településen élő amatőr művészek, kézművesek munkáiból szerveztek. Ezen a helyi fafaragó négy munkáját mutatták be. 

– A legtöbb mű az azóta eltelt négy évben született, rendkívül termékeny időszak áll Pali bácsi mögött. Mindehhez persze elengedhetetlen volt egy nyugodt családi háttér, amit a családja, elsősorban a felesége biztosított, akivel 52 esztendeje házasodtak össze – hangsúlyozta Kiss-Simon Miklós, aki azt is elárulta, hogy az alkotó a jövőben Munkácsy Mihály Golgota című festményét szeretné fába faragni.

Mátraszőlős, fafaragó kiállítása
A megnyitón méltatták az amatőr művész munkásságát
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

 

A kiállításon megjelenteket Kökény Zoltán, a helyi képviselő-testület tagja is köszöntötte, aki méltatta Batta Pál Isten adta tehetségét, amivel Mátraszőlős jó hírnevét is öregbíti.

– Nagy öröm számomra, hogy az általam faragott képeket, órákat és szobrokat bemutathatom a helyieknek. Azok közül az egyes figurák, a különböző szakmákat képviselő emberek, a minket körülvevő állatok állnak a szívemhez leginkább közel – fogalmazott az alkotó. 

A kiállított munkákat minden érdeklődő megtekintheti a következő napokban a művelődési ház nyitva tartási idejében, hétköznapokon 8 és 15 óra között.

Mátraszőlős, fafaragó kiállítása
Szép számú érdeklődő jött össze a szombat délutáni megnyitóra, hogy láthassa a famunkákat
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában