Műsor

2023.03.12. 14:52

Fellendíti ötleteivel a kulturális életet a gyarmati művelődésszervező

Az elmúlt időszakban számos területen tapasztalhattuk a járványhelyzet és a válság okozta nehézségeket, amelyek hatással voltak a kulturális életre is. Hogyan lehet újra fellendíteni Balassagyarmat közösségi életét, ezt jártuk körbe Golyán Krisztinával, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ művelődésszervezőjével.

Ember-Lukács Zsófia

Golyán Krisztina szerint a következő időszak sem lesz eseménytelen

Forrás: Nool

Fotó: E-L.Zs.

– Milyennek ítéli meg a 2022-es évet, a járvány utáni időszakot a kulturális életben? 
– A múlt év a megújulás kezdetének éve volt. Nehéz megítélni a kiemelkedő sikereket, hiszen egy művelődésszervező sikerélménye nagyban különbözik egy rendezvényszervező sikerélményétől. Itt nem csupán az a kérdés, hogy jó vagy rossz volt-e egy rendezvény, hanem az is, hogy megfelelően és élvezhető módon közvetített-e kulturális értéket. 2022-ben a Gansel udvaros esték, Szalóki Ági gyermekkoncertje, a Cseh Tamás-est, a Borséta, az Adventi Csokiszalon mind-mind kiemelkedő események voltak az intézmény életében. A pillanatok, amikor kialakul egy új városi kultúrkör, amikor az emberek általunk kedvelik meg a komolyzenét, amikor rácsodálkoznak a helyi értékekre, amikor a szemünk láttára bontakoznak ki tehetségek, amikor közösen szembesülünk azzal az érzéssel, hogy milyen jó idetartozni – ezek a valódi sikerek. Vannak olykor nehézségek, mégis a lehetetlennek tűnő célokba a legnehezebb belevágni és nem hagyni magunkat elbizonytalanítani. A Covid hatása valószínűleg örökre érzékelhető lesz. Ezzel küzdünk. Az emberek elszoktak a közösségbe járástól. Kérdés, hogy a járványhelyzetben, az elzártságban szocializálódott gyermekek felnőttként milyen szinten fogják igényelni a közösségi élményeket és a kulturális kikapcsolódást. Feladatunk a felnövekvő nemzedékre is gondolni, így már most teljes erővel dolgoznunk kell azon, hogy a jövő felnőtt embereinek kulturális igénye kialakuljon. 

– Hogyan indult a 2023-as év a művelődési központ életében? 
– Ez az év nagy lendülettel indult. A 2023-as évet a magyar kultúra napján saját fejlesztésű kulturális játszóházzal és Pezsgős esttel nyitottuk. A Civitas Fortissima hőseit is méltó, változatos programsorozattal ünnepelhették a polgárok. Nemrég pedig a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ színpadán a világszerte elismert Harcsa Veronika lépett fel, akinek produkciója előtt egy helyi származású csokoládékészítőt és világhírű márkáját ismerhette meg a közönség. Fantasztikus eredmény, hogy egyre több kiváló ember, művész, tehetség, cég áll mellénk és támogatja az intézmény fellendülését. 

– Mik a tervek és a célok Balassagyarmat kulturális életének fellendítésére? 
– Természetesen vannak rövid és hosszú távú terveink, sajnos ebben a rohanó, felbolydult világban még a rövid távú tervek is szempillantás alatt meghiúsulhatnak. Azonban művelődésszervezőként egyetlen cél van, amelyet sosem szabad szem elől téveszteni: munkánkat a lehető legnagyobb felelősségtudattal kell végezni. Hiszen minden tettünk hatással van az itt élők életminőségére, sőt még a következő generációkra is. Hatással lehet arra, hogy egy fiatal itt marad-e, vagy sem, tanulmányai után visszatér-e. Hatással lehet arra, hogy egy új lakos mennyire tud beilleszkedni, vagy arra, hogy egy turista milyen tapasztalatokat, élményeket visz magával. Erős intézményt szeretnénk, amely erősíti a várost, a térséget, a megyét és a magyar kultúrát. Pályázatok és kellő kreativitás nélkül nem működhetne ilyen dinamikusan a kultúra. Jelenleg a könnyűzenei koncertjeink is a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programján keresztül valósulhatnak meg. Nagyon büszkék vagyunk a Dráma Stúdiónk megalakulására, amely szintén a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre. A Petőfi 200 programnak köszönhetően már az elmúlt évben sok-sok színes, kultúrában gazdag esemény valósulhatott meg, idén pedig ezek a nagyszerű programok folytatódnak, hiszen több nagyszabású előadás lesz látogatható intézményünkben. 

– Milyen egyéb feladatokat lát el jelenleg a művelődési központ? 
– Az intézmény helyszínt biztosít számos művelődő közösség számára, gyakoriak a külső szervezésű kulturális, illetve nem kulturális programok, magán és céges rendezvények is. Ez utóbbi fejlesztendő terület. Szívesen adnánk helyszínt több színvonalasabb üzleti eseménynek, ehhez azonban nekünk is komoly minőséget kell kialakítanunk. Kevesen tudják, de kiváló telephelyeink vannak, a Képtár, a Szerbtemplom Galéria, és a Szabadtéri Színpad is a Mikszáth Kálmán Művelődési Központhoz tartozik. 

A következő időszak sem lesz eseménytelen
Golyán Krisztina a művelődési központ közösségi életét illetően elmondta, hogy nagyon színes lesz a következő időszak. Ezek közül olyan kulturális programokat emelt ki, amelyek innovatív módon erősítik a helyi identitástudatot, illetve azokat, amelyek nemcsak a balassagyarmatiak számára lehetnek csábítóak. 
– Május 13-án Nógrádi GasztroArcok Fesztivált rendezünk, majd június 3-án Palóc Fashion Day-t tartunk. Utóbbin Horányi Juli lesz a sztárvendég. Ezenkívül szabadtéri piknikkel, kulturális sétával és még sok más érdekességgel várjuk az érdeklődőket. A célközönségünk Balassagyarmat, Nógrád vármegye és Magyarország teljes lakossága. Nem szabad megfeledkeznünk a határon túli magyarokról sem, akiket kötelességünk célközönségnek tekinteni és kulturálisan támogatni. A kultúra mindenkié, és azon dolgozunk, hogy a kultúrát mindenki magáénak érezze – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában